WSH218A - nahrada

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
WLAB

WSH218A - nahrada

#1 Příspěvek od WLAB »

Resil nekdo otazku nahrady WSH218A? Nejlip jednim monolitickym IO. Patrne mi odesel v M1T380, coz zatim to nevim jiste, ale vzhledem k tomu, ktere soucastky kolem neho se odparily, to musi mit za sebou.
Letmo jsem zatim rozumnou nahradu nenasel.
de omnibus dubitandum est
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#2 Příspěvek od Ivan_Ryger »

Pred casom som hladal nahradu za takyto operak. Nenasiel som, asi som zle hladal.

Tusim som videl to kohosi v cechach predavat, skuste hladat vlakna s tymto nazvom, alebo wsh223.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jjilek »

WSH218A bych našel. Pošli SZ
jef111
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jef111 »

Jak to s WSHčkem dopadlo? Myslím že mám stejný problém :?
Shořelý odpor v invert vstupu, proražený ochranný trand T2 a i při rozpojených svorkách ukazuje hodnotu odporu nízkou, různě podle rozsahu. Proudový zdroj funguje jen do malého odporu, jinak I3 nedovede dosáhnout potřebného napětí výstupu.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jjilek »

Našel bych asi nový, nepoužitý. Nabízí je také Buček. j.
ok1njb

#6 Příspěvek od ok1njb »

měl jsem asi stejný problém (a taky jsem začal shánět WSH218A) :oops:
nešlo měřit na rozsahu 1,5MΩ a 15MΩ a nefungovalo automatické přepínání rozsahů :(
chyba byla v 2xKC238A (300mW) na vstupu č.3 (WSH218A) oba v křemíkovém nebi :x (již několikrát jsem měl s KC... v plastu problém) :?:
nahradil jsem je BC550B (625mW) 8-) je to navíc nízkošumový tranzistor a snese oproti původnímu KC... větší výkonovou ztrátu
a vše funguje jak má, a můj subjektivní dojem je že údaj na displeji je stabilnější :idea: uvidím časem

sice je toto téma dlouho bez reakce, ale třeba to někomu pomůže
Přílohy
Bez názvu.jpg
(5.81 KiB) Staženo 654 x
jef111
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jef111 »

Vzhledem k tomu že jsou oba ty tranzistory ve stejném pouzdře TO92, snesou +- stejný ztrátový výkon. Údaj v datasheetu BCčka je spíš marketingová záležitost - bude to ztrátový výkon při teplotě pouzdra 20°C, což jaksi neodpovídá reálnému použití - teplota bude vždycky vyšší a tím výkon nižší. Pro větší ztrátový výkon je potřeba použít buď KCčko v kovovém pouzdře s malým vějířkem, nebo třeba něco jako BD135-140. Ale nemyslím si že ztrátový výkon bude tak kritický.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Habesan »

Může být z čistšího křemíku a mít nižší saturační napětí.
Může mít uvnitř větší křemíkový čip, a víc mědi pro rovnoměrnější rozvedení tepla.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
jef111
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jef111 »

habesan - to je všechno reálně možné, ale v praxi rozdíl mezi KC238 a BC550 je kromě šumu (a tedy Rbb) zcela minimální.

Podle toho kousku zapojení v obrázku ty tranzistory jsou jenom ochrana před napěťovým přetížením invert vstupu operáku (opravte mě pokud se mýlím). To znamená, že za normálních okolností se nijak neuplatní. Do takovéto ochrany bych použil třeba 2N5551 který má opravdu daleko větší čip a menší 🤐.
www.sigmaphon.cz
ok1njb

#10 Příspěvek od ok1njb »

je velice pravděpodobné že udávaný výkon u BC550 je jen marketingový trik výrobce, zrovna tak KC238 snese o trochu větší výkon než je uváděno :oops: ale šum přechodu se asi nemůže v tomto zapojení uplatnit, pokud se pletu, tak mne opravte

tranzistory jsou u těžko sehnatelného WSH218A ve zdroji proudu pro měření odporů u M1T380 jako ochrana vstupu, proto jsem dal na doporučení z katalogu, když jsem měřil vyndané KC238 tak jeden se choval jako odpor, a druhý byl zcela přerušen :!: naštěstí integrovaný obvod je v pořádku

děkuji za příspěvky, potvrdilo se že BC550 je o trošku lepší než původní KC238 :P

nechtěl jsem dávat zbytečně velké obrázky, ale tady je celé schéma zdroje proudu ze kterého je zřejmé že tato ochrana je dost důležitá
Přílohy
Bez názvu.jpg
(52.05 KiB) Staženo 126 x
Odpovědět

Zpět na „Součástky“