vysílač-přijímač 450 Mz

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JPL

vysílač-přijímač 450 Mz

#1 Příspěvek od JPL »

dostal jsem od zákazníka odměnu za práci, místo slíbených peněz, které prý nemá, mi zákazník věnoval dva fungl nové vysílače-přijímače Motorola :D Pásmo 450-470 MHz, vysílací výkon 2 Watty. Nejsem vysílací radioamatér který po nocích mačká telegraní klíč a poslouchá pípání z éteru. Potřebuju vědět, jestli se ty vysílače-přijímače můžou vůbec zapnout nebo jestli potřebuju nějakou licenci pro jejich provoz a k čemu by se daly použít a jaký to může mít dosah, kde až se vysílač s tímhle výkonem dá zachytit. Jediné možné použití mi napadlo k přenosu dat nebo tak něco.
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

V pásmu 450 - 470 MHz nejsou žádné frekvence pro volné využití.
Některé typy jdou přeladit do pásma níže, mezi 445 - 450 MHz jsou nějaké frekvence, na které se vztahuje "všeobecné oprávnění", doporučuji "prostudovat" stránku ČTU

Kolem 458 a 468 MHz (duplex) jsou frekvence používané Českými drahami. Poslouchat ANO, ale nezkoušet vysílat, nerušit!!!
kokun

#3 Příspěvek od kokun »

Honza - kokúň

#4 Příspěvek od ok1hga »

JPL píše:dva fungl nové vysílače-přijímače Motorola :D Pásmo 450-470 MHz, vysílací výkon 2 Watty

jedině přeladit do pásma 448, tam jsou volné kmitočty,
ale nenapsal jsi co je to za typy !
JPL

#5 Příspěvek od JPL »

co to je za typ nevím, protože na tom nic moc není napsáno. Je to kovová krabička 12x6x2 cm s BNC konektorem pro antenu a konektorem s 15 vyvody pro ovladani, napajeni. Otevřel jsem tu krabičku, uvnitř jsou dva krystaly v paticích. Výměnou těch krystalů se prý dá změnit vysílací a přijímací kmitočet. Teď tam jsou krystaly 479.925MHz pro vysílání a 492.725 MHz pro příjem. Kdyžtak můžu udělat fotku.

Kde se dají v Česku koupit jiné krystaly, třeba do pásma 448 MHz? V GES ani v GME nic takového nenabízejí. :(

Má to prý výkon 2 watty. Jak daleko to má dosah., když k tomu dám směrovou anténu?
monterjirka

#6 Příspěvek od monterjirka »

JPL píše:... Teď tam jsou krystaly 479.925MHz pro vysílání a 492.725 MHz pro příjem. Kdyžtak můžu udělat fotku.

Kde se dají v Česku koupit jiné krystaly, třeba do pásma 448 MHz? V GES ani v GME nic takového nenabízejí. :(

Má to prý výkon 2 watty. Jak daleko to má dosah., když k tomu dám směrovou anténu?

To asi nebude tak jednoduché, protože obě uvedené frekvence jsou ve IV. TV pásmu a tam nemá v "evropě" žádná jiná služba přidělené frekvence...

Koupit krystaly - nové řady radiostanic zpravidla používají frekvenční syntézu a krystaly pro tyhle frekvence rozhodně běžné nejsou

Směrová anténa - jak radiostanice pro pásmo PMT (446MHz), tak rodiostanice provozované v pásmu 448 MHzna základě Všeobecného oprávnění, musí být provozovány bez externí antény, bez zesilovače výkonu,...
JPL

#7 Příspěvek od JPL »

tak nejakou antenu to mit musi. V te krabicce uvnitr zadna neni a i kdyby byla, tak vzhledem k tomu, ze krabicka je celokovovat, tak by to bylo na nic. Tohle co jsem dostal rozhodne moc moderni neni. Vyfotim to a dam sem fotku. Odhaduju to tak 15 roku stary, podle technologie do poloviny 90tych roku. Ty krystaly jsou na sokliku, vyndavaci, zjevne, aby se daly dat jiny.
Jenze, kde je sehnat.
S temi vseobecnymi podminkami si moc hlavu nelamu. Kdyz pouziju smerovou antenu nasmerovanou na prijimac a nepravidelne, 1x az 2x denne s prenesu zakodovana data a delka relace prenosu dat bude tak 1 vterinu, tak jsem zvedavy kdo a jak to lokalizuje. Tohle teda neresim, jen jak presunout ty frekvence niz. To se pozna kdyz sezenu krystaly. A take, jak daleko od sebe maji byt ty krystaly. Ted maji rozdil 5.2 MHz. Musm zachovat tenhle rozdil? Ne kvuli nejakym predpisum, ale spis, aby to fungovalo.
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

JPL píše: Ty krystaly jsou na sokliku, vyndavaci, zjevne, aby se daly dat jiny. Jenze, kde je sehnat.

sehnat krystaly není problém . . . . třeba tady
. . . ale bude tě to stát balík a udělají ti je kam budeš chtít.
monterjirka

#9 Příspěvek od monterjirka »

JPL píše:... Ted maji rozdil 5.2 MHz. Musm zachovat tenhle rozdil? Ne kvuli nejakym predpisum, ale spis, aby to fungovalo.

Pokud by to byl duplex, mají příjem a vysílání odskok zpravidla 4,5MHz (spíše v pásmu 136 - 174 MHz) nebo 10 MHz Takže 5,2 do toho moc nezapadá

Pokud by to byl simplex, rozdíl mezi vysíláním a "směšovačem přijímače" je MF, ale ta se zpravidla 5,2 nepoužívá.

Kdyby se podařilo nějak identifikovat typ, na webu by se snad našly informace, na kterých by se dalo dále "stavět"...
JPL

#10 Příspěvek od JPL »

se mi to povedlo rozchodit na 433.92 MHz. Zatim to funguje jednosmerne. Z jednoho kusu je vysilac, z druhyho prijimac. Vymenil jsem krystaly a pohral si s oscilatorem. Jeste vymyslet, jak to naladit, aby to bylo obousmerne. Ono se to da prepinat na prijem nebo vysilani. Oboji soucasne nejde, duplex to teda urcite neni. Pres konektor DB15 se to napaji 12V a prepina se prijem nebo vysilani a je tam pin pro vstup nebo vystup dat. Tak aspon ta slibena fotka. V kazdem pripade dik monterovi za postrceni vpred. :D
Přílohy
rf receiver-2.jpg
vf prijimac predelany ze 450 MHz na 433 MHz
(77.96 KiB) Staženo 143 x
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“