Nejoblíbenější na světě?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

Nejoblíbenější na světě?

#1 Příspěvek od EKKAR »

Malý exkurs do historie...
http://technet.idnes.cz/hans-camenzind- ... ternet_pka

Myslím, že to opravdu sedí...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

To je obvod, který se opravdu "povedl"!
BIPOLAR

#3 Příspěvek od BIPOLAR »

Pokud si pamatuju, tak k nám přišel z Rumunska někdy z počátku 80tých let - jinak někde v AR, byla uvedena náhrada s několika KCéčkama. :wink:
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
sr71

#4 Příspěvek od sr71 »

Tu náhradu jsem dokonce stavěl, ale v mém případě to ale bylo podle návodu v časopisu VTM.
Ten obvod nebyl moc k sehnání
Hydrawerk

#5 Příspěvek od Hydrawerk »

Ví někdo něco bližšího o těch dvou verzích 555? Která se prodává dnes?
http://oidnes.cz/12/101/org/PKA46644e_analog2.png
http://oidnes.cz/12/101/org/PKA46644f_analog3.png
TAKJAN

#6 Příspěvek od TAKJAN »

Fakt super obvod. Pro spoustu užitečných věcí i podivností
workhard
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od workhard »

Nová verze je upgrade. Dělá totéž, jen je 2x složitější :lol: Jsou tam rezistory 20kilo, tak by měla být snadno odhalitelná multimetrem. Nevím, co se dnes prodává, mám tu cca stovku tesláckých, což mi po zbytek života postačí. To je stará verze.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dneska je cena DPS většinou vyšší než cena té 555 nad ní. O to víc se nabízí provádět s těma součástkama věci, na který vůbec nebyly určený. Jenže dneska zase nejsou lidi, všichni to chtějí servírovat na stříbrným podnose na stůl a přeprodat se ziskem.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

workhard píše:Nová verze je upgrade. Dělá totéž, jen je 2x složitější :lol: Jsou tam rezistory 20kilo, tak by měla být snadno odhalitelná multimetrem. Nevím, co se dnes prodává, mám tu cca stovku tesláckých, což mi po zbytek života postačí. To je stará verze.
A to ještě pomíjíme CMOS verzi, která má ty odpory v základním děliči po 50kΩ nebo ještě více. Ta "upgradovaná verze zapojení" by se měla chovat lépe než stará v mezních situacích, kdy se vstupní podmínky blíží k mezním povoleným pro tento obvod - neboli když se musejí využívat minimální vstupní proudy nebo relativně nízká výstupní impedance...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já jsem s 555 poprvé jako "atyp" dělal synchronizovaný oscilátor 50Hz (vertikální pulsy pro analog TV) - žádná zpětná vazba atd. , hezky natvrdo přes RC člen s malou úpravou zapojení a chodilo to krásně, žádné skokové změny kmitočtu.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
TAKJAN

#11 Příspěvek od TAKJAN »

Parádně taky chodí detekce vynechaného impulzu. Na testeru alternátoru to spolehlivě odhalí vadnou diodu..
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Moje první zapojení s 555 pochází někdy z roku 1978, jako minutku pro hlídání vyvíjecí doby v barevné vývojce (do ní se totiž nedalo ničím přisvítit, jako na černobílé fotky) pro časy od 1'45" do 7'30". Jen výstup DIS jsem měl posílený tranzistorem PNP, přece jen pro vybíjení velké kapacity potřebné pro tak dlouhé časy jsem vnitřnímu tranzistoru příliš nedůvěřoval. Čas totiž závisel na zpracovávaném materiálu a teplotě vývojky a při použití kondenzátoru Tesla TE984 2000uF a potenciometru 250k/N byla stabilita nastaveného času naprosto vyhovující, a to po celých 16 let. Později se už nevyplatilo dělat barevné fotky doma, ale snad ten časovač ještě opráším a stopnu si, jestli si ty časy ještě pamatuje, a jak přesně.
Moje nedůvěra v něco tak malého ale vedla k tomu, že časový spínač ke zvětšováku s časy odstupňovanými "po 1dB" (s výhodou použité přepínané dvě sekce řadiče s 26 polohami, takže v jedné sekci byl ve stejné poloze čas 20x delší, než v druhé) jsem dělal s tranzistory zapojenými jako UJT...
Od té doby jsem použil 555ku mnohokrát, nejčastěji ve zpětnovazebních regulátorech motorků magnetofonů a gramofonů jako převodníky f/U nebo jako zdroje slušně stabilního kmitočtu pro výkonové zesilovače k buzení krokového motorku... a nejspíš jsem ještě na něco zapomněl...
Geniální obvod.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Autor takovýho "zázraku" měl dostat Nobelovku - ne takovej bordel na kolečkách, jako je €U ... http://aktualne.centrum.cz/zahranici/ev ... ?id=760142 €U je snad jediná věc, ve který souhlasím s názorem Klause - že to je věc, která přerostla v něco, co původní autoři asi vůbec nezamejšleli...
Hydrawerk

#14 Příspěvek od Hydrawerk »

Hydrawerk

#15 Příspěvek od Hydrawerk »

Znáte tuhle sbírku zapojení s 555? http://www.555-timer-circuits.com/
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“