Sháním výrobu strojku pro pohon atypických nástěnných hodin
Moderátor: Moderátoři
Sháním výrobu strojku pro pohon atypických nástěnných hodin
Jedná se o studentský projekt na bakalářku.
Mockrát děkuji
e-precek@seznam.cz
http://www.conrad.cz/vyhledavani?text=h ... BD+strojek
Každý atyp bude asi cenově problematický. Možná se ti do toho okraje vejde nějaký sice centrální, ale malýstrojek, otázka jestli bude mít dost velký momentt na hřídelce.
Jinak leda postavit malou elektroniku kolem maličkého krok. motoru, třeba ze staré floppy mechaniky.
V elektronice jsem opravdu úplný laik...studoval jsem design a nyní studuji strojírenství. Ale to modelářské servo se mi zdá dobré. Šlo by to rozebrat a uskupit do jiné krabičky, která by byla nižší ale širší? Co k tomu by bylo ještě třeba? A četl jsem, že se musí nějak upravit aby se mohli otáčet o 360°. Našel jsem velikostně vhodné servo http://www.robotshop.com/9g-micro-servo-motor.html ale nevím teda jestli se to umí otáčet o 360°nebo ne. A jestli by mi to teda utáhlo pomocí přidaných převodů to 18cm obručové ozubené kolo. A jestli bych dosáhl opravdu pevného intervalu otáčení, aby čas byl, co nejpřesnější. Nebo, že by se to napojilo na přesné digitální hodinky, které by každou minutu vyslaly signál a servo by se zaplo a vykonalo jen tolik otáček, aby se ručička pohnula o určitou dráhu, která vizuálně znázorňuje minutu.
Princip krokového motorku v krystalem řízených hodinkách (a vlastně i v těch budíkových strojcích) máš tady:
elektronika hodinek řízených krystalem
Na 7,8 ms z každé sekundy dostane motorek impuls střídavě v jednom a v druhém směru. A rotor se pootočí vždy o 180°.
Přitom je konstrukčně (s využitím vlastností cívky, že po připojení napětí v ní proud narůstá pomalu, a tvarem přizpůsobených pólových nástavců kolem rotoru tvořeného permanentním magnetem) zajištěno, že na "správnou" stranu se motorek dává do pohybu ochotněji, u těžších strojků je směr zajištěný směrovou brzdou, která mu nedovolí rozběhnout se opačným směrem. Na elektrickém zapojení nic víc není, dokonce i ty vývody u několika z typů IC jsou seřazené stejně, jako na obrázku.
Pro výkonnější motorek už mezi výstupy toho švába a motorek musíš dát nějaký zesilovač, protože ty hodinové integrované obvody (IC) nejsou na nějaký velký odběr stavěné.
Jak to funguje, najdeš před koncem tohoto článku.
Ale jako strojař bys měl vědět, jaký moment vyžaduje pto otáčení ten 18 cm prstenec, jak je těžký (jde o krokový pohyb, takže musíš počítat i s momentem setrvačnosti) a jaké ještě na něj mohou působit vlivy. To vše rozhoduje o dimenzování pohonné jednotky.
To má být na nějaký orloj?