měření napěťové odolnosti kondenzátorů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

měření napěťové odolnosti kondenzátorů

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Zdravím, docela často se dostanu do situace, kdy potřebuji změřit kondenzátory v jistém zařízení na napěťovou odolnost.
Čtyři kondenzátory zapojené v sérii jsou připojeny na napájení 3KV. Každý kond má 75uF/2,5KV (olejový)a normálně je na něm 750V. Pokud má nějaký kondenzátor svod, celá sestava se "rozváží" a nespustí se měnič.
Doposud je "testuji" přípravkem vyrobeným z měniče pro zářivku doplněným diodovým násobičem - na prázdno to dá 1,5KV a odporem 5R/100W na nulové části. K tomu odporu připojím paralelně voltmetr z rozsahem 200mV. Tak předimenzovaný odpor mám ze dvou důvodů:
1. v případě selhání kaskády se vybitím kondenzátoru do měniče v přípravku uchrání měřák

2. Jinej typ jsem nenašel.

A nyní otázka:
Potřebuji buď nějaký hodně výkonný megmet z výstupním napětím do 2KV, abych netrávil hodinu u každýho kondenzátoru, nebo nějaký tovární zdroj 2KV nejlépe ze 24V napájením a měřením proudu a samozřejmě z ochranou. Byly by nějaké konkrétní tipy?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Kondenzátory v serii by měly mít paralelní odporový dělič, jinak stačí málo a jeden z nich to odnese.

Na měření Ti stačí nějakej násobič, klidně dvě trafa sekundáry k sobě a za to násobič, jak píšeš. Jelikož se to bude nabíjet poměrně pomalu, dá se identifikovat i okamžik průrazu, i když zrovna u kondíků je to potřeba pohlídat, ne každý to přežije.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Myslím , že přesně stejná otázka je již na foru a dobře řešena .
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Zdeno, nejde mi ani o technologii. Ta je zmáknutá celkem dobře

Jelikož je u nás zavedeno ISO 9001, občas nás auditoři buzerují kvůli kalibraci měřidel. A uznej sám, že sestavu složenou ze zářivkového měniče, násobiče a odporu omotaného izolačkou, či multimetru v hodnotě 100KČ by auditor rád vidět nemusel. Takže mi jde o to, či existuje nějaké profi měřák, kterej by plnil ty samé funkce.

Pokud by někoho zajímalo, v čem se vrtám, je to pulsní zdroj z 3KV na 24V.
vstupní kondenzátory (jsou vybaveny vybíjecími odpory) tvoří dva polomosty spolu z tyristorovými střídači. Oba polomosty pracují do svých vinutí v transformátoru a výstup je společný. Pokud se po přivedení VN napětí na kondenzátorech liší, zařízení se nespustí, nebo hned, či po chvíli vypadne.
Základní parametry se daj odzkoušet síťovým napětím, kdy se násilně nahodí řídící blok střídačů, tyristory měřím megmetem, ale stav kondenzátorů se zjistí jen vysokým napětím.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Aha, takže ty chceš něco mezi TÍMHLE a TÍMHLE

To mě napadá snad leda nějaký profi zdroj pro neonové reklamy.
]
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Paráda, ten druhý odkaz, to bude ono. Tester přiloženým napětím.
Díky. Zkusím teď navrhnout, aby nám to koupili.. :-)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Když už jsme u toho micronixu, tenhle má detekci přeskoku : http://eshop.micronix.cz/merici-technik ... -735a.html
]
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Tady tyhle bestie
Obrázek

se chovají trochu jinak než klasický kondíky. Běžná závada:
Vadný kondenzátor lze nabít třeba jen na 200V, a dál to nepustí, furt to odebírá stálý proud, který měřím jako úbytek napětí na odporu.Takže nevím, jestli by v tomhle stádiu detekce přeskoku zareagovala. Totálně proraženej kondenzátor se vyduje a uvnitř se přetrhají přívody (tak funguje přetlakový odpojovač),nebo, když se prorazí tyristory vlivem selhání komutační části, vybuchnou a celá skříň je plná smradlavýho oleje..
Odpovědět

Zpět na „Poradna“