Selektivita autoradia.

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ok1hga

#16 Příspěvek od ok1hga »

WLAB píše:Stenice tj. jednotranzistorovy oscilator (SC(DC)/SB(AC)) s prizpusobenou antenou ma dosah stovky metru.

souhlasím !!!

TAKJAN píše:Prostě štěnice (koupená, 1x kc...) s anténou 1/4 neměla dosah víc než pár metrů. Někde jsem měl asi chybu.

jistě, měl jsi tam chybu !
. . . jen bůh ví kde ti to kmitalo a jak . . .
TAKJAN

#17 Příspěvek od TAKJAN »

Takže zjištěno: (nic nového asi). Použití klasického oscilátoru FM pásmo není možné z dlouhodobého hlediska. Kmitočet neustále "courá" přes dvojnásobnou stabilizaci napětí a vestavbě do temperované komůrky. +/- 50 kHz až, což už vadí u digitálních radií. Jediné řešení je použít transmiter, který má fázový závěs. Zde je problém zesílit signál, který má nějaké mikro-piko watty. Ale jde to. Výkon zvýšen řádově na mWatty. Napájení antény přes minižárovku, která nepatrně žhaví (hezký pohled, fakt ten výkon teče do antény). Vysílací anténa v suterénu, dosah cca 100 m kolem domu..
ok1hga

#18 Příspěvek od ok1hga »

TAKJAN píše:Takže zjištěno: (nic nového asi). Použití klasického oscilátoru FM pásmo není možné z dlouhodobého hlediska. Kmitočet neustále "courá" přes dvojnásobnou stabilizaci napětí a vestavbě do temperované komůrky. +/- 50 kHz až, což už vadí u digitálních radií.

klasická ukázka nezvládnuté konstrukce a špatný výběr materiálu kondenzátorů a pod. . . . .

když jsem začínal poslouchat na 2m postavil jsem si rádio, kde byla mf ze stanice VXN110 se šířkou 25kHz a VFO bylo jen z cívky a vybraných kondíků s oddělovačem a jednoduchou stabilizací napájení.
Tenkrát jsem to testoval s manželčiným fénem v ruce . . .
je pravdou, že jsem s tím strávil asi dva týdny, než jsem to doladil aby se mi to líbilo. Nakonec to "couralo" nahoru a dolu asi o 1 kHz za několik hodin.
Kmitočet na kterém to pracovalo byl cca 135 MHz.
TAKJAN

#19 Příspěvek od TAKJAN »

Ano, je možná chyba. S ničím jsem se nevybíral, prostě ze šuplíku. Ale couralo to třeba po pěti dnech, kdy by vše mělo být teplotně ustálené. Jinak modulátor OK, je stereo atd. Ale nemá asi preemfázi, protože výšek je trochu méně. Asi vrazit RC do vstupu nf...
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

http://pira.cz/belkin.htm , http://pira.cz/belkin2.htm a další návody na zmíněném webu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
TAKJAN

#21 Příspěvek od TAKJAN »

Jo PIRA znám, ale kupovat belkin se mi nechtělo, obzvlášť když ty nové jsou už "horší"...
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“