detekce plamene a PE

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomasjedno

#16 Příspěvek od tomasjedno »

Jenda_KL píše:Chovají se všechny stejně - vyskočí alarm "zhasnutí plamene"...
Jak často to dělají?
A dělají to odjakživa, anebo to někdy náhle začalo (a co se tehdy změnilo)?
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Jenda_KL »

Tohle dělají od doby co byly nainstalovaný, běhá tam servisák s analyzátorem a furt šteluje armatury a nic. Když už netopil pomalu ani jeden, musel si údržbář najít čas a jít je postupně všechny zresetovat. To teď už dva roky umí marka a je tam i vidět, že jich to udělá více najednou.

Hořák mám už jeden na stole.
ionizace naprázdno proti N (nebo PE) ukazuje 210VAC / 4VDC, vyzkranovaná 200uA AC, 0uADC.
Plamen je vodivý a usměrňuje, test diodou je OK.
Fyzické propojení je na obrázku.

Ten automat zkusí 3x opakovat start a pak teprve vyhodí chybu.
Jenže - pokusy nemají časové omezení, tzn. že když po úspěšném znovustartu hoří dejmetomu 15 minut, tak se čítač pokusů nenuluje a tímpádem 3 pokusy se můžou "vyplácat" i v průběhu týdne.
Přílohy
pripojeni_horaku.PNG
(42.58 KiB) Staženo 197 x
kaja4

#18 Příspěvek od kaja4 »

Pokud je napětí mezi N a PE větší než 12V,ionizace přestane fungovat.
TAKJAN

#19 Příspěvek od TAKJAN »

Tak velké napětí mezi N a PE ale snad u kotle není, ne? To by bylo nějak moc. 1-2V AC ještě. Co zkusit nějaký jednoduchý filtr na vstupu kotle? Jsou v provozu spínané zdroje? Zatížení nuly třetí harmonickou?
jura

#20 Příspěvek od jura »

Setkal jsem se s problémem,kdy ionizační plamen v hořáku nepřeskakoval mezi elektrodou ale mezi konektorem přívodního vodiče k elektrodě.Pak automatika vybavovala.Vyřešily to nové vodiče.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Jenda_KL »

Měřením na místě mezi N a PE měřák ukazuje nějaký milivolty a občas zkusí přepnout rozsah, v ručním nastavení rozsahu víc než ty milivolty neukáže. Takže tam nějaký peaky budou.
Nepomohl by na přívod hořáku (kabel s konektorem) navléct nějaký feritový kroužek?

testovací hořák ležící na stole dokonce dělá to, že při zapálení mi vyřadí myš u pc, který je 2 metry daleko. Navíc je to noťas s neuzeměným zdrojem.
jura

#22 Příspěvek od jura »

Dobrý večer.Samotné automatiky chodí.Já je zkoušel tak,že na jednotlivých výstupech jsem měl signálky a pří rozsvícení signálky(ventil plynu)jsem přes diodu uzemnil elektrodu.Tak jsem je zkoušel.
kaja4

#23 Příspěvek od kaja4 »

Výrobci elektronik dávají do nich tzv.ku..ítka.Je to součástka,která má krátkou životnost.Setkal jsem se s tím už u několika výrobců a v desítce typů elektronik.
Velká pomoc je ,odzkoušet si elektroniku na stole s imitací celé funkce.
Pokud máš vadnou a můžeš ji postrádat,je možno se do ní podívat,opravit a odzkoušet správnou funkci.
piš na SZ
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Jenda_KL »

pokud je to elektronikou, tak to není chyba ale vlastnost.
Jeden celý kus mám na stole, nemám sice připojenej plyn a šidítko ionizace mám udělané relátkem tak, že plyn.ventil mi přes diodu přikostří ION.
To funguje.
V té hale je těch hořáků 40 a dělaj to všechny bez zjevné příčiny, někdy jich vypadne více najednou. Už to řešíme 5let a nikdo neví.
Jediný co se mi povedlo vypátrat je N-PE problém.
---
Vadnou detekci poznám a umím jí opravit.
jura

#25 Příspěvek od jura »

Ještě mě napadá přechodový odpor na PE.Všechny PE můstky propojit vodičem CY min.6mm2
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Habesan »

Proto bych raději natahal PEN (TN-C, Cu 4x 10mm2) až k těm topidlům.
Jestli jsou na stropě, tak stejně žádný lepší zemnění nemaj.

To jsou ty plynové super přímotopy, co se pod ním v zimě potí hlava a mrzne zadek a o metr vedle už mrzne člověk celej, že... ???
No, lepší než nic.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Jenda_KL »

Není to tak strašné, jsou 10m vysoko a větrák v nich to docela dobře rozprostírá. Něco takového tam je.
natáknout tam ty "provázky" asi jentak nepujde, a celá ta věč má i s větrákem 1.5kW, tak to ja jako trhat fialky dynamitem.
TAKJAN

#28 Příspěvek od TAKJAN »

Natáhl bych je 2x 4Cu. Navíc je pospojit taky čtyřkou na hlavní uzemnění...Revizák tam stejně nepoleze. Nebo: Jediné řešení, provozní řád..bla,bla,bla, norma není dogma..
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Jenda_KL »

Do celkem 2km kabelu nikdo investovat asi chtít nebude.
Naprosto mimo normu jsem si sprostě dovolil propojit N a PE ve svorkovnici jednotky, samozřejmě v rámci testu. Zatím nevypadla ani jedna ze 4, viditelně to pomáhá. Nevím úplně jestli to tak chci nechat.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Habesan »

Myslím, že propojit N a PE u spotřebiče a nechat to tak, je horší než přiznat opravdovou TN-C i s tím přídavným pospojením, jak píše TAKJAN.

Předpokládám, že v těch 10 metrech jsou připojeny na železných nosnících, takže tam máme náhodný zemnič, který by mohlo vznikat dotykové napětí, ale zároveň by se nejspíš vrátila ta závada s hlášením poruchy, kdyby přišli o (oba) úmyslné zemniče.
V takové výšce ani nehrozí náhodný dotyk, to už chce plošinu.

Druhý přístup by byl pozvat si někoho, kdo se reálně zabývá kompatibilitou, aby zjistil, které z vašich mašin to způsobují, a jak je odrušit.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“