Vetrani v PC.
Moderátor: Moderátoři
Vetrani v PC.
Co vy na to?
Diky
Jirka
Ten chladič v bočnici by nemusel být až tak velký nesmysl. Dá se udělat trychtýř z tuhého papíru, který bude foukat přímo do středu toho chladiče.
Dal bych taky teplovodivou pryž mezi MB a stěnu skříně.
Křemíku těch 70°C nevadí, ale vadí těm kuličkám pod BGA...
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
To Habesan: Tu trubku z bocnice znam, bylo to treba u beden pro Code Duo, privod vzduchu k vetraku procesoru. Jenze tady to udelat nejde. Spodni vetrak bocnice fouka z asi 80% pod grafiku, takze roura by tam nesla osadit. Horni zase fouka kousek nad procesor. Trubka by musela byt sikmo dolu a zase by ji vadil vetrak procesoru. Zkousel jsem vetrak z chladice z 370 socketu a ma jinou roztec der, takze to taky nejde... Ta trubka by sla udelat z toho zadniho vetraku, ale ta prace s tim...
Kams myslel tu teplovodivou pryz? Zespoda mezi plosak a plech pod nim?
Jirka
Teď mám rozdělané PC s MB od Intelu, a čipsety mají maximální dovolenou teplotu 92°C a 97°C, teplota pod 66°C se vůbec neměří.
Přičemž maximální dovolená teplota okolí je +55°C a maximální skladovací teplota je +70°C. Takže mít celou desku uloženou rovnoměrně prohřátou na víc než 70°C se nesmí, ale čipset rozpálený na víc než 90°C pracovat může...
Ti co věří na ventilátory říkají, že je potřeba mít definován tok vzduchu celou bednou, od vstupního ventilátoru po výstupní (ve zdroji). Případně ty boční ventilátory osaď oba.
Já naopak věřím na plně pasivní chlazení i za cenu toho, že za hliník dám víc než za polovodiče.
Michal
Ale ten trychtýř je konstrukčně jednodušší.
Udělal jsem nakonec jedinou věc - pečlivě jsem vyměřil pozici procesoru na mámoprkně, přenesl ji na bočnici proti chladiči procíku a udělal z ubastlené trubky z kartónu "wind-tunnel" přímo na chladič procíku. V bočnici je přitom díra, kterou prochází ta trubka. Průměr trubky jsem udělal stejný, jako je průměr fanu na procíku, aby docházelo k co nejmenším turbulencím = k co nejmenšímu hluku navíc. Větrák procu tak nasává vzduch přímo z okolí skříně a přes chladič ho funí dovnitř skříně, kde mám z olaminovaného tuhého papíru udělané clony směřující teplý vzduch od procíku k zadnímu čelu, kde je přídavný větrák 80x80mm s výfukem ven ze skříně. Oba výfukové větráky (ve zdroji plus přídavný) mají takový objemový výkon, že ve skříni je mírný podtlak a ten přisává další vzduch skrz štěrbiny v přední stěně, směřované na HDD a CD/DVD mechaniky. Výsledek - běžná teplota na jádru procu je 45°C, na desce (chipsetu) 48-49°C - údaje z Everestu. Jedinou nevýhodou takového uspořádání je nutnost co 2-3 měsíce kejsku rozhodit a povysávat z ní prach, který do ní nalítá - v opačném případě začnou teploty příslušně stoupat...
A kutilmile - nelituju tě
Celeron píše:... spis jestli by do zeber chladice nesel osadit vetracek 40x40 Jirka
Tohle řešení je zdaleka nejrozumější. Místo těch šílených konstrukcí s trubkama a větrákama a dírama ve skříni přilep sekunďákem větráček přímo na chladič.
Trochu mu sraž otáčky seriovým odporem a nebo ještě líp, dej tam čtyřdrátový, pokud je konektor SYS_FAN regulovaný. Pokud je na desce PWM_FAN tím líp.
A kutilmile - nelituju tě
------
Teploty:
Základní deska 43 °C (109 °F)
CPU 39 °C (102 °F)
1. CPU / 1. jádro 29 °C (84 °F)
1. CPU / 2. jádro 29 °C (84 °F)
1. CPU / 3. jádro 29 °C (84 °F)
1. CPU / 4. jádro 29 °C (84 °F)
Aux 43 °C (109 °F)
GPU dioda 41 °C (106 °F)
ST1000VX000-9YW162 44 °C (111 °F)
WDC WD5000AAJB-00UHA0 48 °C (118 °F)
Ventilátory:
CPU 3924 RPM
Napájecí zdroj 2296 RPM
Grafický procesor (GPU) 1110 RPM (30%)
------
Co se dalo zkontrolovat pyrometrem, tak odpovidalo +/- 1-2 stupne. Ta prvni teplota 43 je prave ten resenej chladic. WDC 48 st je disk v supleti, co resim na vedlejsim vlaknu.
Diky vsem, co se zapojili.
Jirka