Vetrani v PC.

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Vetrani v PC.

#1 Příspěvek od Celeron »

Uz se to tu parkrat probiralo ale tenhle problemek jsem nenasel. V my masince s boardem Gigabyte GA780T-D3L mam teplotni anomalii. V bedne jsou 3 vetraky, zdroj (fouka ven, (opraveno)), dale procesor a grafika. Podle mereni (jak senzorama, tak optickym pyrometrem) je vsude na boardu teplota 38-42 pouze chladic mezi procesorem a patici grafiky (Northbridge?) ma kolem 70 stupnu. Chladic je rozmeru asi 40x70x8 mm. Na dvou rozich ma vystupky na upevnovaci stefty. Je ta teplota normalni? Me moc nepripada, uz jen kvuli tomu, ze tesne kolem chladice jsou 4 elyty, tedy potencionalni kurvitko. Davat vetsi chladic nechci kvuli zaruce, spis jestli by do zeber chladice nesel osadit vetracek 40x40 jako byl na Celeronu 370 socketu. A nebo se na to vykaslat a dat do zadni steny vetrak 80x80, co by foukal dovnitr na procesor a zaroven trochu i na tenhle chladic? Na levym krytu bedny je der pro dva vetraky nad sebou, spodni 80 nebo 120, horni 80, takze by vzduch mel kudy ven. Nebo dat vetrak na bok? Trosku neprakticky pri demontazi vika...
Co vy na to?
Diky
Jirka
Naposledy upravil(a) Celeron dne 09 lis 2012, 11:27, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Zdroj, co fuka dovnutra? To som videl raz, bol to jeden z prvych ATX zdrojov. Potom zistili, ze to je blbost.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Což se vědělo už v 70. letech, když PC v dnešní obludné podobě vůbec neexistovalo.

Ten chladič v bočnici by nemusel být až tak velký nesmysl. Dá se udělat trychtýř z tuhého papíru, který bude foukat přímo do středu toho chladiče.

Dal bych taky teplovodivou pryž mezi MB a stěnu skříně.

Křemíku těch 70°C nevadí, ale vadí těm kuličkám pod BGA...
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

To rnbw: Nojo, to jsem napsal kravinu, omlouvam se. :oops: Uz je opraveno. Co mi tedy poradis? :)

To Habesan: Tu trubku z bocnice znam, bylo to treba u beden pro Code Duo, privod vzduchu k vetraku procesoru. Jenze tady to udelat nejde. Spodni vetrak bocnice fouka z asi 80% pod grafiku, takze roura by tam nesla osadit. Horni zase fouka kousek nad procesor. Trubka by musela byt sikmo dolu a zase by ji vadil vetrak procesoru. Zkousel jsem vetrak z chladice z 370 socketu a ma jinou roztec der, takze to taky nejde... Ta trubka by sla udelat z toho zadniho vetraku, ale ta prace s tim...
Kams myslel tu teplovodivou pryz? Zespoda mezi plosak a plech pod nim?
Jirka
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Habesan »

Ano, přesně tam. Další krok, je mít celou tu stěnu (z pohledu desky zadní) z jednoho kusu velkého chladiče.

Teď mám rozdělané PC s MB od Intelu, a čipsety mají maximální dovolenou teplotu 92°C a 97°C, teplota pod 66°C se vůbec neměří.
Přičemž maximální dovolená teplota okolí je +55°C a maximální skladovací teplota je +70°C. Takže mít celou desku uloženou rovnoměrně prohřátou na víc než 70°C se nesmí, ale čipset rozpálený na víc než 90°C pracovat může...

Ti co věří na ventilátory říkají, že je potřeba mít definován tok vzduchu celou bednou, od vstupního ventilátoru po výstupní (ve zdroji). Případně ty boční ventilátory osaď oba.
Já naopak věřím na plně pasivní chlazení i za cenu toho, že za hliník dám víc než za polovodiče.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Tu teplovodivou gumu jsem jsem zatim videl jen jako podlozky 2-3 mm tlusty. Myslis dat mezi plech a plosak hlinikovy prechodovy blok a zbytek slaba guma?
Jirka
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Dej ventilátor 80x80 kamkoli se vhodně vejde dovnitř PC a na něj papírový trychtýř směřující do chladiče chipsetu. Teplota uvnitř PC je podstatně nižší, než teplota chladiče chipsetu, takže to bude fungovat. Já mám takhle ventilátor nalepený oboustrankou na dno skříně, trochu šikmo nad chipsetem, aby se s trychtýřem vešel a je to OK. Bylo to potřeba protože PC loguje z 12 x RS232 data a ačkoli by se zdálo, že to pro PC s jinak skoro studeným chipstetem nic není, chipset se v tomhle režimu přehříval, až se PC sekalo.
Michal
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Habesan »

Buď přechodový blok, nebo několik vrstev pryže, nebo rovnou kratší distanční sloupky. Hlavně se nesmí nožičky vývodových součástek dotknout ničeho kovového.

Ale ten trychtýř je konstrukčně jednodušší.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Když jsem poprvé řešil chlazení ve svém PC, tak jsem začínal u teplot na Athlonu 3600+ kolem 56 až 64°C podle zatížení. Přitom v kejsce byl zdroj s 140mm větrákem fučícím ven (hlavní odtah ze skříně) a na procíku klasika box žeber s 80mm fanem. Sekaly se i záklaní funkce, video s vyšším rozlišením se nedalo sledovat.
Udělal jsem nakonec jedinou věc - pečlivě jsem vyměřil pozici procesoru na mámoprkně, přenesl ji na bočnici proti chladiči procíku a udělal z ubastlené trubky z kartónu "wind-tunnel" přímo na chladič procíku. V bočnici je přitom díra, kterou prochází ta trubka. Průměr trubky jsem udělal stejný, jako je průměr fanu na procíku, aby docházelo k co nejmenším turbulencím = k co nejmenšímu hluku navíc. Větrák procu tak nasává vzduch přímo z okolí skříně a přes chladič ho funí dovnitř skříně, kde mám z olaminovaného tuhého papíru udělané clony směřující teplý vzduch od procíku k zadnímu čelu, kde je přídavný větrák 80x80mm s výfukem ven ze skříně. Oba výfukové větráky (ve zdroji plus přídavný) mají takový objemový výkon, že ve skříni je mírný podtlak a ten přisává další vzduch skrz štěrbiny v přední stěně, směřované na HDD a CD/DVD mechaniky. Výsledek - běžná teplota na jádru procu je 45°C, na desce (chipsetu) 48-49°C - údaje z Everestu. Jedinou nevýhodou takového uspořádání je nutnost co 2-3 měsíce kejsku rozhodit a povysávat z ní prach, který do ní nalítá - v opačném případě začnou teploty příslušně stoupat...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Vogon

#10 Příspěvek od Vogon »

Celeron píše:... spis jestli by do zeber chladice nesel osadit vetracek 40x40 Jirka

Tohle řešení je zdaleka nejrozumější. Místo těch šílených konstrukcí s trubkama a větrákama a dírama ve skříni přilep sekunďákem větráček přímo na chladič.
Trochu mu sraž otáčky seriovým odporem a nebo ještě líp, dej tam čtyřdrátový, pokud je konektor SYS_FAN regulovaný. Pokud je na desce PWM_FAN tím líp.
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Když není skrz skříň dostatečný objemový průtok vzduchu, takovej pidifan jen rozhání teplo po vnitřku kejsky a výsledek je dost sporadickej... Chce to opravdu dost vzduchu, aby stačil k dostatečnému odvodu tepla i menší tepelný spád mezi chladičem a okolím. Pak není potřeba volit aktivní chladiče nebo zvětšovat chladiče pasivní.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Vogon

#12 Příspěvek od Vogon »

Sice se nezmínil, jaký má větrák na zdroji ale je to v záruce, tak předpokládám, že sto dvacítku. Ten i při snížených otáčkách vytáhne s přehledem ze skříně tu trochu tepla co vyprodukuje chladič čipsetu 40x40.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Mourek »

tohle vždycky řeším větráčkem 40x40 na ten chladíč. Snažím se nelepit většinou se podaří nacpat nějakej šroubek krz upevnovací dírky větráku mezi žebra chladiče. a rozdíl v telotě je znát i rukou.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od workhard »

Počítač, kterému nestačí ventilátor na procáku a ve zdroji, je špatný počítač.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem nakonec dal na zadni stenu 80 mm vetrak. Musel jsem ho ale vypodlozit od steny o 5 mm, jinak dal docela ramus od vstupniho "cedniku" bedny versus vrtule. Pobliz byl na boardu trikolik nadepsany power fan. Ctyrkolik je jen pro procik a dole na boardu nadepsany HDD fan, tam mi kablik uz nedostal, takze jsem dal jen tridratovej vetrak. Na vetrak jsem na vyfuk prisrouboval jen kus prespanu, kterej trochu smeruje fuk na chladic. Pomery se neuveritelne, nekde az o 20 stupnu snizily.
------
Teploty:
Základní deska 43 °C (109 °F)
CPU 39 °C (102 °F)
1. CPU / 1. jádro 29 °C (84 °F)
1. CPU / 2. jádro 29 °C (84 °F)
1. CPU / 3. jádro 29 °C (84 °F)
1. CPU / 4. jádro 29 °C (84 °F)
Aux 43 °C (109 °F)
GPU dioda 41 °C (106 °F)
ST1000VX000-9YW162 44 °C (111 °F)
WDC WD5000AAJB-00UHA0 48 °C (118 °F)

Ventilátory:
CPU 3924 RPM
Napájecí zdroj 2296 RPM
Grafický procesor (GPU) 1110 RPM (30%)
------
Co se dalo zkontrolovat pyrometrem, tak odpovidalo +/- 1-2 stupne. Ta prvni teplota 43 je prave ten resenej chladic. WDC 48 st je disk v supleti, co resim na vedlejsim vlaknu.
Diky vsem, co se zapojili.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“