tomasjedno píše:JanikPetr píše:Příjemně mne překvapilo,že jsi nezapomněl a uvedeš výsledky celkového vyhodnocení.Velice mne zajímá
dosažená týdenní odchylka mechanických kyvadlových hodin s funkční synchronizací.
Upřímně řečeno, není mi jasné, co si od těch výsledků slibuješ.
Výsledky vyhodnocení mne zajímaly v době kdy jsi laboroval z vlastním synchronizátorem.Pokud se nyní
hodiny tvale udrží v synchronizaci,je mi jasné,že přebírají přesnost časového normálu synchronizátoru.
V tvém případě max.zpoždění 0,3 s/týden.Před měřením vlastní stroj bez synchronizace seřizuješ na chod
rychlejší o 2 s/den.Pokud jsou hodiny v takto perfektním mech.stavu s odchylkou řádově v sekundách za
den,tak bych jako hodinář s nimi nic nedělal ze dvou důvodů.
Dosažená přesnost je srovnatelná s dříve vyráběnými velice přesnými hodinami zvanými "Regulátory" ,
což byly hodiny jen s jedním závažím bez bití a vyvedenou sekundouvou ručičkou na ciferníku,Měly pre-
cizní mechanické zpracování včetně teplotní a barometrické kompenzace kyvadla.Většinou byly umístěné
ve výloze dílny hodináře a sloužily jako časový etalon v dobách kdy, rozhlas ještě nevysílal časové údaje.
Druhý důvod je,že kyvadlové hodiny je nutno jednou za týden natahovat. V momentu natahování sice
kyvadlo bude synchronně kývat,ale jelikož při natahování nepůsobí na krokové kolo popudná síla,nebude
se přez převody pohybovat ani minutová ručička a bude ji třeba po několika nátazích postrčit dle časového signálu.Tím se celý efekt týdenního přesného synchronního chodu ztrácí.Jsou i hodinové systémy,které mají přídavné závaží,nebo péro,které zajišťuje přez spojkový mechanizmus stálou popudnou sílu krokového kola i při natahování stroje.Jako námět laborování a měření je uvedená synchro-
nizace chodu hodin zajímavá pro hodináře i elektroniky.
V posledním příspěvku uvádíš,že nejlepších výsledku bylo dosaženo s elektromagnetem krokového motorku budíkového strojku.Jak byla cívka s polovými nástavci orientována proti šroubu osy kyvydla?
Rovněž uvádíš,že po úpravě počtu synchron.pulzů bude očekávaná šířka pásma synchronizace
3 minuty/týden (z toho cca 3/4 urychlováním hodin a 1/4 jejich zpomalováním).Jak tomu rozumět?
PS: I když vlastním celkem kvalitní čítač,tak pro kontrolu počtu kyvů kyvadla hodin a počtu pulsů časové
ho normálu s výhodou používám dva digitální krokoměry.Pulsy z optické závory kyvadla,nebo snímacího
mikrofonu jsou přiváděny na kontakty uvnitř krokoměru.Určitá nevýhoda je jen 5 místný displej krokoměru.Při nejčastějším počtu kyvů hodin okolo 80 kyvů za min.to stačí čítat po dobu více jak 20 hod.
Zda se krokoměr po naplnění automaticky nuluje a čítá znovu nemám s přesností na jeden puls ověřeno.