mi-ro píše:Jj, přivítám další poznatky, nejcenější jsou ty podobný od Tomase, ty si nech na Silvestra a nezasírej forum. Potřebuji si ujasnit detaily a zkušenosti se spalovacími motory. Centrála bude sloužit k občasným pracem s nářadím jako vrtačka, úhlová bruska mimo dosah el. sítě, k napájení aparátu pro ozvučení a jako záloha při výpadku el. sítě. Vše do cca 1kW. Pravděpodobně to vyhraje 4T Honda s invertorem. Invertor je uznáván jako nevyšší způsob stabilizace napětí a kmitoču a jeho průběhu. Jen ta lidová cena

Ps čili podle heliose, pokud se dává olej do benzinu, je to dvoutakt?
Užívatelia ako tomass by si mali vytvoriť fórum "vtipálek" a riešiť svoje srandy tam... Áno, dvojtaktný motor je mazaný olejom od benzínu, štvortaktný má samostatné mazanie.
Ale uháňame sa novým smerom - invertor, alebo klasika? Jednoduchá odpoveď - klasika. A oddôvodním:
vyššie si písal, že elektrocentrálu budeš používať raz za čas na elektrické náradie ako flexka, vrtačka a pod. Tomu náradiu je lautr fuk, na akej frekvencii pôjde (samozrejme nehovoríme o 1Hz, ale o tolerancii kolísania napätia a frekvencie u centrál). Invertor je naozaj dobrá technológia, ale skôr sa uplatní v jemnej elektronike. U teba by bola skôr zbytočná, vlastne si kúpiš funkciu, ktorú poriadne nevyužiješ "ekonomika"... Čili vyhodíš nekresťanské prachy (skutočne, tieto centrály sú pomerne drahé) a nakoniec zistíš, že zbytočne. Okrem toho, dnešná elektronika už nie je tak citlivá na podpätie/prepätie a zmeny frekvencie, niektoré spínané zdroje fachčia už od 100V až po 260V a f od 40Hz do 60Hz. Na náradie by som skôr pozrel nejakú 4taktnú benzínovú (alebo LPG) centrálu a dbal by som viac na spotrebu, váhu, výkon. Zo značiek ti odporúčam Geko, Honda, vyhni sa prosím heronom a číňakom, po čase zistíš, že to boli zbytočne vyhodené prachy (osobná skúsenosť

).
Okrem toho, že si poserieš ruky pri štartovaní zistíš aj to, že záberové prúdy to nezaujíma a že to bude mať problém rozbehnúť aj nabíjačku na skrutkovačku, že tam kolíšu samovoľne otáčky, že keď je moc teplá tak už ju nenaštartuješ a tak dále a tak dále... Pri hondách to nepocítiš, ja hovorím jedno, keby sa Honda a Stihl motory dávali do čínskych centrál, bolo by dobre.
Edit: frekvencia generátora nezáleží na otáčkach motora, ale na návrhu generátora. Môžeme mať prevedenie, ktoré potrebuje 1500min-1 na 50Hz, môžeme mať prevedenie, ktoré potrebuje 120mon-1 na 50Hz (pomalobežné stroje). Takže otáčky nie sú vždy rovnaké, záleží na technológii.
Veľké dieselové stacionárne centrály využívajú častokrát generátor budený permanentným magnetom, otáčky má nejakých 120, je to sprevodované a otáčky sú potom stabilné. O prehľade otáčok a vyhotovení sa dočítate aj na stárnke jedného z výrobcov:
www.pmg-technology.com je to poľský výrobca, vraj sú tie jeho výrobky kvalitné (nie všetko z poľska stojí za pi...)
Edit2: predpokladáme, že aparát na PA ozvučenie má nejakú napäťovú rezervu a mierne kolísanie mu vadiť nebude. Čo to je za aparát, resp. aký má výkon?