2takt/4takt motor centrály, výhody a nevýhody

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rezis

#31 Příspěvek od rezis »

Wikipedie:
Stabilita

Kvalitní benzin by měl být stabilní prakticky po libovolně dlouhou dobu, pokud se správně skladuje. Takové skladování má být ve vzduchotěsné nádobě, aby se zamezilo oxidaci a pronikání vodní páry. Skladovat se má při stabilní nízké teplotě, aby nemohlo dojít k úniku vlivem tepelné roztažnosti. Pokud se benzin neskladuje správně, postupem času může gumovatět a tvořit sraženiny. Může k tomu při dlouhém odstavení vozidla docházet v nádrži, potrubí nebo v karburátoru či součástech vstřikovacího systému; pak je problém nastartovat motor. Ovšem při návratu k běžnému provozu vozidla by se měly vzniklé nánosy nakonec vyčistit proudem čerstvého benzinu. K prodlužování životnosti paliva, které není nebo nemůže být správně skladováno, lze používat stabilizátory. Běžně se pro lepší startování používají u malých motorů, například v travních sekačkách a traktorech. Doporučuje se ponechávat nádrže a kanystry naplněné více než z poloviny, dobře uzavřené proti kontaktu se vzduchem, chráněné před vysokými teplotami.[22], před odstavením nechat běžet motor deset minut (aby se stabilizátor dostal do všech součástí palivového systému) a v pravidelných intervalech motor nastartovat (aby se odstranilo odstáté palivo z karburátoru).[23]

Ale k centrálám. Stejně se mi ty permanentní magnety ve velkých strojích zdají nereálné.
Šel bych do něčeho 4T značkového. A ne na hranici potřebného výkonu. Takže předimenzovat - jednou se to může hodit. Svařoval jsem invertorem na 9Hp Hondě a cvičilo to s ní hezky. Pokud je motor vybaven tlakovým mazáním je to jen plus pro životnost.
Internet - metla lidstva
rezis

#32 Příspěvek od rezis »

No dobře, rozžvaněním do pocitů se z tématu unikne.

karburátory na té motorce opravdu nebyly pocit - spíš noční můra.
po mých zkušenostech se žádné sedání a zadření, ba ani vražda nekonala.

Vidíš. Někteří tolik štěstí neměli.

K benzínu již se nevyjadřuji. Nakonec mi popřete i degradaci nafty.Každý svého štěstí strůjce. A já těch věcí měl rozebraných dost.
Je to stejné jako s elektronikou. Když tady někdo přijde a tvrdí, že po půlhodině to najede Ok tak to má donést okamžitě do opravy.
Internet - metla lidstva
helios

#33 Příspěvek od helios »

No pekne sa to tu rozbehlo. :lol:
Ako zdroj, ktorý má byť spoľahlivý a univerzálny, volil by som centrálu najlepšie od Hondy, je to overená kvalita. Robil som s Hondou EU10i, na flexu stačila, ale nesmelo sa na ňu tlačiť, inak centrála vypla výstup. Lepšia na tieto účely by bola EU20i. Tieto mašinky s invertorom sú síce dosť drahé, ale pri nízkom zaťažení centrála nemusí bežať na maximálne otáčky, čím sa zasa šetrí palivo. Invertor je ešte dobrý aj nato, že pri zapínaní indukčných záťaží "necvičí" napätie toľko ako u typov bez invertora. Inak, tá Honda má ešte jednu špecialitku, dá sa k nej prikúpiť sada na PB plyn, potom sa vraj dá prevádzkovať aj v interiéroch a nesmrdí viac, ako PB ohrievače. A v poslednom rade, tu má človek istotu, že aj za 10 rokov budú na tieto stroje náhradné diely, čo by som si u lacných čínskych taký istý nebol.
Existujú aj ich kópie pod značkou "Kipor", sú za polovičnú cenu, ale s týmito skúsenosti nemám.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
feliz_navidad

#34 Příspěvek od feliz_navidad »

Andrea píše:Kolega nechává přes zimu benzín v sekačce a na jaře ji nahodí na první natažení. Čím to, když má být už za měsíc rozložený?

Kolega má sekačku s dvoutaktem? Já psal o degradaci až rozkladu oleje v palivu s biosložkami. Pokud vím, do čtyřtaktu se žádný olej do paliva nepřidává...
Andrea

#35 Příspěvek od Andrea »

Jo, olej tam přidává, tak má asi dvoutakt.
mi-ro

#36 Příspěvek od mi-ro »

TO helios, koukám, že máš trochu přehled, co říkáš na EUROPOWER EPSi1000? Udajně se jedná o motor HONDA stený jako vEU10i. Snad stejný i generátor. Je vyrobená v Holandsku.
..to bude jen ňákej odpůrek
feliz_navidad

#37 Příspěvek od feliz_navidad »

Andrea: Tak to už bude historický kousek. Tam se nemusí rozkladu oleje bát, starý dvoutakt snese vše. Problém s rozkladem oleje se týká jen vysokootáčkových dvoutaktů (pily, křovinořezy). O rozkladu benzínu nebyla řeč.
Andrea

#38 Příspěvek od Andrea »

Byla to celkem nová sekačka (před nějakým měsícem mu ji ukradli), ten olej se asi nelil přímo do benzínu, ono si ho to tam přimíchávalo samo. Ale já jsem reagovala na rezisovo tvrzení, že se samotný benzín v kanystru za měsíc rozloží, o tom byla řeč.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Jenda_KL »

OT k benzínu.
Degradují složky přidávané za účelem zvýšení oktanového čísla (antidetonátory, třeba dnes už zakázané Tetra-ethyl-olovo), vynašeče pevných spalin a ještě nějaké korozní inhibitory. Změna konzistence, barvy, hustoty celé směsi je důsledkem změn v těchto látkách, benzínu samotnému se nic nestane.
Drakoush

#40 Příspěvek od Drakoush »

Palivo sa degraduje, na wikipédii sú žvásty... Za prvé: v návodoch na použitie kosačiek, mot. píl a iného náradia sa píše, nelievať benzín starší ako 3mesiace. Navyše, ak veľakrát otváraš kanister, uniká plyn... To nie je vzduch, to unikajú zložky z paliva a ono sa ochudobňuje. A pravda to je, ja síce do krovinorezu lievam palivo aj z minulého roka, no čuduj sa svete - zahádže mi sviečku a neutne hrubšiu trávu. Keď dám nové, ja ten stroj nespoznávam (Stihl). Ono to síce funguje, aj naštartuje na brnk, ale už z neho nedostaneš výkon.

EDIT: ale mám taký dojem, že autor témy sa pýtal na výhody/nevýhody 2T a 4T a ako ich rozozná, nie jak starý benzín tam má tankovať a kde ho má kupovať...

EDIT2: a sme doma... Prečítajte si článok, ktorý sem nakopčil rezis. A čítajte skladovanie - v uzavretej nádobe pri nízkych teplotách, aby nedošlo k rozťahovaniu a následnému úniku zložiek z paliva. To je pri kanistri nereálne a v lete duplom.

P.S. nalejte si do frťana nejakú kvalitnú vec, nechajte mesiac vonku na teple a potom okúste (najlepšie priamo pri hajzli).
Poistky sa opravujú klincom, istič sa obíde prepojkou, ak všetko zlyháva je potrebné urobiť nanovo rozvody, pokiaľ možno od elektrární, kontrolka signalizujúca poruchu sa odpája... Závity sa režú vrtačkou.
Crifodo

#41 Příspěvek od Crifodo »

ty starý motory ve starých centrálách, co jely na každý palivo s nominálním výkonem, ty nový motory, co potřebujou ještě teplý palivo z rafinérie jinak neutnou stéblo, to mi připomíná Německo za výmarské republiky, když dělníci dostávali mzdu 2x denně, aby si doběhli nakoupit, dokud mají peníze cenu... hyperinflace :twisted:
Číňani to v jiné formě přivedli k dokonalosti v elytech. Tak holt někdo vymyslel kurvítko i do paliva. Aspoň virtuální.
Drakoush

#42 Příspěvek od Drakoush »

Tak krovinorez je nemecký, zrejme preto to tak funguje :lol:
Poistky sa opravujú klincom, istič sa obíde prepojkou, ak všetko zlyháva je potrebné urobiť nanovo rozvody, pokiaľ možno od elektrární, kontrolka signalizujúca poruchu sa odpája... Závity sa režú vrtačkou.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Jirka »

frantajetel11 píše:
rezis píše:Kde jsou elektrocentrály mají vyjímky na palivo bez biosložky.

Docela by mě zajímalo, kam to palivo bez biosraček choděj kupovat...

Viděl jsem billboard od firmy Vendys, kde nabízeli naftu bez biosraček.
feliz_navidad

#44 Příspěvek od feliz_navidad »

Např. veškerý 100-oktanový benzín, který je původem z Rakouska (OMV, Benzina) je bez obsahu biosložek.
Andrea píše:Ale já jsem reagovala na rezisovo tvrzení, že se samotný benzín v kanystru za měsíc rozloží, o tom byla řeč.

O rozkladu samotného benzínu tady mluví jen Crifodo, rezis mluvil o směsi pro 2T motory.
helios

#45 Příspěvek od helios »

mi-ro:
Ten Europower vyzerá skoro identicky, možno ich robí rovnaká fabrika, aj ceny sú veľmi podobné. Ja som sa pre Hondu rozhodol preto, lebo v meste je aj ich servis, kde mi v prípade potreby opravu urobia a nemusím zháňať pracne zastúpenie výrobcu. Ďalší fakt je, že mám istú averziu k výrobcom, ktorí majú v názve Euro. Kvalitný výrobca by sa mal ku svojim výrobkom hrdo hlásiť a nie aby zákazník pol dňa pátral, kto to vlastne je a kde sídli. Pre mňa -Euro neznie svetovo, skôr niečo na spôsob "tvárime sa ako značka, vyrábame čínsku kvalitu za európske ceny". Mám proste zo skúseností určitý blok voči názvom euro (a môžu za to aj elektroinštalačné prvky nevalnej kvality nielen z poľska)...

P.S.: europower je zrejme belgická firma:
http://www.europowergenerators.com/inde ... =0&lang=en
Naposledy upravil(a) helios dne 18 lis 2012, 14:28, celkem upraveno 1 x.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“