Hrejuce napajacie trafo.
Moderátor: Moderátoři
Trafo bez atestu na 4kV bych v životě nikomu mimo svoje vlastní užívání dál neposlal, po zkušenostech co za ty roky s elektřinou mám.
Odnes to trafo zpátky do prodejny a trvej na písemném záruce prodavače, že trafo vyhovuje ČSN jako bezpečné trafo pro napájení, nebo ať ti ho prodá se slevou 75% jako sdělovací
Crifodo: BOhuzial ja sa na ziadneho predajcu moc ztazovat nemozem... U nas bazari s elektro odpadom moc nefunguju a toto trafo som nahodou kupil cez inzerat skor jedno forum (podobne ako tu) ozval sa mi jeden asi 19rocny chalan a napisal mi ze ma take a take trafo ja ze ok. ak to ma 350W a 2x45V beriem.... On to svoje zapojil na 220V zistil ze to ma 2x45 tak bolo vsetko ok a predal mi ho za 300sk + 70sk postovne....
Tu sa nikdo na csn ani na 4KV skusku nemoze stazovat ani chalan ako predajca nevedel ze je to vystupak (proste mal trafo doma skusil islo - predal) a ja som nevedel co kupujem. Mozem mu ho vratit ale za dalsich 70sk na postovnom sa mi to moc neoplati.
akorát si dobře rozmysli, jestli to dáš z ruky, obzvlášť když jsi tomu už dopřál publicitu. Mohlo by se stát, že někomu posloužíš na perfektní pojistnou událost a budeš 30 let platit barák kde před požárem bylo šperků a uměleckých předmětů za 10 000 000,-
Na inžinierstve ste sa učili o osobach neznalých, poučených a znalých (tak nejak) a ak robíš niečo pre osobu neznalú a nepoučenú, musíš už pri návrhu vychádzať z bezpečnostných predpisov - nekupovať lacno tam kde šetrenie nie je na mieste.
Neber to ako mravokárstvo, ide o to že ako inžinier by si si mal vštepiť nejaké návyky. Pri lepení papierových sáčkov ti bude titul na dve veci.
Môžem hovoriť do vedenia!
1. kdo je provozovatelem/prodejcem/výrobcem zařízení ?
2. má lege artis oprávnění něco takového prodávat/vyrábět ? (tj. Prohlášení o shodě, ŽL)
3. pokud ne, může snadno nastat situace, že pojišťovna částečně/úplně odmítne platit pojistné plnění a poškozený to bude vymáhat na osobě z bodu 1. To, jestli zařízení mělo trafo zelené nebo modré může být skoro jedno.
A keby sa uz chcel niekdo nedajboze sudit... Nieje zidna faktura ucet ani nic podobne dokladujuce obchod.... Takze po pravnej stranke to asi neuspeje...
To by som rovnako mohol zalovat cloveka co mi predal to trafo ze mi chcel podpalit dom..