Ohřev domácího pivovárku - tištěná topná tělesa

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

tadytomas píše:...
kbulda píše:Proč nedáš 3 tělesa po 1200 W ? měl by jsi fáze rovnoměrně zatížené a zvládlo by to jedno 3 fázové SSR relé.

...
Další věc je, že jakmile se to bude vařit, tak to budu potřebovat stlumit, kdybych měl 230V tak jsem chtěl na polovinu těch těles udělat PWM regulaci. Nevím, jak by se to řešilo u 400V a 4kW.
dík
Nepotřebuješ žádný PWM, dáš tam fázovou regulaci. Pokud budeš mít SSR s dotatečným závěrným napětím triaku, můžeš tím v pohodě regulovat všecky 3 fáze najednou.

Když dáš 3 tělesa na 400V (do trojúhelníka), každé mezi dvě fáze, můžeš tak provozovat příkon 3x 16A při 400V = 3x 6400VA.

Nebo dáš 3 tělesa na 230V do hvězdy, každé na jednu fázi a můžeš tak odebírat příkon 3x 16A při 230V = 3x 3680VA.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Jenda_KL »

Když máme 3x16A, tak to znamená 3x3680W a je úplně jedno jestli hvězda nebo trojúhelník. Spirála na 400V bude mít akorát větší odpor, protože je mezi fázema, kdežto proud přes 230V spirálu teče ještě těma dvěma dalšíma.
Dal bych 3 nebo 6 spirál kvůli rovnoměrnému odběru.
Nejjednodušší je na 400V a spínat 3F SSR.
Průmyslové regulátory mají PWM výstup pro SSR.
Samozřejmě tam musí být ještě havarijní termostat a nějaký stykač co to odpojí.
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

tadytomas píše:Oni dobře vědí, jak je to s tím přenosem tepla u nerezu. tělesa montují na 0,5cm tlustou Al desku a tu potom ke dnu hrnce.

Ta tlustá deska je tam z mechanických důvodů. Samotné těleso nanesené smaltem na desku nemá tuhost a nerezová nádoba taky ne. Pak se topný meandr lokálně přehřívá a následně se přeruší a těleso je na vyhození. Ke své škodě jsem se o tom sám přesvědčil, když jsem chtěl přestavět ohřev laboratorního polymerátoru na tištěné těleso a tu Al desku jsem vynechal.
Asi bych byl ostražitý, když jde o náhradu tak tradiční technologie. Ohřev přes vodní lázeň je šetrný a nikde nebude vyšší teplota než má vroucí voda. Zběsilý příkon na malou plochu dna může způsobit podobný efekt jako ohřev vody v rychlovarné konvici, 2kW tělísko s malým povrchem je v kontaktu přímo s ohřívaným médiem. U vody to moc nevadí, je tam maximálně trocha vápenných sloučenin, které se vysrážejí a po dosažení jisté vrstvy odpadají. Celkový ohřívaný objem sice bude postupně nabývat žádanou teplotu, ale v bezprostředním okolí tělesa se silně přehřívá až do bublinek přehřáté páry (proto rychlovarná konvice před varem tak řve - hučí). Co to udělá s tak náročným a cenným obsahem, jako je rodící se pivo??? :twisted:
tadytomas

#19 Příspěvek od tadytomas »

je tam počítáno s elektricky poháněným míchadlem, takže místního přehřátí/připálení se nebojím. Navíc spousta lidí vaří na plynu, kde bych se toho bál asi víc.

představoval jsem si to asi takhle:

Obrázek

regulovat ten ohřev během jednotlivých teplot bude PID termostat zapnutím/vypnutím. Ale až budou technologické teploty a prodlevy ukončeny, tak se potřebuje dílo přivést k varu a poté vařit s odparem 10%/ hod.

proto jsem myslel, že bych při varu obešel SSR a tělesa zapojil přes nějakou regulaci. Dal je na 100% a jakmile bych dosáhl varu, tak bych to stáhnul (časem bych zjistil na kolik) abych dosáhnul požadovaného odparu.

díky
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Jenda_KL »

tadytomas píše:takže místního přehřátí/připálení se nebojím. Navíc spousta lidí vaří na plynu, kde bych se toho bál asi víc.
Dobře, jenom aby se ten PID regulák nehryznul nebo SSR trvale neseplo.
tadytomas píše:proto jsem myslel, že bych při varu obešel SSR a tělesa zapojil přes nějakou regulaci.
Ten PID mívá ruční režim.
tadytomas

#21 Příspěvek od tadytomas »

no to sice má, ale co na něm nastavím?

100°C to mi to bude pořád teplotně lítat nahoru dolů, řekněme 95 - 100. Když tam nastavím víc, tak to zase pojede pořád naplno a odpar bude větší.

co jsem našel na zahraničních fórech, tak všichni odrazujou od použití PID při varu právě z tohohle důvodu.

edit: jinak mám doma tenhle PID: http://www.auberins.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1&products_id=4
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Jenda_KL »

tadytomas píše:no to sice má, ale co na něm nastavím?
Nic, tím se dá ručně sepnout to SSR, abys nemusel vymejšlet nějakej další spínač.
tadytomas píše:100°C to mi to bude pořád teplotně lítat nahoru dolů
To je buď v režimu "Komparátor" nebo jsou parametry PIDu špatně nastavené, nebo nesprávně umístěné čidlo. PID se právě používá proto, aby držel rozdíl mezi nastavenou a skutečnou na nule.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Jenda_KL »

Manuál stránka 3 jasně říká, že se dá ručně nastavit výstupní výkon..
4.2.3 Manual/Automatic mode
switchBumpless switching between PIDmode and Manual mode can be performedby pressing the A/M key. The A-M LED will light up when the controller is in Manual mode. In Manual mode, the output amplitude can be increased or decreased by pressing▲and ▼(display mode2)
frantajetel11

#24 Příspěvek od frantajetel11 »

tadytomas píše:...proto jsem myslel, že bych při varu obešel SSR a tělesa zapojil přes nějakou regulaci. Dal je na 100% a jakmile bych dosáhl varu, tak bych to stáhnul (časem bych zjistil na kolik) abych dosáhnul požadovaného odparu...

No já teda moc nechápu... když vařím tak mám 100°C (když to není uzavřená nádoba).
Když chci hlídat odpar 10% / hod., tak tu teplotu prostě musim snížit. Nebo ne?
Crifodo

#25 Příspěvek od Crifodo »

Intenzivnější var způsobí větší tvorbu páry a tudíž větší odpar při stejné teplotě. Kdyby chtěl řídit PID regulátorem rychlost odpařování, musel by jako veličinu snímat výšku hladiny nebo hmotnost hrnce.
frantajetel11

#26 Příspěvek od frantajetel11 »

Takže jestli to dobře chápu, tak stačí zjistit (po přivedení do varu), jakej výkon je potřeba na to, aby to nepřestalo vřít ...
bu2520

#27 Příspěvek od bu2520 »

něco podobného jsem řešil u jiné potraviny bylo potřeba zajistit odpar. Snímal jsem teplotu vodní lázně a udržoval jí těsně před bodem varu, samozřejmě s určitou hysterezí aby stále nezapínali spirály 21KW . přece jen ta teplotní setrvačnost nerezu je obrovská.
tadytomas

#28 Příspěvek od tadytomas »

Pokud to bude ungovat, tak jak popsal JendaKL, tak nemá cenu řešit nic dalšího. Budu vařit objemově stejné várky a prostě po pár várkách budu vědět, na kolik procent to stáhnout, abych dosáhl toho odparu.

jinak, že se ještě vrátím k té 4 vodičové motorové zásuvce. Je to bezpečné pro moji aplikaci? nebo by bylo lepší předělat na 5 vodič?
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Jenda_KL »

Pokud budou ty 3 spirály stejné, tak N potřebovat nebudeš. Záleží na co dalšího ho budeš potřebovat.
tadytomas

#30 Příspěvek od tadytomas »

občas to používám na cirkulárku a hoblovačku. Jinak to snad nebudu potřebovat na nic dalšího.

jinak jak moc složité by bylo napojení 4 těles? Ono to bude výkonově daleko pohodlnější.. 6 těles se mi nevejde na dno hrnce, takže nemůžu dát 2 na jednu fázi.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“