Výpočet trafa

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#31 Příspěvek od Crifodo »

měl jsem na mysli i raznice před Hitlerem, za Hitlera a po Hitlerovi, nejen raznice Tondy Zápotockého :)
tak pěkné hrany jako na výstupákách rádií Telefunken z pardubické produkce z 40. let už jsem neviděl.
Raznice se opotřebuje řekl bych podle tvrdosti plechu a podle síly stříhaného materiálu, podle kvality a přesnosti hran. Produktivita souvisí spíš s rychlostí podávání a organizací práce. Nejsem z lisovny, takže nevím jestli stroj jede 5 hodin denně nebo 20.
Hlavně by to ale mělo fungovat podle čistých zákonů trhu, jak nám to ten geniální popleta před 15 lety rýsoval :lol: o nějaký výrobek je zájem=zákazník je ochoten ho koupit=výrobce nemůže prodělat na nějaké otupené raznici. Nehledě na to, že materiály jsou už fakt snad někde jinde. Slinuté karbidy, legované oceli, prášková metalurgie, lasery, plazmy, NC systémy, krokové pohony...
Palaba měla lisy od Škody a rozvod transmisí po dílně.
Sendyx

#32 Příspěvek od Sendyx »

Nemaje vlastní raznice, mám to ze druhé ruky. za studena válcované materiály a podobné svinstvo je mnohem tvrdší materiál, než si dovedli představit u Palaby :) . Něco na tom bude, říkal mi hoch od konstrukce spec. motorů, že není problém vyprojektovat elektromotor s fantastickými vlastnostmi, malými rozměry atd., materiály jsou o dvě generace lepší, než co se standartně dávají do statorů i rotorů, ale nikdo si nelajzne mít 50x větší opotřebení raznice, která stojí obrovský balík...
Crifodo

#33 Příspěvek od Crifodo »

je to ještě horší než lisování nerezových ocelí? to jsem viděl běžně.
V tom případě se nabízí otázka, proč jsou ta toroidní jádra tak levná. Je to stříhaný pásek za studena válcovaného stejného plechu taky.
Já si snad zkusím ustřihnout kus křemíkaté oceli :lol:
Možná se během toho pláče nad drahotou raznic dostaneme k situaci, kdy se vyplatí velké plechy pálit laserem... řezání 3 mm oceli vychází na nějakých 40,-/metr, velmi zhruba, a to je i s komplikovaným pojezdem :lol:
Sendyx

#34 Příspěvek od Sendyx »

Pásek je jednoduchý, prostě se navine, svaří, slepí a je jádro. Žádné ražení přesných tvarů... ale ono všechno jde, jen je třeba zafinancovat výrobu nějakého množství a pak jsou tady různé obchodní zájmy na straně jedné a holoprdelnost zákazníků na straně druhé, popřípadě vyčůranost.
Crifodo

#35 Příspěvek od Crifodo »

to je pravda, dřív vůdce luskl prsty a byl Volskempfanger, případně RPD bez poruch :lol: a už se plechy sypaly z raznic. Moc jsme se odnaučili dělat a naučili zkoumat, proč něco může nejít.
stasek

#36 Příspěvek od stasek »

Sendyx, já ještě neviděl bateriové elektronky se žhavením 6,3V.
msar

#37 Příspěvek od msar »

Tabulky pro jádra C z Radiotechniky do kapsy:
Obrázek
Obrázek
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od DjRix »

stasek píše:Sendyx, já ještě neviděl bateriové elektronky se žhavením 6,3V.

A já si zase nevšiml že by Sendy někde psal něco o 6,3V

Jinak dají se vůbec někde běžně koupit C-jádra?? Kdyby chtěl člověk nové a ne rozebírat nějaký šrot.
Klídek chlapi,to je nulák...
Sendyx

#39 Příspěvek od Sendyx »

Třeba od Technotronu....
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od DjRix »

Hmm. Super. To je ale válcovna,tam mi asi 2ks 100W Céček neprodají,že??
Sendyx

#41 Příspěvek od Sendyx »

Možná jo, pokud jsou skladem....
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od DjRix »

A nevíš o nějakém jejich distributorovi?? Nebo prostě o někom kdo tyhle trafa prodává v kusovém množství??
Sendyx

#43 Příspěvek od Sendyx »

Nemám nejmenší tušení, ale jen takovou jistotu, že to v GM, ani v GESu ani u Krčmáře nevedou.
stasek

#44 Příspěvek od stasek »

DjRix, Sendy skutečně nepsal nic o žhavení 6,3V, ovšem Filda, který hned v prvním příspěvku žádá o radu píše, že to má má mít na sekundáru 6,3V pro elektronky.
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od DjRix »

Tak jsem psal už před 14ti dny do Technotronu e-mail a ani se nenamáhali mi odpovědět,tak nevím jestli má smysl se vůbec namáhat tam volat. Máte někdo potuchy kde jinde by se daly maloobchodně pořídit (počítám do 4ks od 1 typu) C-jádra? Nebo se to u nás sice vyrábí,ale prostě si to normální smrtelník nemá šanci v kusovém množství koupit???? :evil:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“