Zdravím vospolok. Tento milivoltmeter ktorý mi daroval kamarát mi ležal doma asi 5 rokov, a včera som skúsil že je vlastne funkčný. Keďže doma nemám generátor, skúsil som prvú vec ktorú som mal po ruke. Priviesť na vstup (prepnutý na 30V) výstup z trafa 220/24 V. Multimeter nameral na nezaťaženom výstupe 31V, a BM512 mi ukázala krásnych 8,8 V na 10 V rozsahu. Pokiaľ viem, aj tento milivoltmeter by mal merať efektívnu hodnotu napätia. Vstupný delič som premeral a je v poriadku. ďalej som zatial nepozeral, kedže si niesom istý, či skutočne má merať efektívnu hodnotu.
Poměr efektivní a střední hodnoty je 1,11, to nemůže způsobit takovou chybu. Nejprve zkontrolujte, jestli dává napájecí zdroj správná napětí. Vstupní dělič u BM512 je kombinovaný. První část 1:1000 je přepínaná pomocí relátek a druhá část za dvojitým emitorovým sledovačem je s klasickým přepínačem. Zkontroloval bych jeho kontakty, i ta relátka. Pak se podívat na regulační prvky, které bývají zakápnuty lakem, jestli někdo nezměnil jejich nastavení. Pokud to nepomůže, potom změřit pracovní body v zesilovači, v dokumentaci je hafo měřících bodů. Strana dokumentace číslo 13.
Edit: ještě mě napadlo, že 50 Hz je poměrně nízký kmitočet, možná to bude nějaký vazební nebo blokovací kondenzátor se ztracenou kapacitou. Zkusit měření na vyšším kmitočtu.
Pokud bys ho nerozchodil a chtel se ho zbavit, napis. Koupil bych ho, potrebuji z nej jen skrinku.
A propos, mas k nemu sondu? Bez sondy je podle mne oprava jen ztrata casu a sonda skoro vzdy chybi
Asi budes mit pravdu, je to preci jen o hodne vic nez ctvrt stoleti. Pamatuji si, ze jeden tenhle merak mel asi 1000MHz se sondou. A mysle jsem, ze to byl ten novejsi.