Přepojení 4 vodičové vidlice na 5-ti vodičovou vidlici

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TAKJAN

#16 Příspěvek od TAKJAN »

Co na ty zásuvky revizák? Jestli rozbočuje PEN až v zásuvce, tak je to prase. Chrániče v podstatě ve firmě být nemusí (provozní řád) a nad 25A už vůbec ne. A prohlídka stroje se provádí dle výrobce (nebo zase řád), revize strojů už nejsou..
Andrea

#17 Příspěvek od Andrea »

TAKJAN píše:Jestli rozbočuje PEN až v zásuvce, tak je to prase.

U 1f zásuvek to je OK a u 3f je to prasečina? Proč?
kevin_mitnick

#18 Příspěvek od kevin_mitnick »

varok píše:S dovolením se zeptám i já. Jak je to v případě, že jsou ve firmě elektrické rozvody dělané v soustavě TN-C, tedy dvou a čtyřvodičové provedení, ale některé stroje, jako například svářečky, atd. jsou připojené některé 4 kolíkovou zástrčkou a některé 5 kolíkovou? Máme tam hrozně šikovného elektrikáře, který motá všechno dohromady, protože tam nikde nejsou proudové chrániče. Někdy jsou zásuvky 4 kolíkové zapojené na čtyřžilový kabel jak mají být, jiné jsou zapojené 5 kolíkové na čtyřžilový kabel a zem spojená s nulákem. U strojů to dělá taky tak, pokud je stroj s čtyřžilovým kabelem a potřebuje dát 5ti kolík, tak to spojí. Je to povolené, nebo se to nesmí? Píšete, že se to tak nesmí dělat, tak se ptám.

Takovemu "elektrikari" jen na.rat do rukou a pul roku nepustit k vode...
varok

#19 Příspěvek od varok »

U nás ve firmě jsou totiž většinou hodně staré stroje, které mají většinou jen čtyřžilové kabely. Zásuvky ale ten k...t dává někdy čtyřkolíky a někdy 5 kolíky. Elektroinstalace je ale všude jen čtyřvodičová, takže zásuvky zapojí čtyřkolíky jak má, tedy fáze na fázi a zelenožlutý na zem. U 5ti kolíkových zásuvek to ale zapojí 3 fáze na fázi a nulák spojí se zemí. U strojů vede ven 4 žilový kabel, takže to zapojí stejně, tedy u pětikolíku to spojí až v zástrčce.
Vyjímka je, když dává úplně nový kabel, tak dá nulák a zem dohromady na zemnící lištu a fáze zapojí samozřejmě jak má.
Tak samo když opravuje někde nějaký rozváděč, třeba u jeřábů apod. Udělá tam pavučinu z drátů, všechno pospojované svorkami z tzv. čokolády a pak se diví, že to musí každou chvíli opravovat. To by jste museli vidět.
Revizák je jejich známý, tak ten problémy nedělá. )
Když jsem mu říkal, že má všechno zapojené jako hovado, začal do mě rýpat a dělat mi všude ostudu, tak na něho kašlu. Nejsem elektrikář, ale kdysy jsem takové věci dělal na černo, ale všechno poctivě, né žádné fušeřiny.
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

A proč ? Andrea se ptá správně . Kurňa copak už zdravý rozum neplatí s tím nedotýkej se drátů na zem spadlých ? Jaký je pro tebe uživatelský rozdíl mezi zařízením zapojeným na 2/3 a 4/5 drátů ? A jestliže budeš , a to zvláště zde! , vždy předpokládat , že je u 5-ti kolíku chránič , tak by jsi se měl spíše vzdát papírů ty . No a ty varoku si kdyžtak udělej alespoň elůktrické vyučení a pak někoho mentoruj . někde jsi viděl 5vět a bez sebemenších znalostí jejich souvislostí míváš nesmyslné připomínky . Po tom co dělá elektrikář ve firmě se souhlasem revizáka je ti prd .
varok

#21 Příspěvek od varok »

Však já jsem se jenom ptal a do nikoho jsem tady nerýpal. Narozdíl od nějakého pana BOBOBO!
Co dělám ve svém osobním životě je vám taky prd.
Důležité je co jsem se ptal tady.
tomasjedno

#22 Příspěvek od tomasjedno »

Andrea píše:
TAKJAN píše:Jestli rozbočuje PEN až v zásuvce, tak je to prase.

U 1f zásuvek to je OK a u 3f je to prasečina? Proč?
I u 1f zásuvek to byla vždycky prasečina, ale ouředně, v zájmu úspory drátů, nařízená.
Kromě toho jsou 1f zásuvky na to rozbočení líp uzpůsobené.
A kromě toho se u 3f zásuvky víc dají předpokládat obtížnější provozní podmínky.
kevin_mitnick

#23 Příspěvek od kevin_mitnick »

Andrea píše:U 1f zásuvek to je OK a u 3f je to prasečina? Proč?

Andreo, 3f zasuvky NIKDY nebyli staveny na 3f+PEN. Vzdycky se i v normach pocitalo s tim, ze zasuvka bude 3f+PE a ze N dany spotrebic (treba motor michacky) nepotrebuje. A na 3f+PE+N pro pracovni stroje se VZDYCKY i v starych CSN z osmdesatych let pocitalo s petikolikovymi zasuvkami...
Andrea

#24 Příspěvek od Andrea »

kevin_mitnick píše:Andreo, 3f zasuvky NIKDY nebyli staveny na 3f+PEN. Vzdycky se i v normach pocitalo s tim, ze zasuvka bude 3f+PE a ze N dany spotrebic (treba motor michacky) nepotrebuje.

A on tu někdo tvrdí opak? Já jsem se ptala na rozdělení PEN na PE a N v 5-kolíkové zásuvce v síti TN-C.
kevin_mitnick

#25 Příspěvek od kevin_mitnick »

Andrea píše:Já jsem se ptala na rozdělení PEN na PE a N v 5-kolíkové zásuvce v síti TN-C.

Bod rozdeleni PEN na PE a N musi byt VZDYCKY prizemnen na zemnic s odporem pod 10 ohm.
Andrea

#26 Příspěvek od Andrea »

V 1f zásuvce zjevně nemusí a to je to, na co jsem se ptala, proč to, co je u 1f dobrý je u 3f špatný. Takže jsi kevine pořád mimo mísu.

Ostatní: V síti TN-C tedy neexistovaly 5kolíkové zásuvky?
BOBOBO

#27 Příspěvek od BOBOBO »

No právěže existovaly . Však jich ještě spoustu mám . Ty řadové bakelitové nožovky 16A . Normálně je stále na všem používám .
Andrea

#28 Příspěvek od Andrea »

No a jak se (podle tehdejší normy) zapojovaly?
tomasjedno

#29 Příspěvek od tomasjedno »

Andrea píše:...proč to, co je u 1f dobrý je u 3f špatný...
Záleží na tom, jak vnímáš obsah pojmu "dobrý". Já bych pro toto technické řešení z doby, kdy kilometry drátu byly cennější než lidi, použil spíše známku 4 (dostatečně).

P.S. Norma ČSN 341010 z r. 1965 dovolovala ještě větší prasárnu. Na přechodnou dobu, do zavedení výroby 5p zásuvek (což nastalo 1966), dovolovala použít 4p zásuvku jako 3f+PEN, což už nelze hodnotit jinak než za 5.
weed_smoker

#30 Příspěvek od weed_smoker »

hafca píše:Trochu navážu, jen to bude obráceně. Dostal jsem se ke staršímu stroji který má 5ti kolíkovou zástrčku a v ní zapojené 3 fáze a žlutozelený. Ten je ve stroji použitý zároveň jako pracovní nula. Stroj se stěhuje a připojuje se pokaždé do jiné zásuvky. Do teď byly k mání zásuvky bez chrániče, kde to fungovalo normálně, ale přibyly i s chráničem. Jenže po připojení do zásuvky s chráničem ho to zákonitě vyrazí. Vzhledek tomu, že je to starý stroj, tak nějaké rozdělení na PE a N nepadá příliš v úvahu.
Je nějaké košer řešení nebo ho připojovat jen do zásuvek bez chrániče?

Třeba tam namontovat trafo 400/230V a pracovní nulu nepotřebuješ.Stačí změřit,kolik ty ovládací obvody na prac.nule berou a podle toho sehnat trafo se správnou wattáží.Odběr toho ovládání se rozdělí na 2 fáze a přes PEN/PE ten proud nepoteče,tak chránič nevyletí.Akorát dáš 1-5k CZK za trafo.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“