Přepojení 4 vodičové vidlice na 5-ti vodičovou vidlici
Moderátor: Moderátoři
- kevin_mitnick
varok píše:S dovolením se zeptám i já. Jak je to v případě, že jsou ve firmě elektrické rozvody dělané v soustavě TN-C, tedy dvou a čtyřvodičové provedení, ale některé stroje, jako například svářečky, atd. jsou připojené některé 4 kolíkovou zástrčkou a některé 5 kolíkovou? Máme tam hrozně šikovného elektrikáře, který motá všechno dohromady, protože tam nikde nejsou proudové chrániče. Někdy jsou zásuvky 4 kolíkové zapojené na čtyřžilový kabel jak mají být, jiné jsou zapojené 5 kolíkové na čtyřžilový kabel a zem spojená s nulákem. U strojů to dělá taky tak, pokud je stroj s čtyřžilovým kabelem a potřebuje dát 5ti kolík, tak to spojí. Je to povolené, nebo se to nesmí? Píšete, že se to tak nesmí dělat, tak se ptám.
Takovemu "elektrikari" jen na.rat do rukou a pul roku nepustit k vode...
Vyjímka je, když dává úplně nový kabel, tak dá nulák a zem dohromady na zemnící lištu a fáze zapojí samozřejmě jak má.
Tak samo když opravuje někde nějaký rozváděč, třeba u jeřábů apod. Udělá tam pavučinu z drátů, všechno pospojované svorkami z tzv. čokolády a pak se diví, že to musí každou chvíli opravovat. To by jste museli vidět.
Revizák je jejich známý, tak ten problémy nedělá. )
Když jsem mu říkal, že má všechno zapojené jako hovado, začal do mě rýpat a dělat mi všude ostudu, tak na něho kašlu. Nejsem elektrikář, ale kdysy jsem takové věci dělal na černo, ale všechno poctivě, né žádné fušeřiny.
- tomasjedno
I u 1f zásuvek to byla vždycky prasečina, ale ouředně, v zájmu úspory drátů, nařízená.Andrea píše:TAKJAN píše:Jestli rozbočuje PEN až v zásuvce, tak je to prase.
U 1f zásuvek to je OK a u 3f je to prasečina? Proč?
Kromě toho jsou 1f zásuvky na to rozbočení líp uzpůsobené.
A kromě toho se u 3f zásuvky víc dají předpokládat obtížnější provozní podmínky.
- kevin_mitnick
Andrea píše:U 1f zásuvek to je OK a u 3f je to prasečina? Proč?
Andreo, 3f zasuvky NIKDY nebyli staveny na 3f+PEN. Vzdycky se i v normach pocitalo s tim, ze zasuvka bude 3f+PE a ze N dany spotrebic (treba motor michacky) nepotrebuje. A na 3f+PE+N pro pracovni stroje se VZDYCKY i v starych CSN z osmdesatych let pocitalo s petikolikovymi zasuvkami...
- kevin_mitnick
- tomasjedno
Záleží na tom, jak vnímáš obsah pojmu "dobrý". Já bych pro toto technické řešení z doby, kdy kilometry drátu byly cennější než lidi, použil spíše známku 4 (dostatečně).Andrea píše:...proč to, co je u 1f dobrý je u 3f špatný...
P.S. Norma ČSN 341010 z r. 1965 dovolovala ještě větší prasárnu. Na přechodnou dobu, do zavedení výroby 5p zásuvek (což nastalo 1966), dovolovala použít 4p zásuvku jako 3f+PEN, což už nelze hodnotit jinak než za 5.
- weed_smoker
hafca píše:Trochu navážu, jen to bude obráceně. Dostal jsem se ke staršímu stroji který má 5ti kolíkovou zástrčku a v ní zapojené 3 fáze a žlutozelený. Ten je ve stroji použitý zároveň jako pracovní nula. Stroj se stěhuje a připojuje se pokaždé do jiné zásuvky. Do teď byly k mání zásuvky bez chrániče, kde to fungovalo normálně, ale přibyly i s chráničem. Jenže po připojení do zásuvky s chráničem ho to zákonitě vyrazí. Vzhledek tomu, že je to starý stroj, tak nějaké rozdělení na PE a N nepadá příliš v úvahu.
Je nějaké košer řešení nebo ho připojovat jen do zásuvek bez chrániče?
Třeba tam namontovat trafo 400/230V a pracovní nulu nepotřebuješ.Stačí změřit,kolik ty ovládací obvody na prac.nule berou a podle toho sehnat trafo se správnou wattáží.Odběr toho ovládání se rozdělí na 2 fáze a přes PEN/PE ten proud nepoteče,tak chránič nevyletí.Akorát dáš 1-5k CZK za trafo.