Porucha totality

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

To se může právě měnit v závislosti na čase. A proto si myslím, že by se to v poselství p. Sagana objevilo jen jako popis obyčejných lidských vlastností. :wink:
bu2520

#17 Příspěvek od bu2520 »

myslím, že to základní je o morálce a osobní hrdosti a pochopitelně k výchově a pozdvihování kladných věcí. To se u nás nikdy pořádně nedělalo a ty kořeny sahají mnohem hlouběji než do totalitních let. Bohužel místo aby se na tom alespoň pracovalo vyzdvihují se šíbři zloději a podobní vyžírkové.
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

Jenže to poselství mělo dokládat život v době odeslání a taky dokládalo, jsou tam dokumenty o stavu společnosti v době odeslání.
Kdyby se všechno mělo relativizovat s výmluvou, že se chování a morálka stejně v čase mění, mohl by ses hájit přede soudem, že neandrtálec ***al svoji vnučku a podřízl souseda kvůli ukradenýmu hliněnýmu hrnci, takže proč bys to nemohl dělat taky.
masar

#19 Příspěvek od masar »

A copak se to tak neděje? Hliněný hrnec nebo jiný majetek, lidi se vraždí a znásilňují dál... :wink:
Crifodo

#20 Příspěvek od Crifodo »

Ale ne všude stejně v posuzovanou dobu. To docela dobře vyjadřuje vektor (směr a intenzita) emigrací. Chtělo by víc Ukrajinců prožít novozélandský důchod nebo naopak? Když se bavím o bonzování a kádrování jako o národním rysu, tak neřeším nějaký promile krajností ale charakteristický jev v době a místu.
hafca

#21 Příspěvek od hafca »

Byla to divná doba. Já byl na vojně u tak tajného útvaru, že po odchodu do civilu jsem nesměl 5 let na východ a ani do Ruska i přes to, že jsme měli jen jejich techniku. :lol: O západu jsem si mohl nechat jen zdát snad 10 nebo 15 let. Někdy v roce 1984 jsem si začal psát s jedním emigrantem z tehdejšího západního Německa který mi začal posílat součástky co se tu o nich jen psalo. V 1985 jsem si zažádal o devizák, ten mi ale nedali. O rok později jsem to zopakoval a zase nic, až na odvolání, že tedy mohu vyjet do NSR. Na vojenské správě jsem uvedl písemný styk se západní cizinou a i přes čilou korespondenci se západem jsme mohli se ženou na týden vyjet. Na hranicích u první závory se nějaký aktivní záklaďák ptal, kam jedeme a kde budem spát. Odpovědi, že jen tak a spát budem v autě moc nevěřil, ale pustili nás dál na doopravdovou hranici.
Tak nevím, čím to bylo, že jsme mohli vyjet i přesto, že jim muselo být jasné za kým tam jedeme. A to nemluvím o tom, že jsem tam měl taky bývalou spolužačku.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
p32

#22 Příspěvek od p32 »

To nesmíte brát tak vážně. :lol: U nás tetka v Americe a já nakonec pár let přes vojsko venku cvičil opice. :wink: A pak přišla revoluce a otevřely se nám konečně obzory nekonečných možností a teď už jsme jen kousek od vysněného cílu. (zatím jsme ve špatném otvoru).
Hydrawerk

#23 Příspěvek od Hydrawerk »

masar píše:V r. 1968 jsem co by amatér (...)Ale proč to píšu: Napsal jsem si tehdy (bylo mi 16) do BBC,Bush House WC1, Londýn, o Informační brožurku BBC

V roce 1968 nastalo v totalitě jisté uvolnění, že jo?
Osoba blízká zase na jihu Moravy koncem 80. let přijímala rakouské televizní vysílání pomocí běžné STA v paneláku...
p32

#24 Příspěvek od p32 »

Jisté uvolnění bylo v 68. až 72. roce, pak to teprve zase přišlo.
rnbw

#25 Příspěvek od rnbw »

U nas ORF tiez islo na panelakovu antenu - kedze sme mali vyhlad z okna rovno na kopec do Rakuska.
BIPOLAR

#26 Příspěvek od BIPOLAR »

p32 píše:Jisté uvolnění bylo v 68. až 72. roce, pak to teprve zase přišlo.

Přesně tak. Na SV nebyla SE rušena vůbec a myslím od roku 70 opět rušili, ale ten hudební program od 15h ještě nějakou dobu nechali na pokoji.
:wink:
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“