Časové relé s reálným časem
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Časové relé s reálným časem
Potřebuju časový relé s JEDNODUŠE nastavitelným časem sepnutí a autoresetem o půlnoci (to můžu zařídit externě pulsem).
Přijde puls, relé sepne a po dobu pulsu drží. Pokud uplyne nastavený čas, odepne, pokud je puls kratší než nastavená doba, odepne a při příchodu dalšího opět sepne. Pulsy jsou dlouhý řádově v hodinách. Po uplynutí nastavené doby už na další pulsy nereaguje.
Čas se o půlnoci resetne.
Ideální by byly dvě sekvečně zapojené, jak jednomu relé vyprší čas, aktivuje se druhé.
Samozřejmostí je záloha nastavení v případě výpadku napájení, fungovat nemusí.
Mám tady třeba LOGO Siemes 12RC, s tím by to asi šlo, ale nějak nejsem kamarád s jeho programováním.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ovšem když si spočítám vynaložený čas, je pro mě rychlejší vyrobit si vlastní PLC.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Levný tarif trvá 8 hodin za den, navíc je rozkouskovaný, navíc se často "operativně" posouvá a já z něj potřebuju vygenerovat třeba 3 hodiny do jednoho spotřebiče. Když tam dám pevně nastavené hodiny a oni to posunou, nastává problém. A ten čas zase potřebuju částečně měnit podle venkovní teploty.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ne, děkuji, spínací hodiny v kombinaci s HDO mám a je to na prd. Něco jinýho je bojler a něco jinýho kamna. Po 20 letech bych to rád trošku vylepšil, už jenom proto, protože "operativní" měnění je povoleno a protože "fotovoltaika" , tudíž to bude stále operativnější. Taky na to časem přijdete.
Od následující půlnoci tedy už zase bude chodit podle programu.
I když i to lze v Logu naprogramovat.
Stále ale platí předpis pro minimální doby zaplého topení a maximální délku přestávky:
topení může být v tzv. přímotopném režimu vypnuto max. 2 hod dopoledne a 2 hod odpoledne, přičemž maximální doba souvislého vypnutí je 1 hodina. Během uvedené doby by nemělo dojít ke snížení teploty v místnostech více jako o 1°C.
Hill píše:topení může být v tzv. přímotopném režimu vypnuto max. 2 hod dopoledne a 2 hod odpoledne, přičemž maximální doba souvislého vypnutí je 1 hodina. Během uvedené doby by nemělo dojít ke snížení teploty v místnostech více jako o 1°C.
On asi nemá přímotopnou sazbu, vzhledem k osmi hodinám denně.
Já bych to řešil časovým relé ovládaným stykačem NT, ať už dálkově, nebo "drátem".
Stykač NT sepne časové relé, to po nastavený čas sepne jeden spotřebič, po nastaveném čase časák odpadne a sepne druhý spotřebič. Ten je seplý do konce NT.
- Artaban001