Osciloskop C1 112A

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
radioelectrum

Osciloskop C1 112A

#1 Příspěvek od radioelectrum »

Mám tady ruský osciloskop C1 112A.
Pokud jej přepnu na funkci multimetr tak obrazovka svítí. Sice multimetr nereaguje ale alespoň zobrazuje. Pokud je přepnutý jako osciloskop tak obrazovka nesvítí. Pokud měřín napětí +12V -12v a +5V na zdroji tak jsou všechna tři při přepnutí do polohy osciloskop ujetá úplně mimo. Zdroj je dosti složitý a hlavně je to všechno galvanicky propojené takže netuším od čeho se mám odpíchnout.
Schéma mám. (papírové) ale lze ho stáhnout třeba odtud:
http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/16 ... 1-112a.htm
SERAFIN

#2 Příspěvek od SERAFIN »

Na katóde VD16 máš +12V ?Musíš íst systematicky od mostíkového usmerňovača odpoj si vetvu +12V za deličom R169,171 a meraj...
jandu

#3 Příspěvek od jandu »

S takou schémou, čo si dal link, sa nepracuje dobre. Tu C1-112A si stiahny súbor vo formáte pdf. Je to aj popis a návod na opravu.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
jandu

#4 Příspěvek od jandu »

Napätie +/-12Vsa vyrába tak, že na výstupe usmerňovača sa najprv stabilizuje napätie 24V /filtruje sa pomocou C63/ nastavením R168. Pomocou R162 sa nastavuje +/-12V proti kostre. Je to nejaký "zdroj s plávajúcou nulou". Napätie +5V sa získava z usmerňovacích diod VD31-34, filtruje ho C64 a stabilizuje sa pomocou VT48, a stabilizácia je odvodená od +12V.

Toto treba predovšetkým skontrolovať, prípadne donastaviť +/- 12V.
Přílohy
zdroj C1-112.jpg
(293.11 KiB) Staženo 286 x
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
radioelectrum

#5 Příspěvek od radioelectrum »

Tak jsem měřil na zdroji a jsem z toho ještě větší blbec než na začátku.
Zdá se mi že je na desce časové základny je skrat v -12V větvi. Po odpojení X30 se zdroj ale jeví zase divně a pokud odpojím pouze pin konektoru X30 pro napájení -12V tak se to jeví taky divně. Viz tabulka.
Jak pokračovat?
Nedalo by se ten oscilo napájet ze zdroje +12V -12V a +5V a tím skusit jestli to je ve zdroji či jinde ?
Přílohy
oscilonapeti.jpg
(15.76 KiB) Staženo 146 x
fredis

#6 Příspěvek od fredis »

Z jiného zdroje určitě ano. Ale pouze s I omezením. Pokud to nakrmíš z PC zdroje tak by ses mohl potom divit. Mám taky tuhle mašinku, je dosti praktická a malá na převážení. Ale trpí na studenty.. :wink:Jinak podle SM pokud chybí paprsek buď chybí + a - 12V, nebo je špatný kontakt panelu obrazovky a poslední možnost je, že nejsou všechna potřebná U obrazovky. Ale pokud to "něco" zobrazí v režimu M, tak to vidím na ten zdroj. Jedná se o 3 tranzistory, tak to snad nebude problém.
radioelectrum

#7 Příspěvek od radioelectrum »

Ono to vypadá že paprsek je ale bude zarohem, je úplně dole.
Když to přepnu na multimetr tak to zobrazuje sice to neměří, ale na obrazovce zobrazuje.
Takže jak postupovat ? pořád se nemám od čeho odpíchnout. pořád mi není jasné jak zjistit zda-li to je zdrojem nebo něčím jiným.
fredis

#8 Příspěvek od fredis »

Hlavně musíš postupovat tak, aby zdroj dával napětí jaké má! Jinak se dál neodpíchneš. Pokud nebude zdroj v cajku tak je to o ničem. Zkus odpojit konektory a potom měř kolik ten zdroj dává.
jandu

#9 Příspěvek od jandu »

fredis píše:Z jiného zdroje určitě ano. ............ Jedná se o 3 tranzistory, tak to snad nebude problém.

Ja to síce vidím so štyrmi, ale ....

Z iného zdroja neviem ako by fungoval, ale popísal som servisné nastavenie napätí - bolo to nastavované podľa toho popisu? Ak nie, tak to môže lietať .......

A max.odber je:
Přílohy
Image1.jpg
(150.31 KiB) Staženo 122 x
radioelectrum

#10 Příspěvek od radioelectrum »

ta tabulka naptí a proudů mi nepomůže pokud nevím jesti je vada ve zdroji nebo jinde. Pokud to chci napájet PC zdrojem mám použít tři zdroje a z jednoho brát +12V z druhého -12V a ze třetíto +5V ?
fredis

#11 Příspěvek od fredis »

jandu píše:
fredis píše:Z jiného zdroje určitě ano. ............ Jedná se o 3 tranzistory, tak to snad nebude problém.

Ja to síce vidím so štyrmi, ale ....

Z iného zdroja neviem ako by fungoval, ale popísal som servisné nastavenie napätí - bolo to nastavované podľa toho popisu? Ak nie, tak to môže lietať .......

A max.odber je:

Jano ty vidíš možná čtyři, ale Rusové v SM píší tři :wink: .
jandu

#12 Příspěvek od jandu »

Jasné, ten "zelený" je tam iba na parádu!

Транзистор сорок один только для шоу! Удали его и все будет хорошо ...
Přílohy
Image1.jpg
(179.77 KiB) Staženo 122 x
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“