Varná deska AEG HK634021XB, problém s plotýnkami
Moderátor: Moderátoři
Já mám desku Whirlpool, už starší, ale k té je extra panýlek se čtyřmi knoflíky, to je pro mě mnohem komfortnější na obsluhu než ty dotykáče.
Deska má dvě plotýnky rychlovarné a dvě halogenové. A na těch halogenových to doopravdy uvaří cokoliv za velice krátkou dobu. A nemyslím si, jak někdo psal výše, že přenos je především sáláním. To by nefungovalo.
Jinak také podle nastaveného stupně na knoflíku plotýnka zapíná a vypíná, ale na nejvyšší stupeň už zpravidla hřeje imrvére.
- tomasjedno
- tomasjedno
Jimmi2 píše:To by to ale neuvařilo ve stříbrným hrnci.
No, ve stříbrným, pokud to nepřeháníš s leštěním, docela jo. Stříbro dost černá
Doporučuji tvé pozornosti tabulku emisivit, např. tuto.
Vyjímám: zvětralá nerez: 0,85
Nevím jak jiní, ale já spodky nerezových a hliníkových varných nádob v žádném případě neleštím, nechávám je přirozeně zvětralé (v případě hliníku zčernalé).
tomasjedno píše:Vyjímám: zvětralá nerez: 0,85
Ovšem třeba "Stainless Steel, polished" má 0,075 a to už je sakra rozdíl
A já ty hrnce prostě meju v myčce, takže o 0,85 si mohu zřejmě nechat jenom snít. Přesto to vaří.
Je fakt, že ty halogenové plotýnky svítí o něco jasnější červenou než ty zbylé dvě. Takže asi něco na tom bude, ale nemůže to být podstatná část. To by na to muselo být speciální nádobí.
Ale pánve mám černé, všechny tři (jedna z nich je wok).
Budu to muset přezkoušet, nasadil jsi mi brouka.
- tomasjedno
Jimmi2 píše:...Takže asi něco na tom bude, ale nemůže to být podstatná část. To by na to muselo být speciální nádobí....
Zkus se zamyslet: kdyby primární způsob přenosu tepla z plotýnky mělo být vedení, a ne sálání, snažil by ses jako konstruktér udělat vzduchovou mezeru mezi topením a varnou plochou, anebo by ses snažil o co nejtěsnější kontakt? Udělal bys varnou plochu z dobrého vodiče tepla, anebo z hodně blbého? Proč myslíš, že se plocha nad topným elementem dělá průhledná (ze skla propouštějícího červené a IR) - pro parádu? Nenadělalo by větší parádu třeba podsvětlené logo výrobce?
foto: http://leteckaposta.cz/974332851