Ochrana domácí wifi

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
milous2

Ochrana domácí wifi

#1 Příspěvek od milous2 »

Prosím o vysvětlení ohledně připojení k WIFI.
Do včerejška jsem žil v přesvědčení,že moje wifi je nějak chráněno.Jedná se o domácí připojení.Z omylu mě vyvedl synek od známých,kteří přišli na návštěvu.Kluk dostal telefon a jak si tak s ním hraje čumím jak puk.Kluk je připojenej k síti.Surfuje jak je libo.Asi se smějete.Ale nějak mi v tomhle ujel vlak.Moje připojení:Na domě anténa,svod do routeru ZKOMAX,z něj do PC a TV Samsung.Přes wifi do noťasu.Aby spojení noťas-router jelo, musí se zadat heslo.No to tam dal ten člověk z firmy co to instaloval.Po mě to chce odklepnout "připojit" a je to.Jak je tedy možné,že se Jenda(kluk)připojí?Ptal sem se ho kde vzal heslo?On mi odvětil,že zkusil napsat mé jméno a připojení se mu navázalo. Nechci si to rozbít protože tomu nerozumím,ale dá se to nějak zabezpečit lépe?Děkuju.
Přílohy
Připojení k netu.JPG
(55.16 KiB) Staženo 112 x
czatlantis

#2 Příspěvek od czatlantis »

No zabezpečený to máš, ale asi jako heslo je to tvoje jméno co kluk zkoušel a uhodl. Abys to změnil, tak se musíš přihlásit do routeru a tam to přenastavit
procesor

#3 Příspěvek od procesor »

Zmeň si kľúč zabezpečenia na niečo takéto "Yfc7Hcd1Klox8" a samozrejme si to niekde ulož-schovaj. Na to ten pracek tak ľahko nepríde.
A ešte zmeň prístupné parametre (login) do routera admin/password a prípadne aj zablokuj "setup" cez wi-fi ak to ide.
Prístup sa ešte môže povoliť konkrétnym zariadeniam pomocou ich HW adresy (MAC), ale to už je otrava pre admina.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

V prvé řadě je důležitý použitý šifrování. Jestli je tam WEP, můžeš mít kilometrový heslo a je to jedno.

Ale jinak to žádná tragédie není, já taky znám sousedovo heslo a kdyby chtěl, řeknu mu moje.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
milous2

#5 Příspěvek od milous2 »

Ano mám v šuplíku schované něco co si myslím,že je něco jako heslo.Když mi to nějakým způsobem spadne (spojení router-noťas)použiju to.Vypadá to následovně: OOO2 LJV4Z54B1 (jen vzor)
Static WEP
Chanel 1-2412Mhz

Pokud to to zadám spojení se obnoví. To co je na obrázku v předešlém příspěvku se zobrazí jaksi automaticky po vyhledání dostupných sítí noťasem a bylo odpojeno připojení.Sám nevím co je tam za heslo.To je asi od toho technika. "Milos" to určitě není.Bohužel klukovi pro připojení jméno Milos stačilo? Jsem z toho jelen. Díky za rady.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

WEP je prolomený už dávno, dnešní soft v mobilech to zvládá stejně jako poslání SMS - relativně bezpečný je WPA2, ovšem to některý karty neumí.

Stejně tak je potřeba změnit heslo pro administraci routeru, z venku se tam nikdo nedostane, ale z vnitřní sítě (v dosahu wifi) ano a pokud je tam třeba admin/admin, jako mám třeba já ( :D ), není problém heslo změnit (nebo si ho jen přečíst) a připojit se.

Poměrně kuriózně pak působí šifrovaný spojení s routerem, kterej je pak připojen přes nezabezpečenou wifinu do sítě. :)
]
milous2

#7 Příspěvek od milous2 »

Tak jsem trochu klidnější,že to zas tak hrozný není.Jen příběh asi rok a půl starý:Koupil jsem telefon s Androidem nějaký Huavej nebo jak se jmenoval(srágora)měl wifi a já v domění,že se připojí na moji síť a bude možno "surfovat"z postele,jsem se spojení nedočkal,jelikož to moje domělé heslo nefungovalo pro spojeni s telefonem.Telefon jsem daroval dceři,že mi je k ničemu a teď příjde 13.letej Jenda a přípojí se mi jak nic. :lol: Děkuju a můžem to ukončit. Sám na to nestačím. Hezké mezi sváteční období.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Místní IS provider má na hlavním AP "servisní" připojení bez hesla, aby nemusel lézt na půdu školy a má tam nastavený omezení na pár kbps. Jelikož je to blízko hospody, tak mu tam pravidelně visí pár "hackerů" s mobilama, kteří jsou sice radostí bez sebe, že se zas někam vlámali zadarmo, ale tím to končí, protože s tou rychlostí nic nestáhnou. :D
]
masar

#9 Příspěvek od masar »

milous2 píše:...Jak je tedy možné,že se Jenda(kluk)připojí?Ptal sem se ho kde vzal heslo?On mi odvětil,že zkusil napsat mé jméno a připojení se mu navázalo...
Není nic jednoduššího, než se od sítě odpojit a nechat Jendu, aby ti ukázal, jak se dokáže znovu připojit. Při použití WEP je třeba heslo se 13 ASCII znaky (podle tvého vzoru). A hned budeš vědět, na čem jsi. :wink:
milous2

#10 Příspěvek od milous2 »

Jak bude telefon s Jeníkem k dispozici tak odzkouším.Děkuju za radu.
monterjirka

#11 Příspěvek od monterjirka »

Nemám "FUP", je jedno kolik toho stahnu. Takže to neřeším a mám "free přístup".
Před jistou dobou jsem zaznamenal pokus o vniknutí do mého PC. Nejprve jsem udělal jistý "podraz" (nechci to psát na volně přístupný web co a jak jsem nalíčil).
Pak jsem zkoušel zaheslovat přístup, jenže modem Huawey (bílý od kyslíků) s tím má problémy, přístup jen pro konkrétní MAC je zase omezují když chcete něco zkoušet, tak jsem opět "free" a problém jsem nezaznamenal.
Buď "někdo" pochopil, že mě nemá dráždit, nebo se potvrdila moje doměnka, že to dělal ten zmetek co..... (nechci to psát neřejně, i když by si to ten dobytek namyšlenej zasloužil)
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“