LCD CHANGHONG LF24T699 chassis JUG7.820.578-1 (opraveno!!)

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
radovanhlavacek

#46 Příspěvek od radovanhlavacek »

Optám se vás dál pánové na samotný LCD panel. Zjistil jsem, že obě výbojky ve spodní části jsou z pravého konce cca na 8cm délky zčernalé. Po vytažení výbojek sem zjistil, že horní výbojky svítí rovnoměrně, ale na spodních je tato závada. Spodní z tohoto tmavého místa syčí. Je mi jasné, že ty spodní výbojky jsou včudu.... o tom žádná.
Ale co mě zaujalo. Polarizační fólie jsou od spodu více zažloutlé, než na horní části. U jiných LCD panelů jsou folie čistě bílé. Je to normální a nebo to tak u těchto typů levných TV dělají schválně? V rámci běhu TV se to projevuje jako lehký nádech do žluta. Bílá není čistě bílá.
p.s. jak se hrabu na netu, nejsem si jist zda ty fólie o kterých píši jsou polarizační. Je to prostě ta sada fólií mezi LCD panelem a plastovou průsvitnou deskou sloužící na rozvádnění světla v ploše.
radovanhlavacek

#47 Příspěvek od radovanhlavacek »

Abych dokončil ságu CHANGHONG. Opraveno hlasím. :) Sice by se to jako kšeft vůbec nevyplatilo, protože sem na tom strávil hodně moc času, ale dal sem bednu dokupy.
Co sem zjistil? Tak byly špatné trubice. Problém je byl sehnat. Jsou tam 4ks tenoučké a standartně se neprodávají. Ale sehnat šly, i když o chlup kratší. 800,-
Vadný invertor. Nechodil ani na jiných trubicích. S opravou sem si nedokázal poradit a ještě jsem poškodil tišťák. Ale koupil sem nový invetor universální na 4 trubice za 200,-. Řízení chodí.
Na obrázcích vidíte, jak sem zapracoval nový invertor do TV. Použil sem původní kabely. Musel sem uříznout invertorovou část původního zdroje, aby se nový vešel.
Největší problém byly zničené polarizační filtry - zahnědlé. Nešly vyčistit. Vykuchal sem tedy na SD, 42" LCD LG a vytahal z toho polarizační filtry (volné fólie), ostřihl a zadělal do panelu.
TV chodí, akorát nemám ovladač. Ten stojí 437,-.
A to je vše.....
Přílohy
IMG_20121226_234850.jpg
(240.17 KiB) Staženo 230 x
IMG_20121226_234858.jpg
(221.01 KiB) Staženo 277 x
Hydrawerk

#48 Příspěvek od Hydrawerk »

Jak byste hodnotili celkovou koncepci tohoto TV třeba ve srovnání s Panasonicem?? Bavil jsem se o značce Changhong v obchodě s prodavačem... Sklopil zrak a řekl akorát: "Pane, buďme rádi, že vyrábějí akorát televizory... To stačí."
Jinak jakousi historii mají. :? :roll: http://en.wikipedia.org/wiki/Changhong
p32

#49 Příspěvek od p32 »

Já bych klidně tvrdil, źe ten prodavač moc kecá a ještě za pár let bude svůj názor rád měnit. Tady asi nejde o těch pár desítek TV, co tam oni prodají za rok, ale o daleko větší mnoźství ve výrobě.
Mě je jasné, že z hlediska opravitelnosti to zatím proleze "kontrolou", takže bych se k tomu zatím negativné nevyjadřoval. Chtélo by to ale zpočítat stejnou opravu u těch lepších výrobců, co by stála bez práce.
radovanhlavacek

#50 Příspěvek od radovanhlavacek »

Je to velice jednoduchý TV. Vše na jedné desce, mimo zdroje. Zdroj jede trvale, jen invertor se spíná signálem. Kvalita bude nic moc. Na druhou stranu lze obojí vyzkoušet zvlášť, což je skvělé pro opravu. Nelze v tom očekávat zázraky. Vše je nacpáno ve vícefunkčních integrovaných obvodech. Na můj vkus se hlavní procesor i přes chladič ohřívá. LCD panel používá do monitorů i TV více výrobců i značkových. Kvalita obrazu i přes HD rozlišení dle papírů vcelku dobrá. Odpovídá v současné době nejlevnějším LCD TV z eshopů. Mám pocit, že Changhong montuje do svých TV vše možné, s prvotním důrazem na cenu. Problém bude se sháněním schémat, případně dílů.
LCD panel má nestandartní osvit. Trubice u tohoto typu jsou k nesehnání. Bohužel je použit spodní osvit, což komplikuje výměnu trubic. Ale kdo by měnil trubice u tohoto TV vzhledem k ceně nové TV...? Max. cvok, jako já.
Kdybych si měl kupovat nové TV do obýváku, nešel bych do tohoto modelu. Do pokojíku, případně do ložnice či dětem, proč ne.

Složitější opravu bych já nezvládl. Podobně jako sofistikovanější TV. Kdyby byl zdroj případně invertor ovládán a diagnostikován pomocí datové sběrnice, byl bych včudu. Ale třeba to běhat bude. Značkové TV budou mít dražší díly, větší počet trubic, drahé IO a tam by byla oprava o něčem jiném.
krtecany

#51 Příspěvek od krtecany »

Zdravim přátele, chtěl bych poděkovat za inspiraci. Taky mám známé ve sběrném dvoře a měli tam monitor Samsung Syncmaster 152v na kterým nešlo podsvícení podle příznaku špatný invertor. Tak jsem si chtěl zkus jestli by to šlo opravit. Koupil jsem univerzální invertor ZX 430 který přišel i s poštovným na 250kč (semafor-for.cz). Jsem naprostý laik tak provedení není zrovna na urovni, ale monitor funguje jak má :)
Přílohy
01.jpg
Zapojení při testu
(262.94 KiB) Staženo 150 x
02.jpg
Po dříznutí starého invertoru
(249.04 KiB) Staženo 169 x
03.jpg
Při zapojení a posledním testu
(254.87 KiB) Staženo 202 x
radovanhlavacek

#52 Příspěvek od radovanhlavacek »

a maká to. :) jojo Přemýšlel sem jak diagnostikovat vadu originálního invertoru bez trubic? Jasně změřit polovodiče, jde vyměnit elektrolity,...ale co dál? Jde třeba nějakým způsobem spustit invertor bez trubic tak aby se obešla kontrola proudu?
krtecany

#53 Příspěvek od krtecany »

radovanhlavacek píše:a maká to. :) jojo Přemýšlel sem jak diagnostikovat vadu originálního invertoru bez trubic? Jasně změřit polovodiče, jde vyměnit elektrolity,...ale co dál? Jde třeba nějakým způsobem spustit invertor bez trubic tak aby se obešla kontrola proudu?

Já to měl právě zjednudešený tím, že mám jeden funkční display na testování. Připojím k invertoru a hned vidim :D
rnbw

#54 Příspěvek od rnbw »

Invertor nesmie bezat bez zataze, lebo by sa mohla prerazit izolacia VN trafa. Preto su tam vsetky tie ochrany.
radovanhlavacek

#55 Příspěvek od radovanhlavacek »

rozumím tomu, čili jediná možná cesta je náhradní trubice. Vím že existuje testér invertoru, ale je drahý.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Habesan »

Šlo by nahradit ty trubice rezistorem ???

Samozřejmě by musel být dimenzován na příslušné napětí, pokud možno s malou indukčností, a na příslušnou výkonovou ztrátu.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
rnbw

#57 Příspěvek od rnbw »

Mozno ano, ale najlepsie je si odlozit na testovanie nejaky rozbity panel s funkcnymi trubicami.
radovanhlavacek

#58 Příspěvek od radovanhlavacek »

no to já nevím právě....nevím jaký má průběh proudu v závislosti na napětí trubice a do jaké míry by změnu to invertor dal.
krtecany

#59 Příspěvek od krtecany »

Je až neuvěřitelý, že tomu vubec nerozumím, ale strašně mě to baví :D to bude asi tím že to funguje. Dneska jsem rozběhl s výše uvedeným invertorem monitor ECG 1903LCD. Svítí parádně :)
Přílohy
04.jpg
První test po uplném rozebrání a připojení na ZX430
(234.61 KiB) Staženo 156 x
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od Habesan »

To ti alespoň dává šanci, že tomu časem porozumíš.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“