1-wire sběrnice
Moderátor: Moderátoři
1-wire sběrnice
mám 1-wire 6 chanel hub a do něj připojeno zatím 5 větví s DS18S20 a DS18B20. Dohromady 16 čidel parazitně zapojených. Vše mi funguje asi rok bez problémů. Nyní jsem chtěl k čidlům zapojit vzdálené spínače (dle http://quattro.haje.cz/index.php/elektr ... izace-iii1) s DS2413 a problémy nastaly. Po připojení ke sběrnici ho buď:
1. na chvilku vidím a pak se ztratí, někdy po pár sekundách někdy až za desítky minut.
2. přestanu vidět všechny čidla dané větve
3. přestanu vidět celý 6 chanel hub
Myslel jsem, že mám spínač špatně zapojený, tak jsem na sběrnici připojil samotný DS2413 a to pin 1 na GND a pin 2 na 1-wire. Výsledek stejný. Ale pokud místo DS2413 zapojím DS18S20 tak to jede.
Netušíte kde by mohl být problém?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Kapacity, rušení, příliš velké zjednodušení věcí, které se normálně dělají složitěji...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Na sběrnici RS-485 jsem narazil taky, ale hned mě odradilo slovo průmyslová. Asi jsem si to špatně vyložil a spojil s drahýma průmyslovýma součástkama.
Jsem kromě teploměrů na začátku, tak kdyby jste mě nasměrovali na dobré odkazy o RS-485 tak budu rád. RS-485 pracuje na podobném principu jako 1-wire? Jaké elektrosoučástky se používají? Co řídící program?
Díky
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já to mám řešený přes převodník 1-wire/I2C, procesor obstará takový věci, jako převod unikátní adresy čidel na jednoduchou adresu a dál to žene přes Modbus. Takže mám strach, že tohle pro začátečníky není, ale profík k tomu připojí PLC a zpracuje si data podle potřeby.
Ale Dallas dělal i převodník 1-wire/USB.
Měřil jsem napětí na větvi kam připojuji DS2413 a naměřil jen 1,85V občas to vyskočí na 4,3V. Pokud DS22413 odpojím tak naměřím stálých 4,5V. DS2413 má tak velký odběr? Nejspíš tedy budu muset 1-wire napájet přes pull-up odpor. Je to tak? Nebo poradíte něco jiného abych dosáhl dobré spolehlivosti 1-wire?
Někde jsem narazil použít nějaký kondenzátor pro zvýšení stability, ale už nevím kde a jak ho použít.
Měl jsem za to, že tím že použiji hub tak použiji právě parazitní zapojení čidel, protože z hubu mezi datovým vodičem a GND už jde na výstupu necelých 5 V. DS2413 stejně jinak než parazitně zapojit nejde.
Standa
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Co na to říká pan osciloskop ? Jestli ho nemáš, už nic nepiš, nic totiž nevyřešíme.
Osciloskop nemám.
Tak to se asi nehnu.
Díky a pěkný silvestrovský večer.
Standa