1-wire sběrnice

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Doktor007

1-wire sběrnice

#1 Příspěvek od Doktor007 »

Dobrý večer pánové,
mám 1-wire 6 chanel hub a do něj připojeno zatím 5 větví s DS18S20 a DS18B20. Dohromady 16 čidel parazitně zapojených. Vše mi funguje asi rok bez problémů. Nyní jsem chtěl k čidlům zapojit vzdálené spínače (dle http://quattro.haje.cz/index.php/elektr ... izace-iii1) s DS2413 a problémy nastaly. Po připojení ke sběrnici ho buď:
1. na chvilku vidím a pak se ztratí, někdy po pár sekundách někdy až za desítky minut.
2. přestanu vidět všechny čidla dané větve
3. přestanu vidět celý 6 chanel hub
Myslel jsem, že mám spínač špatně zapojený, tak jsem na sběrnici připojil samotný DS2413 a to pin 1 na GND a pin 2 na 1-wire. Výsledek stejný. Ale pokud místo DS2413 zapojím DS18S20 tak to jede.
Netušíte kde by mohl být problém?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Nějak se nám ty 1-wire tady množí. To skutečně není sběrnice na nějakou domácí automatizaci, i když se tak tváří.

Kapacity, rušení, příliš velké zjednodušení věcí, které se normálně dělají složitěji...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Atlan

#3 Příspěvek od Atlan »

No ked to robi niekto kto o tom nema sajn, navyse, cim je rieseny ovladaci program a casovanie zbernice, proste bez skutocneho stavu ako je to zapojene a pouzitych komponentov tazko radit.... Co jeto parazitne zapojenych, a preco chce niekto usetrit ten jeden vodic pre normalne napajanie.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jenda_KL »

Asi bude muset někdo udělat podobnej tutoriál na využití 485, pak neznalci sběrnic opovrhnou 1w. Ten seriál z odkazu znají snad všichni, takže možná proto.
Doktor007

#5 Příspěvek od Doktor007 »

Je to tak jsem začátečník a moc o 1-wire nevím. Začal jsem s teploměrama dle tutoriálů co jsem nalezl na webu a po roce začal uvažovat o automatizaci, protože mě čeká předělávat komplet topení v baráku a při tom jsem narazil na tutoriál od Quattra :-).
Na sběrnici RS-485 jsem narazil taky, ale hned mě odradilo slovo průmyslová. Asi jsem si to špatně vyložil a spojil s drahýma průmyslovýma součástkama.
Jsem kromě teploměrů na začátku, tak kdyby jste mě nasměrovali na dobré odkazy o RS-485 tak budu rád. RS-485 pracuje na podobném principu jako 1-wire? Jaké elektrosoučástky se používají? Co řídící program?
Díky
Doktor007

#6 Příspěvek od Doktor007 »

Tak při prvním hledání na Googlu jsem narazil hned na tři sběrnice RS-422, RS-423 a RS-485. :(
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Z principu je důležitý, aby to bylo tahaný symetricky krouceným dvoudrátem. Zbytek je věc protokolu, samotnej obvod na buzení symetrické linky stojí dvacku.

Já to mám řešený přes převodník 1-wire/I2C, procesor obstará takový věci, jako převod unikátní adresy čidel na jednoduchou adresu a dál to žene přes Modbus. Takže mám strach, že tohle pro začátečníky není, ale profík k tomu připojí PLC a zpracuje si data podle potřeby.

Ale Dallas dělal i převodník 1-wire/USB.
]
Atlan

#8 Příspěvek od Atlan »

hej uzasny prevodnik to je ...ak niekto spoji zem zariadenia s zemou PC tak to urobi puk, a skonci v kosi. TO nehovorim o ich super prevodniku 1wire/rs232 pre PC, zem z toho prevodnika nie je zemou GND PC
Doktor007

#9 Příspěvek od Doktor007 »

Co jsem stačil přečíst tak je na mě RS-485 asi moc složitá. Tak abych se vrátil 1-wire.
Měřil jsem napětí na větvi kam připojuji DS2413 a naměřil jen 1,85V občas to vyskočí na 4,3V. Pokud DS22413 odpojím tak naměřím stálých 4,5V. DS2413 má tak velký odběr? Nejspíš tedy budu muset 1-wire napájet přes pull-up odpor. Je to tak? Nebo poradíte něco jiného abych dosáhl dobré spolehlivosti 1-wire?
Někde jsem narazil použít nějaký kondenzátor pro zvýšení stability, ale už nevím kde a jak ho použít.
Měl jsem za to, že tím že použiji hub tak použiji právě parazitní zapojení čidel, protože z hubu mezi datovým vodičem a GND už jde na výstupu necelých 5 V. DS2413 stejně jinak než parazitně zapojit nejde.
Standa
Atlan

#10 Příspěvek od Atlan »

Napajat dalsich x cidiel najlespie tak ze na kazdom sa spusti prevod ani nehovorim. Pri pouziti STP kablu mas dost zil aby sa dalo zabezpecit napajanie cidiel klasicky, zatial kym to nerozbehaš. Inak mometalne bezi jeden projekt ovladania 1wire pomocou PC je vyrobena knihovna pre 1wire , a kedze to beha na windowse obcas si asi win odskoci urobit nieco dolezitejsie a komunikacia pada(kedzie sa nedodrzia casi pre 1wire zbernicu), otazka je ci je to chyba programatora alebo WIn. Dalsia vec je riesenie zbernice, zrovna hvviezda nieje ideal.... radsej BUS. A doporucujem nastudovat aplikacnu poznamku od dalasu AN148. Stale nevieme co za 1WIRE HUB tam mas, a davat pullup odpory kade tade po zbernici no neviem neviem vznikne delic napetia pullup, vedenie a driver 1wire
Naposledy upravil(a) Atlan dne 31 pro 2012, 19:39, celkem upraveno 5 x.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

A nemáš tam jen softwarovou chybu, která tu sběrnici drží většinu času v log 0 ?

Co na to říká pan osciloskop ? Jestli ho nemáš, už nic nepiš, nic totiž nevyřešíme.
]
Doktor007

#12 Příspěvek od Doktor007 »

Hub je od Hobby Boards, ale už ho tam nemají. Je to tento: http://www.scientificsales.co.nz/1-wire ... l-hub.html nebo http://www.shellypark.co.nz/?q=node/26 , ale podrobnější popis jsem nenašel.
Osciloskop nemám. :(
Tak to se asi nehnu.
Díky a pěkný silvestrovský večer.
Standa
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“