Mereni funkcnosti rele
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Připálený relé se chová záhadně, občas se mu slepí kontakty, občas sepne a přitom nevede a opticky na kontaktech nemusí být nic vidět, může být v háji celá konstrukce vlivem tepla. Občas je to hlavolam i pro profíky.
Vyměnit a neřešit to.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Artaban001
Ze svých zkušeností můžu říct to, že bych identifikaci závady omezil na to, který relé způsobuje poruchu a vyměnil bych ho. A když to nejsou nějaký drahý potvory, vyměním jich víc.
U velkých typu se dá uvažovat o opravě pérových kontaktů jejich očištěním a napružením. Je to ale oprava jen na chvíli a pokud je to běžně sehnatelné relé, je to zbytečné. Kontox a podobný spreje zrychlí zkázu. Já jsem rezignoval i na "léčení" relé typu "RELOG 2RH01" (větší do soklu). Vyměnit, starý znehodnotit a vyhodit..
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Díky vadnému kotlovému termostatu jsem relátka měnil už 2x.Termostatu trvalo tak 10 vteřin než vypnul.Co to vrčení udělalo s relátkama si asi dovedete představit.Než jsem sehnal vhodný termostat,tak jsem odpojil od napájení první stupeň a kotel se zapínal se spoždění až druhým stupněm.
vždy jsem měnil jen relátka prního stupně.Ty byly vesměs na uhel
- kevin_mitnick