Moc prosím o pomoc s návrhem DPS
Moderátor: Moderátoři
dam odkaz dufam ze ma nebude zalovat http://www.paja-trb.unas.cz/elektronika/eagle.html
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Vezmeš si kus plošňáku, jedno jaké velikosti, pak ho ořízneš. Narýsuješ si na něj tužkou značky pro vývody nějaké důležité součástky, v tomto případě potenciometru. Zároveň si naznačíš půdorys toho potenciometru, aby pak nezavazel jiným součástkám. Pak už jen přidáváš další součástky, pamatuješ na půdorys. Vodivé cesty si zatím jen naznačuj tužkou, nevykresluj je na hotovo. V tomto případě to bude dost jednoduché, můžeš součástky umístit stejně jako je to ve schématu, protože je tam jen jedno křížení, které můžeš navíc přemostit přímo součástkou.
Když máš umístěné všechny součástky, důlčíkem nebo velkým vrtákem si naklepneš důlky pro budoucí díry. Pak plošňák uřízneš. Potom už jen lihovkou nakreslíš cesty, které sis předtím naznačil. Volné plochy můžeš vykreslit a spojit v jednom místě se zemí, ušetříš leptací roztok a bude to výhodnější z hlediska stínění. Pak dáš plošňák leptat. Až bude hotový, lihovku umyješ lihem nebo nějakým ředidlem, vyvrtáš díry, plošňák očistíš šedivou pískovou gumou a natřeš kalafunou v lihu.
Eagle je sice fajn, ale takto snadnou věc musíš zvládnout i sám.
- Přílohy
-
t_loudnes_122.jpg- (57.1 KiB) Staženo 78 x
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
Ještě se podobně používá barva (nevím teď která, myslím emailová), kterou se cuprextit natře a až trochu zaschne (ale ještě je měkká) tak se odřezávají a sloupávají mezery.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem tedy napřed vrtal, pak se to přebrousilo jemným šmirglem a nakreslily se spoje.
Co se týká leptání, díky výparům rezavělo všechno kolem, tak jsem toho časem nechal.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Napřed jsem si nakreslil předlohu na klasický papír, pak jsem důlčikem nadělal důlky na místě budoucích děr. Na kuprexit jsem si (za pomoci naznačených budoucích děr) překreslil navržené cesty, namaloval lakem na nehty, starým kružítkem podle hliníkového pravítka jsem oškrabal delší cesty do rovna. Pak jsem leptal- nikdy jsem nepřišel na chuť chloridu, vždycky v peroxidu a solné kyselině. Jen se muselo dávat majzla na dobu ponoření, to že se uvolňuje chlor ví asi každý (já to poprvé netušil, málem jsem se ve sklepě otrávil
Po vyleptání aceton, ještě jednou, potom vyvrtání a přebroušení. A hurá osazovat.