Optika VAM1201, 2
Moderátor: Moderátoři
Optika VAM1201, 2
na vežičke vypadávali niektoré CD. Objednal som túto optiku ako náhradu za original, vymenil, ale závada pokračuje. Či s rovnakou pravidelnosťou, teraz neviem.
- Nová optika niektoré CD prehrá bez chyby - nie je pravidlo v tom, či napálené alebo original. Napr. sú napálené dve po sebe, prvé chodí dobre, druhé s chybami. V iných chodili vždy dobre obe. Alebo mám dve dobré original, jedno ide, druhé s chybami. Alebo mám original, ktoré keď už iné v mechanikách nechodia, tak toto ešte áno. Je akési najspoľahlivejšie. Tu vypadáva.
- CD vypadávajú tak, že to urobí napr. 5 výpadkov na celom CD, napr. track 5 na 2:15, track 7 na 1:25 a na 1:52 atď. Ak pustím CD znovu, presne tie isté miesta sa opakujú, prípadne sa pridajú ďaľšie. Samozrejme, totalne úplnú pravidelnosť nezaručujem. Ale myslím že vypadávania ak na CD sú, tak prvé tracky idú dobre (ale nezaručujem).
- Iné vypadávajú tak, že začnú vypadávať tiež napr. až trackom 5, ale chyby sa postupne behom jednej až dvoch skladieb zhusťujú a zintenzívňujú až do takej miery, že to už viac vypadáva ako hrá a následne napr. pri track 7 alebo 8 to vypadne úplne. Opakovane ide vždy o tie isté kusy CD.
Pôvodná optika nešla, po vyčistení začala ísť, ale keď urobila pár výpadkov, pozeral som na ňu ako na nespoľahlivú a bez bližšieho preskúšavania som prikročil rovno k objednaniu novej. O pravidelnosti výpadkov pôvodnej teda neviem nič, ale myslím že nebol rozdiel napálené alebo originály.
Novú som samozrejme menil kompletne celú aj s motorčekmi. Na trimer sa mi u novej šahať nechce, mám obavu, že závada bude inde, ale prečo tá pravidelnosť vo vypadávaní? Alebo je to nespoľahlivosťou týchto náhradných optík?
- na doske CD je stab. 7805 (5,14V je) odpojil som ho, napojil ext. 5V, aj mierne zvýšil - bez úspechu, zapojenie som vrátil späť
- 12V prívod k doske CD (13,8V až 11,5 V - podľa záťaže) odpojil, napojil ext. 12V, aj mierne zvýšil - tiež bez úspechu
- ESR CD dosky OK
- elyty postupne prikladal
- ESR v užšom aj širšom okolí zdroja tiež OK
Ak dlhšie vháňam medzi dosku a mechaniku teplý vzduch, prejav sa v jednu chvíľu dosť strmo zhorší smerom až k vypnutiu, alebo ak to zapnem nahriate, už nenačíta. Odozva pri nahrievaní je ale dosť dlhá. Nahrievanie samotných častí dosky, ani IO, alebo zmrazovanie nereaguje. Naviac, rôznym smerovaním a odtieňovaním toku teplého vzduchu mám ale skôr za to, či to nerobí sama optika
avšak:
- rôznymi pootočeniami trimrom optiky sa prejav buď nezmení, alebo zhorší - až do úplného výpadku, alebo vôbec nenačíta
Je to, akoby to nestíhalo opravovať chyby.. Alebo to už zo samotnej optiky šlo von slabé - ale prečo by to bolo s rovnakým prejavom ako u optiky pôvodnej starej??..
Čo sa ešte dá vyskúšať?
To vše je potřeba ověřit, včetně lehkosti chodu a motory na zkoušku vyměnit (prostříknutí je na hov...).
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Keby som aspoň mal nejakú optiku na odskúšanie a mohol závadu určiť na 100perc., mal by som nejaký základ..
Ale riskovať a objednávať ďaľšiu optiku sa mi už nejako nechce - pri mojom šťastí je možné, že by nakoniec bola dobrá až tá piata, a stále by som nevedel, či ich reklamovať (ak by niekto také niečo vôbec uznal), alebo je závada úplne niekde inde..
(pre Eleman: komplet mechaniku mám novú, naviac, správa sa v podstate tak isto, ako tá stará..)