Fotodioda EPD-440-0/1.4 a výběr OZ
Moderátor: Moderátoři
Fotodioda EPD-440-0/1.4 a výběr OZ
Prosím dostala se mi do ruky tato dioda. Ještě nikdy jsem nepracoval s podobnou součástkou a proto se chci zeptat, jestli byste mi poradili s výběrem OZ.
DataSheet ZDE
A na stránkách Analog Devices je kalkulačka, která mi podle parametrů nabíde vhodnou diodu. Ale nějak si nejsem jistý jejím vyplnění.
Kalkulačka ZDE.
Přesněji:
Supply Voltage: 5V
Photodiode's Capacitance: 300pF
Photodiode's Output Impedance: 200Gohm
Photodiode's Responsivity: 0.17 A/W
Ale u zbytku prostě nevím. Může někdo poradit, kde zjistím tyto informace?
Minimum Light Intensity: ??
Maximum Light Intensity: ??
Desired Bandwidth (BW): ??
Toto je asi
Desired Full Scale Output: max výst. napětí při maximální intezitě
Desired Accuracy: přesnost[/b]
potřeboval bych pomoct s vybráním nějakého obvodu, který by mi převedl výstup z té fotodiody na napětí.
Asi neexistuje, žádný obvod pro to dělaný, takže budu muset použít nějaký operační zesilovač. Ale někde jsem četl, že normální OZ k tomu není moc vhodný, že se pro tyto diody dělají nějaké speciální.
Tak se chci zeptat, jestli o nějaké nevíte.
Jaký způsob byste mi doporučili, kdybych tuto diodu chtěl připojit k MCU?
Asi půjde o nějaký OZ. Co třeba tento: LMH6642 nebo OPA364???
A poradili byste mi, jak nejlépe tu diodu k tomu OZ připojit?
A popř. jestli existuje i nějaký obvod, kterému by stačilo připojit tu diodu ke vstupu a výstup by komunikoval třeba po I2C, nebo by generoval napětí v závislosti na intenzitě,....? To už bych chtěl ale asi moc, že.
Snad je toto lepší definice, než předtím. Dík[/b]
Přesněji: Budu mít plochu UV světla a tou diodou budu jezdit po té desce a měřit, jak se mění intenzita UV světla.
A teď jak ten OZ nastavit, abych mohl měřit v celém pásmu, tzn. od těch cca 200 do těch 550nm? Nebo tam budu muset mít síť odporů a tím si měnit rozlišení.
A ten OZ připojit k nějakému AD převodníku a ten k MCU? Nebo to rovnou přidat k integrovanému A/D převodníku v MCU?
Protože se jedná o statické indikování osvětlení, nemusí tě zajímat kapacita, šířka pásma, šum, celkem ani citlivost, stačí ti pracovní odpor fotodiody napájet ze zdroje proudu a měřit napětí, pracovní bod takový, aby v maximálním osvětlení dioda ještě nebyla na maximu proudu.
Protože se jedná o statické indikování osvětlení, nemusí tě zajímat kapacita, šířka pásma, šum, celkem ani citlivost, stačí ti pracovní odpor fotodiody napájet ze zdroje proudu a měřit napětí, pracovní bod takový, aby v maximálním osvětlení dioda ještě nebyla na maximu proudu.
No tímto bych měřil co? Když intenzitu ne?
Včera a dnes jsem prostudoval tolik materiálů, že už nevím kde mi hlava stojí.
Hlavně teď už nevím jak tu diodu zapojit?
Kdybych diodu měl napájet ze zdroje konst. proudu a měřit napětí, tak by mělo jít o odporový režim. Teda pokud jsem to dobře pochopil.
Teď budu citovat:
V III. kvadrantu - tzv. odporový režim - jsou charakteristiky lineární a rovnoměrně vzdálené. S rostoucí intenzitou osvětlení E proud ve zpětném směru vzrůstá. Dioda se v tomto režimu chová jako pasivní součástka, jejíž odpor je závislý na osvětlení.
Neboli díky tomuto odporu, budu vlastně měřit úbýtek na té diodě. Snad jsem to pochopil dobře.