Oprava měniče, neznámá hodnota rezistoru
Moderátor: Moderátoři
Predvčerom som opravoval predradník pre UV žiarivku 22W (v potrubí bazéna na dezinfekciu vody). Kúpil som iný predradník a plánoval som črevá prehodiť. Relatívne ľahko som otvoril plastové púzdro.
Odpálená-explodovaná mini čínska poistka a šarapata na strane spojov v okolí môstika (ohňostroj).
Zo zvedavosti som spoje očistil a vidím prepálený kanálik medzi spojmi okolo diódového môstika...odvŕtal som 3mm dieru durch, vymenil jednu diodu (od nadšenia z preskoku tej isky šlusla).
Poistku neznámej hodnoty som odhadol na 200-300mA.
Svetielko fungovalo 1 sekundu, možno kratšie. Dal som predradníku ešte jednu šancu...3,15A poistka je v pohode.
fero7 píše:Musis ist do nejakej predajne s elektrosuciastkami, alebo do elektra. Trh so zeleninou naozaj nestaci.SDZ píše:Situace je horší než jsem předpokládal-...rezistor jsem nesehna ... Pojistky pomalý taky nemají
Myslíš se snad,že bych odporovej drát koupil v zelenině ? Na internetovejch obchodech jsem rezistor s kodnotou 0,1Ohm 0,6W nenašel.
Kamenný obchody mají to,co se prodává -tohle je dost specifická záležitost...
Neviem si predstavit, ze elektropredajna nema poistky.
To je uz horsie, ako krcma bez alkoholu. Potom to je kaviaren alebo cukraren, ....
V kazdom pripade sa takymto obchodom vyhni.
A pre uplnost:
Ty nemas predradnik ale impuzny zdroj halogenove ziarovky.
Nad 1R nech sú na 1W, pod 1R do 0R22 na 0,6W, menšie hodnoty môžu byť aj 0,4...0,2W.
A nakoniec do púzdra sklenenej poistky 5x20 vlož tenkú medenú lícnu z nejakého kvalitného káblika s priemerom 0,1 - 0,2mm. 1A prežije a pri 10A to určite prehorí.
Trochu prasačina...ale na skúšku by som premostil ten zhorený odpor takým tenkým drôtikom.
Ak to bude fungovať je to OK a máš čas hľadať po zeleninách odpor 0R18