DeLonghi ESAM 4200, lze jej odvápnit kyselinou citrónovou?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

DeLonghi ESAM 4200, lze jej odvápnit kyselinou citrónovou?

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Zdravím, je tu někdo, kdo se zabývá profesionálně opravami automatů na kávu firmy "De Longhi"?
Sem tam si přístroj řekne o odvápnění. Ne vždy máme při ruce originál přípravek pro odvápnění.. V Anglickém návodu mají přímo předepsaný "Durgol" (prodává i Alza). V českém návodě píšou že odvápňovač nemá obsahovat prostředky na bázi sulfanomidů, nebo octa. Tak se ptám, zda do něj lze bez nějakých pozdějších komplikací dávat roztok kyseliny citronový - z potravinářství, nebo drogérie.
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Jo, v pohodě - já to tím odvápňuju pravidelně, stačí polévková lžička na nádrž (někdy dvě) a po pořádném rozpuštění (pomůže teplá voda) se dá používat stejně jako klasický odvápňovač - durgol by sice měl toho rozpouštět víc, ale kyselina citronová většinou stačí.

Mimochodem - dávat ocet do těchto press je opravdu blbost, sice je o dost agresivnější, než kyselina citronová a někdy s ním čistím totálně zabetonované topné tělesa a tak, ale vždy vymontované mimo kávovar - s něčím jemnějším (různé těsnění, gumičky, ventilky, apod.) dokáže udělat krátký proces a např. čerpadla to dokáže spolehlivě zničit - nevím, jestli nějak rozkládá mazivo, ale čerpadlo se prostě už ani nehne :evil: .
PavelN

#3 Příspěvek od PavelN »

Ocet opravdu ne, je rychle prchlavý a spíš má tendenci že než to rozpustí, tak to nejdřív ve větším množství utrhne a pak zacpe.Také se špatně pachově odbourává.

Hlavně pozor při odvápňování u Delonghi NEZAPOMEŇTE pokud máte odvápňovač v nádržce, udělejte nejdřív proplach aby se odvápnila spařovací tryska. Protože při odvápňování jde roztok pouze přes těleso a z parní trysky ven ale nejde přes spařovací hlavu - takže nastane to že zákazník podle regulí spustí odvápňovací proces ale po nějaké době to přinese na opravu že to neproteče, přesto že odvápňuje. Je to chyba návodu - zákazník je pro příště upozorněn
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

PavelN: díky za upozornění.. Dobrý vědět.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=54832 Tohle jsem dělal kyselinou solnou a frčí . Topnice byla původně plně neprůchodná . Solná jela i přes čerpadlo a je OK . Jen je potřeba vícekrát projet čistou vodou , citlivější mohou projet roztokem jedlé sody .
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

A co kyselina fosforečná? Já ji na odvápňování doma používám, ale espreso nemám, tak nevím, jak se bude chovat k čerpadlu. Měla by být daleko méně agresivní ke kovům, než třeba solná.
Eleman

#7 Příspěvek od Eleman »

Nedělejte z toho vědu. Bohatě stačí kyselina citronová, je spolehlivá a bezpečná. Různé předražené pytlíčky se "speciálními" :lol: odvápňovači stejně většinou nic jiného neobsahují.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ohryzek36

#8 Příspěvek od ohryzek36 »

Jo - většinou to tak bývá (v práci máme odvápňovač "TIP" po 5kg pytlích - někdy si ho dávám do čaju :D), ale u těch různých Durgolů, Nokalků a podobných směsí bude složení asi i o něco jiné (má to docela atypickou chuť :) ) a prý by to mělo odstraňovat nejen vápenaté usazeniny, ale i železité, hořečnaté, atd - co je na tom pravda nevím (bylo mi to tak řečeno na školení).

K té kyselině fosforečné - nevím, neznám, nezkoušel jsem, ale zrovna jsem nahlédl do letáku k odvápňovači a je v něm výslovně napsané, že neobsahuje fosfor - takže to vypadá, že fosfor a jeho sloučeniny by vadit mohly.
tomasjedno

#9 Příspěvek od tomasjedno »

Eleman píše:Nedělejte z toho vědu. Bohatě stačí kyselina citronová...
Taky se používá kyselina vinná.
PavelN

#10 Příspěvek od PavelN »

Já používám v servisu SUMA CALC D5, která obsahuje 30 prc. kyseliny fosforečné, velie vynikají věc za výbornou cenu, funguje i za studena, ale pozor na hliníkové opláštění přístrojů, pokud se tam nechá déle a neočistí udělá na povrchu mapku, jinak zatím bezkonkurenční co jsem měl možnost vyzkoušet. Do hliníkových bojlerů se musí ředit lehčeji.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“