Anténa 2,4GHz - Dotaz pro wifisty a radioamatéry
Moderátor: Moderátoři
Má někdo praktický zkušenosti, někdo, kdo ty spoje stavěl, a řekne mi rozdíl v příjmu/vyzařování mezi sejtem na fotce (neříkejte, že ho neznáte)a plným plechem (a u toho mezi hrníčkovým a dipólovým feederem)?
takže teoreticky . . .
samotný dipol ma asi 3dBi
dipol s reflektorem asi 6dBi
samotný kyblík má asi 9dBi
odrazná parabolka síta asi 18dB
tak si to spočítej
síto s dipolem asi 21dBi
síto s dipolem s reflektorem asi 24dBi
síto s kyblíčkem asi 27dBi
. . . ale jsou to jen teoretické odhady,
mohu se navíc i plést . . .
a někdo může mít jiný názor.
kybler píše:jen doufám, že výrobce ten zisk moc nenatáhnul, jak to rádi dělávají.
jo to je pravda, aby prodali, napíšou tam téměř cokoliv . . .
tak jim nevěř a sám si to změř a porovnej sám!
co ti brání použít přijímač s cejchováním síly signálu v dBm ?
Všechny "lepší" wifiny to mají !
Otázkou je jestli se tomu dá věřit, ale mám odzkoušeny karty s čipy ATHEROS od Mikrotiku a těm se věřit rozhodně dá.
Postup je jednoduchý, vezmeš jednoduchý dipol a změříš si signál od místního AP na přímou viditelnost.
Potom vyměníš anténu a měření provedeš ještě jednou.
a výsledek porovnáš . . .
získáš informaci o zisku antény přímo v dBd !
- monterjirka
ok1hga píše: . . . a co si mám myslet o úřadu,
co uprostřed ama pásma 10GHz jen tak povolí provoz komerčních datových služeb ???
To máš podobné jako se "zvonky, termostaty a podobnou veteší" na frekvenci 433,925MHz... a nebo s "chůvičkami" na frekvencích kolem 40,965MHz, kde jede občas ještě nějaký ten model...
zrovna na 70cm se čtú ani nedivím. 10MHz široký pásmo, který až na pár převaděčů a aprs prakticky celý leží ladem. Jak často slyšíš na 433,500 nějakou komunikaci?
2hrmil:
yagi ne!
Testoval jsem tovární kousek i 23el dl6wu vlastní výroby, zisk sice dobrej, ale bokem to přijímalo o dost víc, než talířek.