Jaky regulator k transformatoru
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Spíš by mě zajímalo, co má za trafo. Ono to totiž není jen tak...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Napájať transformátor sa musí veľmi presným symetrickým napätím. Triakom sa to nedá presne dosiahnuť pretože sa triak spína vždy v inom kvadrante(úroveň spínania je v každom kvadrante iná). S zodratými ušami nie je vylúčené že to bude fungovať...to trafo bude hlučnejšie a potečie ním nejaký "stejnosmernej proud"
- monterjirka
pe321 píše:pokud vim vykon se sklada ze dvou veličin - napětí a proud- když chci regulovat tak musim nekde ubrat ne?
Z jistého pohledu nepotřebuješ regulovat výkon, ale odebranou energii za určitý čas.
Takže máš možnost nechat proud i napětí, ale regulovat "čas", jde o to, že se jistý počet "period" nechá projít a na jisý počet se to vypne a tak pořád dokola. Na žárovky by to nešlo použít, protože by blikala, ale na ohřev se to někdy používá právě proto, že je možné pak spínat v nule a není takový problém s rušením.
Podobný princip, ale s "delšími časy" se používá i u mikrovlnné trouby, magnetron je problem jednoduše, levně a účinně regulovat...
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
Marně jsem hledal mikrovlnku, která by výkon opravdu regulovala a ne jen časově spínala. Tenhle systém kdy potravina chvíli lokálně vře a chvíli chládne, je takový dost nepraktický (některá místa jsou pak spálená a jiná neohřátá).monterjirka píše:Podobný princip, ale s "delšími časy" se používá i u mikrovlnné trouby, magnetron je problem jednoduše, levně a účinně regulovat...
No už jsem objednal... tak jsem zvědavý jestli to zafunguje - protože jsem taky četl o nějakých jevech jako hluk a vibrace na trafech, když se regulují, ale jelikož mi to tady většinou schválili tak jsem do toho šel.
podle jeho slov - "Používám leviton low-voltage magnetic dimmer switch, levnejsi regulatory zpusobuji hluk na transformatoru a působí zpětnou vazbu do stmívače a tím ho ho zničí......"
http://www.leviton.com/OA_HTML/ProductD ... site=10251
jedná se tedy o nějakou specialitu?
- Přílohy
-
dimmer.png- (142.59 KiB) Staženo 70 x
http://www.homecontrols.com/Vizia-RF-Ma ... LVVRMX11LZ
- frantajetel11