Identifikace předzesilovače Elektronika Praha

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
feliz_navidad

#61 Příspěvek od feliz_navidad »

Z jakého důvodu jsou do DPA220 potřeba čtveřice koncových tranzistorů? A na jaký parametr se mají vybírat?
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od CZJKP1 »

Diky za informaci, Thalesi.. No ja postavil zesilovac s MBA810, ted se mi nesmej, protoze fungoval mamce u PC dobre, do doby nez si poridila monitor s chrchlakama a ro ji prej staci. Spoluzak totez stavel, a nefungoval mu ani jeden ze ctyrech, i ja na to koukal a nic nevykoukal. Snad akorad ze pouzil kondiky z buchvi ceho vypajene, ktere nemusely mit zadnou kapacitu, protoze nejaky skripani se z toho ozyvalo..

Pak jsem stavel JPA100sub, to je ale stavebnice - se mi nakonec povedlo, ale zapotil sem se u toho, a podarilo se mi prorazit dva tranzistory, nastesti ne koncove, ale budici, vlivem toho ze se mi pri pajeni slil spoj s cestou.. pak nejaky TDAcka co fungovaly o tom nema cenu zvanit ..

Mas pravdu, pokud to ma mit deklarovane parametry, ty tranzistory musi byt vymerene! Nevis, jestli je na netu nekde postup, uz jen abych se to naucil kvuly TW40.

Jinak DPA222 a DPA 223 je taky Dudkova prace? To původni z 90tych let neni, ze? Modernizovane DPA220, ze? Tranzistory to uz v TO3 nema, ze? To jen si matne v hlave vzpominam na provedeni...

Jinak Feliz, podivej se tady do schematu www.zewel.tuliscz.com/dpa220.php

Parametr typuji zcela stejne zesileni??
ok1hga

#63 Příspěvek od ok1hga »

CZJKP1 píše:Jinak DPA222 a DPA 223 je taky Dudkova prace? To původni z 90tych let neni, ze? Modernizovane DPA220, ze? Tranzistory to uz v TO3 nema, ze? To jen si matne v hlave vzpominam na provedeni...

tady je něco, abys nežvanil hovadiny . . .
http://www.zewel.tuliscz.com/dpa.php
feliz_navidad

#64 Příspěvek od feliz_navidad »

CZJKP1 píše:Jinak Feliz, podivej se tady do schematu www.zewel.tuliscz.com/dpa220.php

Já DPA znám, konkrétně v DPA220 vidím 2 dvojice, proto mě zajímalo, proč Thales tvrdí, že je potřeba čtveřice.
CZJKP1 píše:Parametr typuji zcela stejne zesileni??

Tak to tipuješ dost špatně...
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od CZJKP1 »

ok1hga píše:
CZJKP1 píše:Jinak DPA222 a DPA 223 je taky Dudkova prace? To původni z 90tych let neni, ze? Modernizovane DPA220, ze? Tranzistory to uz v TO3 nema, ze? To jen si matne v hlave vzpominam na provedeni...

tady je něco, abys nežvanil hovadiny . . .
http://www.zewel.tuliscz.com/dpa.php

Nechápu souvislost tvého příspěvku na mou citaci. Nechápu, proč dáváš odkaz na stránku, na kterou tu už je.

Nechápu, v čem dle tebe žvaním hovadiny, když se jen ptám....

1) Jak koukám teď na internet, opravdu to už nemá tranzistory v TO-3
2) Myslím, že jsou to jen modernizované verze původní DPA220 a že to není asi není původní práce z 90 tých let.
3) Akorád nevím kdo to navrhoval a jestli je to vůbec práce Dudka
Naposledy upravil(a) CZJKP1 dne 14 úno 2013, 14:54, celkem upraveno 2 x.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od CZJKP1 »

to: feliz_navidad

protože 2x2 jsou čtyři :D

Tak na jaký parametr se to vyměřuje??
Thales
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od Thales »

Vybral bych je zejména na Ube, ale když budou mít co nejvíc podobné zesílení při maximálním předpokládaném proudu tak to též nebude od věci. Sice teoreticky by stačily do jednoho kusu 2x2 páry, kdy by byly párované vždy paralelně pracující tranzistory kvůli proudovému rozložení s tím, že odlišnost zesílení větve opačné polarity si zpětná vazba srovná. Domnívám se však že lepší řešení je když toho zpětná vazba musí řešit co nejméně, proto bych u tranzistorů s tak velikým rozptylem parametrů použil raději čtveřici. U novějších modelů to není potřeba protože jednak tam nejsou použité darlingtony, jednak tam jsou použité zahraniční součástky s mnohem menším rozptylem parametrů. Ale je to jen můj názor, nehádám se. Pokud máš na to Felizi jiný názor tak si ho rád přečtu.
TAKJAN

#68 Příspěvek od TAKJAN »

DPA 280 mám. Akorát dává 2x 140W se síťovým napájením..
Hifista

#69 Příspěvek od Hifista »

Ještě k té hádance: první verze B100 (hliníkové knolíky korekcí) měla na koncích ony OC26, u modernizovaného provední (plastové knoflíky korekcí) byly použity místo OC26 tranzistory KU611 a pěknější kovový panel .
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“