Downsizing, bylo to jasné vždycky (jak komu)
Moderátor: Moderátoři
- tatramacek
Neviete o niekom solídnom na západe Slovenska, čo by kvalitne ošetril kastlu toho môjho Favorita? Zatmeliť/vyvariť. Zaplatím viac, než za nejakú Feldu, ale verím, že sa mi to vráti.
Prepáčte OT
- tatramacek
Pokud je řetěz BLBĚ navrženej (= slabej), nepomůže mu ani svěcená voda - vytáhne se a i když se mu zabrání v přeskocích, bude rachtat a řinčet. I v malolitrážním motoru je pohon rozvodu namáhanej neustálým působením torzních kmitů = zrychlováním a zpomalováním otáčení pocházejícím od klikovýho mechanismu a od nárazově působícího odporu způsobenýho silovým odporem otevíraných ventilů. Nesrovnávejme motory VW EA108 a EA111 s motorem žiguli, kterej měl jen jednu vačkovou hřídel nebo s motorem Škoda OHC, kterej měl sice vačku taky jen jednu, ale na boku bloku (ne v hlavě jako OHV) a tudíž řetěz byl nejkratší jak to jen šlo.TAKJAN píše:Řetěz je prostě řetěz. Zkoušeli jste někdy točit vačkovou hřídelí? Rukou to neutáhnete ani boha. A ten rozvod na dvě vačky řemenem-to musí být pohled:-)
Já sám mám teď agregát VW 1,4 16V 63kW s rozvodem DOHC hnaným řemenem (tou dvojicí malej + velkej řemen), o který je tady několikrát pochybováno - a proti řetězu cítím NÁDHERNÝ TICHO - i když tu pohonnou sadu budu muset někdy kolem 90 - 120 tkm vyměnit, mám reálnou šanci, že bez havárie rozvodu se svým průměrným ročním nájezdem budu jezdit do nutný výměny ještě minimálně 5 let.
U motoru 1,2TSI vyrobenýho PŘED datem 18.června 2011 bych měl při svým dnešním stavu tachometru 45 000(a trošku navíc) km ten řetízek, kterej bych se rozmyslel nasadit na dětskou tříkolku, vyměněnej už minimálně podruhý. To datum v půlce roku 2011 je poměrně důležitý, protože k tomuto dni se přestala montovat předchozí verze rozvodový sady a přešlo se na "inovovanou", která má změněný tvar průvleků pro pohonný řetěz v hlavě válců (jsou širší), jiná rozvodová kola (opět jsou širší) a jiný řetěz s napínacími lištami (zase o pořádný kus širší než předchozí také minimálně 2x "vylepšená" verze). Protože rozvodová kola nelze zaměnit (jsou na kliku i vačku nalisovaná za tepla) a novější řetěz se nevejde do užších průvlaků ve starší verzi hlavy válců, jsou majitelé motorů 1,2TSI vyrobených PŘED oním inkriminovaným červnovým dnem roku 2011 odsouzeni k doživotnímu ježdění s těmito motory, protože ty se "díky" této neschopnosti "absorbovat" novější verzi rozvodové sady staly jen těžko prodejnými a trvale potenciálně vadnými ojetinami...
A kutilmile - nelituju tě
- frantajetel11
A kutilmile - nelituju tě