Doladění antény
Moderátor: Moderátoři
Doladění antény
jirkati píše:Pokud je anténa správně sestavena je jakékoliv dolaďování zbytečné
při dodržení parametrů antény(rozměry 13,5 a 27,5 metru) můžeš použít i balun 1:4 a výsledky budou skoro stejné . . .
uchem rozhodně nic nepoznáš !
Tyto jednoduché přímosměšující přijímače trpí obecně na křížovky a ruzné intermodulační hvizdy,
takže selektiní vstupní filtr mu jedině pomůže.
ok1hga: na ty stránky jsem už jednou narazil a proto jsem chtěl anténu vyladit pomocí tuneru který jsem zasílal v odkaze. taky jsem slyšel že u těhle pionýrů je dobrý dát na vstup antény potenciometr že se umějí zahltit signálem ale nevím co je na tom pravdy
Romisek píše:taky jsem slyšel že u těhle pionýrů je dobrý dát na vstup antény potenciometr že se umějí zahltit signálem ale nevím co je na tom pravdy
jo, je to tak.
Atenuátor, česky útlumový článek, patří k základní výbavě přijímače.
Je to pasivní článek přijímacího řetězce a předřazujeme ho před anténní vstup přijímače.
Jeho úkolem je snížit signál z antény, na úroveň, kdy už nevznikají intermodulační produkty nebo jsou alespoň potlačeny na přijatelnou mez.
Takže je potřeba řídit úroveň vstupního signálu, jenže potenciometrem se to dělá špatně . . .
lepší je udělat dvou, nebo třístupňový attenuátor.
je tím zajištěno dokonalé impedanční přispůsobení, což s jedním potenciometrem nejde . . .
chce to vyzkoušet, třeba bude stačit ATT jen s přepínačem ("0dB" a "-10dB") a celé to jde mechanicky realizovat přímo na dvoupólový přepínač ISOSTAT, nebo páčkový přepínač . . .
Záleží jakou anténu budeš používat a kolik signálu ti do přijímače dodá.
- Přílohy
-
attenuator_A12_76.pdf- (224.94 KiB) Staženo 232 x
teoreticky by šel dát S-metr až někam na 6. IO1, zkus to.
Ale hlavně ty křížovky budou slyšet v signálu !
Naladíš si žádaný signál a budeš přes ATT zeslabovat až zmizí bordel okolo a zůstane jen ten co chceš poslouchat.
a ta zalomená anténa nevadí, chce to vyzkoušet . . .
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/zal_ant.htm
- Přílohy
-
antena.jpg- (14.04 KiB) Staženo 204 x