Příjem Prima ZOOM
Moderátor: Moderátoři
Příjem Prima ZOOM
Ke všemu je byt jeho matky obrácen směrem od města,od převaděče v Třebíči, který je na Kostelíčku a tak je asi nemožné tam dát setobox a nějakou anténu pro stanici, která ji velice zaujala.Myslím si, že tam nebude asi možné zachytit nějaký příjem.
Také nevím, jak řešit a jakou tam dát anténu.Přítel se v tom vůbec nevyzná-já jsem schopen udělat zesilovač a nějak to na základě vaší rady celé nějak zbastlit.Přiznám se ale, že si nevím zatím rady.
Poraďte-jak zajistit v tomto případě příjem?Existuje nějaké řešení?
- monterjirka
DTV.CTU.CZ/MAPA
dole zadat adresu místa příjmu a zjistit teoretickou možnost příjmu příslušného multiplexu.
Jsou místa, kde 3. mux nejde (např. Domažlicko, které mělo být pilotním projektem digitalizace a dodnes je spíše obrovskou ostudou!!!)
Dalším krokem by mohlo být trochu chytit pod krkem senátory a dokopat je k tomu, aby se začali starat o své voliče, začali třeba podávat trestní oznámení pro diskriminaci na provozovatele TV vysílání, které jde jen na části území, na operátory mobilních sítí za "díry" bez signálu,...
Snad to nějak dám s vaší pomocí dohromady.Co doporučujete?Jakou anténu mám volit?
Všechny programy DVB-T se totiž vysílají ve IV. a V. TV pásmu, i kdyby jen proto, že III. pásmo je určeno pro rozhlas DAB. V I. pásmu se už nevysílá, v II.pásmu u nás vysílaly jen 4 převaděče, jestli si dobře vzpomínám, jinak bylo vcelku nepoužitelné, protože v něm je FM rozhlas.
Jestli těmi čísly myslíš multiplexy 1 a 2, pak bych tomu rozuměl.
Ale zatím jsou informace jen o tom, že ze Strážného vrchu (tedy od Kostelíčka) šíří jen MUX1 (kanál 36) a MUX2 (kanál 35). Tyto dva multiplexy jejich provozovatel na dokrývači deklaruje. Tím, že se o MUX3 nezmiňuje, vlastně přiznává, že multiplex 3 u kostelíčka není. A vůbec - k tomu, že by odtud šlo přijímat i MUX3, se zatím nikdo oficiálně nepřiznal a nenašel jsem ani kanál, na kterém by se dal zachytit.
Vlasně ani nevíme, jestli na té straně domu, která na dokrývač vidí, někdo úspěšně signál MUX3 chytí, natož na jakém kanálu. Pak by se dalo zjistit, odkud ten signál vlastně je.
- monterjirka
Každopádně díky za zájem.Chci jen udělat staré paní radost.
Na věži vedle kostelíčka je vysílač sítě 1 (jinak řečeno MUX1), vysílaný na kanálu 36, který má střední frekvenci 594 MHz, a vysílač sítě 2 pracující na kanálu 35, který má střední frekvenci o 8 MHz nižší.
Oba jsou tedy v V. TV pásmu, protože to začíná kanálem 35.
Jinak pro informaci: IV. TV pásmo jsou kanály 21-34, na nižších kanálech je digitál jen v kabelovkách, bezdrátově se nevysílá.
Na kterém kanálu přijímáš MUX3, ať máme z čeho zjistit, jaký to vysílač vlastně chytáš, třeba i odrazem?
Totiž přímo na západ je vysílač Javořice, která se tam podle antén na sídlišti (ty jsou zhruba ve stejné výšce kolem 450 m, jako má střecha domova pro seniory nad 8. patrem, přijímací anténa je nejméně 27 m nad terénem) viditelně přijímá v dostatečné kvalitě, aby byla použitelná i v rozvodech STA, jinak by ty antény mířily jinam. Cestou na Javořici toho zase tolik nepřekáží, viz výškopis.
Nevidím ale na směrování antén na tomto domě.
Ale i tak: rozvod STA v domově bude mít řekněme 100 zásuvek, ty lze uživit soupravou Alcad a ta, řekl bych, tam bude. Čili by šlo o pootočení antény (jestli skutečně míří ke kostelíčku) o nějakých 56° vpravo, téměř přesně na západ, přeladění vložky pro síť 2 na kanál 33, to stojí do pětikila, a přidání vložky pro kanál 30, na kterém Javořice vysílá programy třetího multiplexu, tedy i Prima Zoom. To i s prací a DPH nepřijde dráž, než na tři čtyři tisíce peněz, co platí i na Vysočině. No, a, pokud tam nemají Alcady, ale něco jiného, tak to přijde o tisícovku dráž.
A byl by signál pro všechny, nejen pro ty v nejvyšších patrech...
- Přílohy
-
TR_Javorice.jpg- Sice je značka o dům vedle, ale směr ani výška se nemění.
- (85.19 KiB) Staženo 104 x
- vasekpetr1
Spíš je u nás problém s MPX4, který je vysílán z Větrného Jeníkova a u nás v Třebíči nechytatelný. I když v tomto vláknu píše kdosi, že u benzinky u Penny marketu v Borovině ji chytá. Ale nabídka programů mě zatím nešťastným z nulového příjmu nedělá.
A taky se musí počítat s tím, že terén, s jehož pokrytím si některá společnost neví rady, bývá jakž takž pokrytý pozemním signálem jako poslední.
Ostatně na této mapě si mohou děti v zeměpisu ukazovat: toto bílé jsou Beskydy, tady Jeseníky a Javorníky, Kralický Sněžník, to malé uprostřed jsou Oderské vrchy, nalevo Vysočina a z ní čouhají doleva Železné hory, na druhou stranu Drahanská vrchovina a Chřiby, dole Křižanovská vrchovina, Šumava, Český les, Doupovské vrchy, část Krušných hor a Děčínské stěny, Lužické hory i záhoří, Krkonoše a Orlicé hory.... prostě nejdříve se vždycky komerční společnosti starají o oblasti hustě osídlené (procenta pokrytí krásně naskakují) a v těch ostatních se to nějak časem spytlíkuje. No a, když ne, tak krčení rameny.
Na druhou stranu - trvalo nějakou dobu, než jsem do STA dostal MUX4 v Jičíně a stejnou dobu trvalo, než jsem ho tam dostal znovu po spuštění dalšího vysílače SFN (viz jiné vlákno). Snad ani čtvrtinu té doby netrval zájem tyto programy sledovat a po vypnutí veřejnoprávního HD vysílání jestli z 48 účastníků přepne na MUX4 jednou týdně 5 lidí, tak to asi přeháním.
Jenže jsme lidi a musí se každý přesvědčit sám, že vynaložená práce a náklady sice můžou být korunovány plně funkčním výsledkem, ale zbytečně, protože brzy zjistíme, že jsme se snažili o něco, co vlastně ani nepotřebujeme.
Jinak se Z ještě objevuje pouze v seznamu na čísle 0024 s poznámkou po rozkliknutí, že není signál.
Jak jsem už psal, tak mám velkou síťovou anténu pod střechou, nasměrovanou přímo na Kostelíček, který je vzdálený cca 1 km přímo viditelný a naproti.
Asi by bylo nejlepším řešením, jak jsem četl tu tvoji odpověď, najít nějakou firmu,sehnat peníze a přesvědčit vedení domova .Svépomocí si tady asi nepomohu.
Jiné řešení asi nebude?
- vasekpetr1