Příjem Prima ZOOM

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rysTR

#16 Příspěvek od rysTR »

Aby se to nepletlo:
1. Já bydlím na Podklášteří a uváděl jsem pro úplnost jen jaký a kde mám příjem ZOOM,protože se mě na to Hill ptal-odkud mám vlastně ten příjem .Možná by to analogicky pomohlo i v domově důchodců, který je zcela určitě výš než bydlí já.
Jinak to asi u sebe vyřeším vytáhnutím síťové antény na střechu a natočením na Jihlavu.Asi to bude lepší řešení než mám doposud-pouze jsem preferoval anténu pod střechou .
2.V prvé řadě mě jde ale o vyřešení příjmu ZOOM na domov důchodců.Pokud neuvolní vedení peníze-je zde ještě nějaká cesta ?
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

rysTR píše:...Zoom se zjevuje dnes sem tam s kostičkováním na čísle 060. Pokud ale padá sníh, tak se něco objeví jen náhodou. Jinak se Z ještě objevuje pouze v seznamu na čísle 0024 s poznámkou po rozkliknutí, že není signál.
Jak jsem už psal, tak mám velkou síťovou anténu pod střechou, nasměrovanou přímo na Kostelíček, který je vzdálený cca 1 km přímo viditelný a naproti.
Asi by bylo nejlepším řešením, jak jsem četl tu tvoji odpověď, najít nějakou firmu,sehnat peníze a přesvědčit vedení domova .Svépomocí si tady asi nepomohu.
Jiné řešení asi nebude?

Ne na Jihlavu, ale na Javořici natoč anténu! Tedy v šest večer zimního času proti Slunci, zkrátka rovnou na západ. Tomu vysílači se jen říká Jihlava, i když je od ní vzdálený skoro 30 km. A to od vás dělá ve směrování antény rozdíl od plného do nic. Tak na to bacha!
Ta čísla paměťových pozic jsou nám platná jak mazání na dřevěnou nohu: v každém místě si settopbox uloží programy od nejnižšího kanálu k nejvyššímu, takže v nejlepším případě bys měl mít obsazených nanejvýše 14 pozic televizními programy. Znamená to, že s každým spuštěním ladění si je settopbox přidá znovu.
Ostatně, i když paměť napřed vymažeš a spustíš automatické ladění, můžou se ti programy seřadit dvojím způsobem, podle toho, jestli máž zapnuté řazení programů po kanálech nebo podle programové identifikace. Čili podle těch čísel zase nezjistíme nic.
Od toho máš na ovladači tlačítko INFO, které stiskneš jednou, dvakrát, třikrát, až se ti objeví na obrazovce číslo kanálu nebo aspoň frekvence v MHz, kterou přijímáš. Protože se čtyři až pět programů vysílá na jednom kanálu, tak stačí si poznamenat, co ti to ukázalo na například ČT2, Nově a PrimaZoom. A podle takto zjištěných čísel bude možné identifikovat, co že to vlastně přijímáš.

Že máš anténu pod střechou, jsi měl napsat jako první věc: tak máš asi signálu tolik, že ta střecha nevadí (já bych tě za to ovšem sprdnul, což dělám i teď, a neztráceli bychom řešením tolik času). Ovšem signál máš dostatečný jen u těch 9 programů vysílaných na dvou kanálech v místě. Pro ty slabší už střecha představuje významnou překážku. Anténa bude muset ven, jestli chceš sledovat i programy, které se nevysílají přímo ve městě.
A věř mi, že od kapličky jdou jen dva kanály, ten třetí bude nejspíš z Javořice, protože jediný má šanci být u vás nejsilnější. Ale anténu máš pod střechou a ještě ti kouká jinam, tak to žádná sláva nebude.
Teď už víš, jak je to s kanály a programy v nich (kde jsou ty časy, že se do jednoho kanálu vešel jen jeden program, tak si nevšímej čísel pamětí, co se ti zobrazují na displeji), ta čísla zjisti, napiš to například stylem
ČT kanál 36
Nova kanál 35
Zoom kanál 30 (vsadil bych se, že to tak bude)
a můžeme se o tom bavit dál.

Pokud jde o domov důchodců, tam bys musel zjistit, co je tam za soupravu zesilovačů ve společné anténě, aby se dalo vybrat kompatibilní rozšíření a z toho přesněji odhadnout cena, ale stejně si myslím, že by tě k tomu nepustili, leda bys to pro ně udělal za vlastní a měl pak podle čeho vyrovnat úrovně na zásuvkách. A nejspíš asi ani tak ne. Určitě pro ně někdo zajišťuje servis STA, tak zbývá jedině dohoda. V tom místě to skutečně není tak drahá záležitost, aby se na to těch pár peněz nenašlo. Zvlášť ve srovnání s náklady třeba na topení to bude částka naprosto nicotná.
fredis

#18 Příspěvek od fredis »

Je to tak, jak píše Hill. Kanál 30. Vysílač Jihlava k 42 vysílá Fandu a s tím jsou v TR zatím problémy. Řeší se jestli bude vykrývač na Kostelíčku, nebo se to přidá k ostatním na Javořici. V tom domově je na 99% ještě stará TESA.
Naposledy upravil(a) fredis dne 02 bře 2013, 22:56, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Jojo, ale to už se řeší síť 4, kterou neprovozují České Rádiokomunikace, proto nelze s úspěchem čekat, že bude vysílat z Javořice. Pokud vím, k žádné dohodě dosud nedošlo a vysílače sítě 4 jsou v jiných lokalitách. Podobně to dopadne zřejmě i s případnými převaděči.
Zatím (aspoň v domově pro seniory) ten Větrný Jeníkov na kanálu 42 půjde taky, i když už bude intenzita signálu víc závislá na počasí a jeho následcích (mokrá, zasněžená či promrzlá zem).
Kde můžu vyčíst, že síť 4 má někde přidělený také kanál 40? Zatím jsem to nikde nenašel.
fredis

#20 Příspěvek od fredis »

Omlouvám se, opraveno. :wink: Myslel jsem 42 a psal 40. To je jeden MUX Brno.
ok1hga

#21 Příspěvek od ok1hga »

ch40 je MUX2 z Kojálu
a taky by mě zajímalo proč Radiokomunikace nechaly na jednom kanále
Mux1 z Černé hory a Mux2 z Kojálu . . .
v našem regionu je to občas problém.
Konkrétně u mě jsem musel anténu schovat "za barák", protože na střeše i na balkoně "viděla na obě strany . . . a nešlo to . . .
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

Nevyzpytatelné jsou cesty úředníků, protože toto museli odborníci vědět a měli dost času to vyzkoušet a proměřit.
U jednofrekvenční sítě je logické, že vzroste počet míst pokrytých dostatečně silným, ale navzájem se degradujícím signálem.
Při pohledu na mapu vysílačů vidím takových oblastí hned několik a vědět tak o všech obydlených vyvýšených místech s přímým výhledem na oba či všechny tři vysílače, kterých bude nejméně o řád víc, co jedou na stejném kanálu, zjistilo by se, že mapy pokrytí, jakkoli přesné, jsou vlastně k ničemu.
Už teď místy optimistům nezbývá, než si pořídit satelit.
Nejspíš, až plátci, tedy komerční televize, zjistí, že z potenciálních konzumentů reklamy jich mají ve skutečnosti o třetinu méně, protože přechodem na jednofrekvenční síť té zbývající třetině diváků znehodnotili signál (jakkoli dosud vedou území jako pokryté a násobí jimi píplmetry), a začnou požadovat slevu na vysílacích poplatcích, bude šance, že se začne něco dělat s "přemístěním" kanálů. Jenže jednat o slevě, když je přebytek zájemců o vysílání, je taky nesmysl...
Přesto by to šlo rozdělit kanály po ploše území zase podobně, jako tomu bylo v analogu.

Poznámky pro ty, kdo ještě neznají:
- optimista ve smyslu tohoto příspěvku je ten, kdo si přes veškerou dosavadní zkušenost myslí, že po přepnutí programu se bude otravovat méně, a investuje cokoli do toho, aby měl všechny možné i nemožné programy
- SFN pro ty, kdo to ještě neznají, je mor digitálně šířených programů. V tomto příspěvku jsem se nečeské zkratce vyhnul a použil český název jednofrekvenční síť
Tak nevím: patří tato úvaha ještě vůbec k tématu MUX3 v Třebíči?
Vlastně ke kterémukoli MUXu a kdekoli jinde. Patří.
rysTR

#23 Příspěvek od rysTR »

Pánové, díky za zájem a za rady.Jen se chci ještě zeptat na ten domov důchodců.Myslíte si, že by mohla stačit nějaká směrová anténa , namířená na západ , na Jihlavu a k tomu koupit setopbox.Anténa by musela být nějaká ne moc velká aby se to dalo nějak přidělat na rám okna nebo na hmoždínky do omítky .
Zítra se tam s kamarádem podívám s buzolou v ruce a zkusíme také vedení-co na to řeknou.Pak se ozvu, jak jsem dopadl.
Jen by mě ještě zajímalo, jaký typ antény zvolit-mohl by někdo zaslat popis nebo fotku?
fredis

#24 Příspěvek od fredis »

Zajdi si do TV signálu nad nádražím. Mají různé typy, poradí a mohl by ses domluvit i na zapůjčení a vyzkoušení.
ok1hga

#25 Příspěvek od ok1hga »

rysTR píše:Anténa by musela být nějaká ne moc velká aby se to dalo nějak přidělat na rám okna nebo na hmoždínky do omítky

tento tvůj požadavek se vylučuje s požadavkem chytat Jihlavu nebo Jeníkov . . .
nejkratší a asi nejlépe použitelná anténa je síto (TVa 21-60 nebo TVb 21-60)
http://www.ivo-pt.cz/televizni-antena-s ... -60-i1.htm
http://www.t-cz.com/tv-antena-tvb-21-60 ... _d119.html
http://www.t-cz.com/tv-antena-tva-21-60 ... _d118.html
buď jen se symetrákem, nebo jen s jednostupňovým zesilovačem . . .
(je potřeba brát ohled na místní silné signály z kostelíčka aby ten zesik nebyl zalimitován)
fredis

#26 Příspěvek od fredis »

Nebo třeba taková, v Třebíči vyzkoušená a používaná i na STA. Není ani moc velká a mají je.
http://www.mall.cz/dvb-t-anteny/optex-trinappe-7000
scorpions-cz

#27 Příspěvek od scorpions-cz »

Jak již bylo psáno,raději si nějakou anténu někde proti záloze půjč,ať nekupuješ to co nebude fungovat. Nebo pozvi někoho kdo má měření a ten ti poradí nebo ti to přímo namontuje.Někdy zaplatit někoho kdo tomu rozumí je levnější než sám dokola něco dokupovat.
Hill
Administrátor

#28 Příspěvek od Hill »

To potvrzuji. Obrať se na místního anténáře, ten to tam má určitě zmáknuté.
Vzhledem k absenci jiných signálů na této straně domu mi vychází od 5. patra nahoru, že by tam mohly chodit multiplexy 1 až 3 z Javořice i na širokopásmovou aktivní anténu, protože patrně nehrozí rušení nějakým silným signálem v blízkosti.

Větrný Jeníkov bych začal hledat až na střeše a raději dva tři metry nad strojovnou výtahu. I když - signál může překvapit a doplazí se podél panelu v pohodě k anténě i v přízemí.
Prostě není to zákon a bez změření nebo aspoň vyzkoušení to nezjistíš.

Používal jsem na balkoně aktoivní anténu SENCOR SDA510, zkušenosti s ní popisuji v tomto vláknu včetně uchycení pomocí koupelnové konzole ze železářství. Pořád ji (i přes izolaci) ponechávám jako záložní.
To ale neznamená, že bych ji přechválil. Měl jsem jen kliku, že v tom místě to hrálo na obyčejný dipól s reflektorem udělaným z hliníkové jednorázové misky na grilování (nebo se na ní snad prodávaly buchty, už nevím), tam by vyhovělo hned několik antén, ale jinou zrovna neměli.
rysTR

#29 Příspěvek od rysTR »

Předem děkuji všem, co mě radili-nakonec to dopadlo tak, že jeden nejmenovaný sponzor podpoří předělání antény na střeše,jak jste mi radili a budou tak mít všichni možnost více programů oproti těm pouze čtyřem, které tam lze nyní "chytit" .(ale lituji ty lidi, když jsem tam byl-je to fakt už jen na to dožití-hrůza! Tak jim přeji alespoň tu televizi!)

Ještě bych ale rád posunul toto téma:
Podle rady jsem dal doma anténu na střechu(ne na domově důchodců!).Výhled směrem k Jihlavě je bez problémů.Do obvodu jsem dal výhybku a zesilovač 20db Myslel jsem si, že silnější by zhoršil příjem.Nemám však teď momentálně nikoho, kdo by na mě pokřikoval od TV a měřák také ne.Tahat TV na půdu -to v mém případě nejde.Tak jsem to zkoušel natočit od oka a jen s buzolou v ruce.Silně se zlepšil příjem Prima ZOOM a ostatních českých stanic.Nechytl jsem ale ani náhodou tu novou českou stanici a zmizely mě všechny Německé stanice, které jsem v pohodě chytl s 30db zesilovačem a s anténou pod střechou.Myslel jsem , že chytím třeba i Slováky.Zkoušel jsem to otočit i do směru, který má anténa pod střechou, ale výsledek byl stejný, jen se silně zhoršil ostatní příjem-tak nevím?
Hill
Administrátor

#30 Příspěvek od Hill »

S vyndáním antény zpod střechy jsi udělal dobře - dostal jsi tam tak (samozřejmě podle počasí) navrch těch 10dB, cos ubral na zesilovači, a nejspíš i víc.
Nepíšeš, o kterou novou českou stanici ti jde.
Když se totiž objeví v některém svazku nová stanice, stačí i u nejobyčejnějšího settopboxu vymazat příslušný multiplex a naladit ho znovu a nechat načíst programy v něm. Ty inteligentnější aspoň oznámí, že se ve svazku objevila nová stanice.
Pravda ale je, že je pár programů, které se vysílají jen regionálně (Praha a okolí, Brno a okolí) a jiné vysílače je nepřebírají. Ty obvykle moc daleko nedosvítí.

Že nechytneš německé vysílače, se ani nedivím, spíš bych se divil, kdyby ti v Třebíči nějaký šel, tos spíše měl z Rakouska, takový Jauerling nebo Kahlenberg, tomu bych už věřil. A německé programy prý přebírají.
Pochopitelně, když otočíš anténu na Javořici, rozhodně nebudou tyto vysílače ve směru maxima citlivosti antény a jejich příjem bude víceméně záležitostí náhody.

Jen tak na okraj: německé programy Das Erste HD a ZDF HD budou od poloviny dubna v Rakousku šířené jen kódovaně jen v placeném multiplexu Simpli TV, jak toto pondělí napsal časopis DIGITAL INSIDER.
Do tohoto multiplexu patří také programy Sat1 HD, Pro7 HD, RTL HD a Vox HD.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“