Čtyř pásmové reprobedny.
Moderátor: Moderátoři
Čtyř pásmové reprobedny.
Mohu však komentovat osazení. Použití ARN6618 a ARN226 ve dvou oddělených pásmech nic nepřináší. Užitečnější by bylo použít je spíše jako 3,5 pásmo a zisk toho spodního basáku použít třeba ke kompenzaci bafflestepu nebo jednodušeji ty basáky typově sjednotit a udělat to jako konvenční třípásmo. Je celkem jedno jestli bys použil ARN6618 nebo ARN226-08/8 ale měly by být stejné.
ARP150 sice můžeš použí na středy, ale nemám tento reproduktor příliš v oblibě. Přestože byl silně protlačovaný tak se mnoho nepovedl a tak jeho využití je poněkud problematické. Umím si představit jeho využití s nějakým 6,5" basákem a nízkodělitelnou kalotou nad ním. To však použité ARN6618 ani ARV104 nesplňují a tak tuto kombinaci považuji sice za funkční, ale dosti nešťastnou. Je to prostě za hranicemi toho co lze nazývat optimem.
ARV104 rovněž není nic moc reprák. Částečně se jeho projevu dá pomoci vyšším a strmějším dělením, což však koliduje s potřebami použitého střeďáku. Nezbyde tedy než se s jeho vlastnostmi smířit a použít konvenční dělení
Obecně ale u těchto reproduktorů bych se přikláněl ke standardní strmosti dělení alespoň 12dB/oct. Pro 6dB dělení se hodí spíše repráky které se chovají kultivovaně i daleko za předpokládanou dělící frekvencí a pokud tam nejsou z hlediska směrové charakteristiky nafest.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Philip_Fry
PLV píše:Podle fyzikálních zákonů a selského rozumu, by měla vícepásmová bedna hrát lépe.
1. Které fyzikální zákony konkrétně myslíš?
2. Nebylo by podle selského rozumu nejlepší používat pro každou notu extra reprák? (Nadsázka...)
3. Co znamená "hrát lépe"?
I profi bedny bývají nejčastěji dvoupásmové, maximálně se k nim přidává sub pro dosažení většího tlaku na nízkých frekvencích a ty velké "banány", co se používají na festivalech, bývají obvykle třípásmové se suby. Takže jejich návrháři nejspíš neznají fyzikální zákony nebo nepoužívají selský rozum. Ono totiž větší počet pásem = větší počet akustických měničů = větší nároky na kvalitní výhybku, větší problémy např. s fázovým posunem na překryvných frekvencích atd....
A kutilmile - nelituju tě
Já dvoupásmovky moc nemusím. Raději nebudu pitvávat proč, ale mám k tomu své konkrétně pojmenovatelné důvody. Je sice pravda že kvalitně odladěná dvoupásmovka přehraje kvalitativně špatné třípásmo, ale zrovna tak platí že kvalitně odladěné třípásmo přehraje kvalitně odladěné dvoupásmo. Akorát je to poněkud složitější a tedy jde v konečném důsledku opět o peníze. V zásadě na tří nebo dokonce čtyřpásmu není nic špatného, jen je otázka zda se jím zabývat když už základní osazení bedny je pochybné. Též mám v plánu čtyřpásmo založené víceméně na Tesle, ale je to koncepčně promyšlené.
----------------------
S těmi obrazy a uměním naprosto souhlasím. Je mi celkem jedno co říkají "odborníci", pro mě je to paskvil.
Když už jsme u těch odborníků - chápu že může být odborník někdo, kdo se zabývá něčím, co lze objektivně hodnotit třeba měřením, dělá to dlouho a má s tím zkušenosti a tedy i přehled. Jak ale můřže být někdo odborníkem v oblasti která je tak subjektivní jako třeba umění? Když on řekne že se mu to líbí a je to tedy kvalitní a já prohlásím že se mi to nelíbí a je to tedy nekvalitní tak jak může být jeho názor směrodatnější než ten můj? Vždyť nemůže své tvrzení doložit žádným měřením nebo jinou jasnou definicí. Proto se domnívám že čistě v subjektivně hodnocených oborech odborníci existovat nemohou.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
PLV píše: Jenže se začal razit jakýsi trend dvoupásmovek, a všichni jsou najednou uchváceni jejich zvukem.
Ten trend je starý desítky let . Udělat dobrou třípásmovku je docela umění a s dobrýma reprákama je to vlastně zbytečný.
Já mám taky sloupový třípásmovky, a taky starý nejobyčejnější teslácký dvoupásmovky a na poslech mp3 jsou zlatý, na těch sloupech se dnešní mp3 nedá poslouchat. Taky potřebují prostor, místnost 4x4m (nedej hudební bože navíc s plovoucí podlahou a klasický kvádr) je totálně zabije.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele: