Amplitudová modulace
Moderátor: Moderátoři
Amplitudová modulace
- monterjirka
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
V dané situaci mi to přišlo jako nejrelevantnější odpověď, nakonec wikipedie je hned první dotaz, co z googlu vypadne. Příště zpřesni dotaz, nebudeš dostávat odpovědi od trouby.
Máme nosný signál:
n(t) = A . sin(ωn.t) (1)
Při modulaci není amplituda A konstantní. Modulační kmitočet ωm mění amplitudu A od její střední hodnoty o relativní hodnotu M, které se říká hloubka modulace. Přitom M<=1:
a(t) = A.(1+M . cos(ωm.t)) (2)
Je-li modulační kmitočet daleko menší než nosný, je možno uvažovat, že výsledný signál s(t) je součinem obou funkcí (1) a (2) v následujícím tvaru:
s(t) = A . [1 + M.cos(ωmt)] . sin(ωnt) (3)
použitím trigonometrické identity:
sin x . cos y = [sin (x + y) + sin(x - y)]/2
upravíme (3) na:
s(t) = A . sin(ωnt) + (A.M)/2 . [sin(ωn + ωm) + sin(ωn - ωm)]
Z toho je vidět že výsledkem AM jediným kmitočtem jsou 3 složky:
- původní nosná
a postranní kmitočty
- signál o frekvenci nosná+modulační kmitočet
- signál o frekvenci nosná-modulační kmitočet
a dále to, že velikost postranních kmitočtů je maximálně poloviční vzhledem k nosné. Proto každý z nich může nést maximálně 1/4 výkonu. Dále je vidět, že stačí přenášet jen jeden postranní kmitočet a zbylé lze odvodit. Celé to má i další důsledky.
Edit: pozdě
Hele lidi, rozumně: já třeba chápu, že Vám vadí ti, co sem přilezou s otázkou "který konec rezistoru je emitor, a který kolektor".
Ale ten google není všemocnej... googlil sem poctivě půl hodiny, a 4. odkaz byl vnitřek vajíčka (schéma).
To člověka naštve.
A proto rád chodím najistotu, a věřím, že ověřené zdroje jsou lepší, než nějaký smetí, kdo ví odkud.
mtajovsky píše:Záleží, jaké podrobnosti chcete vědět. V principu je to velmi primitivní. Fázi signálů pro jednoduchost zanedbáme.
každý z nich může nést maximálně 1/4 výkonu. Dále je vidět, že stačí přenášet jen jeden postranní kmitočet a zbylé lze odvodit. Celé to má i další důsledky.
Edit: pozdě
Mě by třeba zajímalo, proč se těm "bočním" nosným vlnám (nebo jak se to jmenuje přesně?) říká součtová a rozdílová. Co ten pojem znamená?
A dále, vím, že tu "kapsli" (čili stále stejnou sínusovku, do které se pak "vecpe" modulovaný signál) vytváří vysokofrkvenční oscilátor (ale jaký? RL, LC RC?) ale co moduluje do signálu právě tu informaci?
Díky
Protože mají kmitočet rovný součtu nebo rozdílu nosné a modulace.Fredy00 píše:Mě by třeba zajímalo, proč se těm "bočním" nosným vlnám (nebo jak se to jmenuje přesně?) říká součtová a rozdílová.
Na obrázek klikněte a bude vidět.
- Přílohy
-
collector-modulator.png- (9.14 KiB) Staženo 254 x
Jestli tomu rozumím dobře, tak "pravá" je součtem nosné ("kapsle") a modulace ("dat"). A levá je jejich odečtem, rozdílem. Ale co se sčítá? Jaká veličina?
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill