Radiometr IT-65, slabý zvuk

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jade

Radiometr IT-65, slabý zvuk

#1 Příspěvek od jade »

Zdravím!
Mám radiometr IT-65 který sice funguje, ale má slabý zvuk.
Podle manuálu má být slyšet zvuk měniče, ten ale neslyším vůbec a lupání při detekci částic je slyšet slabě. Měřidlo ukazuje správně. Kontakty na konektorech sluchátek jsem očistil, leč bez úspěchu. Vysokoohmová sluchátka ke krystalce , která jsem na zkoušku použil při podezření na poruchu orig. sluchátka, byla lepší jen proto, že jsou na obě uši. Jinak též slabé. Nevím, jestli by pomohlo přístroj rozdělat, nemám schéma, tak nevím kam uvnitř sáhnout.
Prosím o radu!
nobis

#2 Příspěvek od nobis »

V manuálu je blokové schema. Můžeš tedy třeba změřit napětí na zdroji
a posunout se dále. Kontrola kondíků ap.
http://danyk.wz.cz/it65.html
Hydrawerk

#3 Příspěvek od Hydrawerk »

Osoba blízká má s tímto radiometrem stejný problém. Asi se jedná o běžnou závadu. Ale zatím se neví, co s tím.
fredis

#4 Příspěvek od fredis »

Ten Danyk je dobrej blázen!! :lol: Na tom videu s rentgenkou je krásně vidět jak to "prdí" - bílé tečky jak ji zapne....
jade

#5 Příspěvek od jade »

Podle blokového schematu jsem proměřil kondenzátor c7 , který je v sérii se sluchátkem a také ukostření sluchátka. Kondenzátor "vykazuje" 419pF (dle potisku má míti 390pF), kostření na + pól je dokonalé. Sluchátko má odpor 170ohm.
Ještě se pokusím proměřit, jestli ke sluchátku nepatří náhodou některý trimr na modulu s kondenzátorem c7.
Alternativně bych mohl ubasliti sluchátkový zesilovač, který zesílí slabý signál a umožní připojení normálních sluchátek 20-30ohm.
Schéma jsem nikde nenašel, že by snad bylo tajné či co?

Edit: Z blokového schematu a i z nepřítomnosti aktivních prvků jinde, než na desce měniče lze soudit, že signál pro sluchátka se tvoří v obvodu v rukojeti sondy.To znamená, že svou pozornost napřu tímto směrem.
jade

#6 Příspěvek od jade »

Pokusil jsem se nakreslit schéma obvodu v rukojeti, ale za správnost neručím, zapojení nebylo úplně přehledné a zrak také už není nejlepší.
Proto bych tímto chtěl požádat zkušené harcovníky o vyjádření, jestli to na obrázku vůbec je možné. Narozdíl od blokového schématu, kde je 5 propojení mezi rukojetí a přístrojem , jsem napočítal 6 drátů.
Musím tedy říct, že na mě to působí místy trochu nesmyslným dojmem.
Na sluchátka zbývají dráty buď šedá, nebo hnědá, či žlutá. U ostatních je jasné kam vedou. Tipuji na šedou, neboť ke konektoru sluchátek vede obdobně zbarvený drátek. I když je pravda, že v cestě je ještě kondík C7, za nímž může následovat změna barvy...
Přílohy
Detektor GM.jpg
(80.85 KiB) Staženo 262 x
it65 blokové schéma.jpg
(25.58 KiB) Staženo 268 x
jade

#7 Příspěvek od jade »

Škoda, že tohle téma nikoho nezajímá. Možná jsem ho měl umístit spíš do poradny, která je daleko víc navštěvovaná.
Postavil jsem si k radiometru zesilovač ke sluchátkům, který mi nejenže zesílí slabý zvuk, ale i umožní připojení daleko pohodlnějších nízkoimpedančních sluchátek, např. k mp3 přehrávačům a podobně.
Na hudbu by se moc nehodil, ale k poslechu klapání Geigeru je to výborné.

Bohužel nevím, jestli se závada přístroje týká jen zvuku, nebo (v případě závady na tvarovači) není zkreslená i informace na měřidle.
:cry:
Přílohy
Sluchátkový zes.jpg
(118.74 KiB) Staženo 231 x
nobis

#8 Příspěvek od nobis »

Ten Danyk má na svých stránkách i pokec o IT-62. Tam je i schema, a mohou mít něco společného.
http://www.armatex.cz/nahradni_dily_pro_IT-65.php
Hydrawerk

#9 Příspěvek od Hydrawerk »

U Danyka se objevilo schéma IT-65. http://danyk.cz/it65_s.png
Přílohy
it65_schematic.png
(183.52 KiB) Staženo 309 x
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“