Falešný LED alarm
Moderátor: Moderátoři
Falešný LED alarm
chtěl bych poradit. Mám samoblikající LED do auta jako imitaci autoalarmu ale nevím si rady se zapojením. Jakou součástku mám před tu LEDku dát, aby blikala jen při vypnutém zapalování? Díky
jfelgr píše:trvalé plus je mi jasný, to si vytáhnu ze žlutýho z rádia, ale potřebuju tedy ještě mínus při vypnutém klíčku
je to jednoduché . . .
jako mínus použiješ druhý drát (+)napájení rádia !
ten totiž při vypnutí klíčku je přes rádio vlastně uzeměn !
malý proud přes blikací LED nic dalšího neohrozí, jen tam bude pulzovat cca 10mA . . .
po zapnutí klíčku se i na tomto drátu objeví +12V a rozdíl potenciálů vyrovná a "blikací LED" přestane blikat.
jenom je potřeba tam dát asi 1K odpor proti zemi aby to blikalo i při vypnutí autorádia vypínačem na jeho panelu . . .
- Přílohy
-
blikaci_LED.PNG- (15.12 KiB) Staženo 297 x
jfelgr píše:Tomu nerozumím, trvalé plus je mi jasný, to si vytáhnu ze žlutýho z rádia, ale potřebuju tedy ještě mínus při vypnutém klíčku. Díky za rady
Kontakt 15 na spínčce můžeš při vypnutí vlastně považovat za mínus, protože je na něm trvale zapojena řada spotřebičů, takže ten maličký proud ledky to napětí na 15 vůbec nezvedne z nuly
Prostě LEDku připoj přes tu diodu anodou třeba na trvalý plus k rádiu nebo ke stropnímu osvětlení a katodu na plus spínaný klíčkem, třeba pro zásuvku zapalovače.
Když zapneš klíček, bude na obou koncích obvodu stejné napětí a LEDka blikat nebude.
No, a jestli máš vypínání stropního světla se zpožděním po opuštění vozidla, budeš muset najít pojistku, za kterou je napětí trvale. A pro druhý konec obvykle obvod zásuvky použít můžeš: nanejvýš LEDka začne blikat minutu dvě po vypnutí klíčku.
EDIT: koukám, že stejnou radu jsi tu v různých variantách už dostal... to je tak, když těch pár řádků neodešlu a na půlhodinu odejdu...
A to som použil blikanie pomocou 555ky aby sa to nedalo rozoznať od alarmu, najlepšie je dobu svitu a pauzy skopírovať z nejakého alarmu, lebo u alarmov LED blikne krátko a následuje dlhá pauza, samoblikajúca LED sa dá ľahko rozoznať.
- monterjirka
- pocitujlasku