Brždění ss el.motoru_zamezení napětí do zdroje
Moderátor: Moderátoři
zvaty píše:Pokud hřídel roztáčí motor, motor pracuje jako generátor a vrací energii do zdroje, ale zároven brzdí hřídel. Brzdná síla je závislá na proudu, který teče z motoru do zdroje. Proto bych v generátorickém režimu motor odpojil ale nezkratoval svorky, velký zkratový proud hřídel v podstatě zastaví nebo zpomalí (záleží na setrvačnosti hřídele a mechaniky která s ní je spojena).
...no a já právě potřebuji zařízení které by mi v generátorovém stavu odpojilo tem zdroj od motoru...např. diodu jak mi radil "Sandal"...to bude asi nejednodužší řešení....ale zda by tě napadlo nebo věděl o něčem jiném tak dej(te) vědět ..dík.
Sendyx píše:Jediné rozumné a lepší řešení je udělat dvoukvadrantový zdroj, třeba s brzdícím odporem, nebo pulsně řízeným odporem.
...tomu moc nerozumim (nejsem elektrotechnik )
Pro zastavování z jednoho napětí vyhoví i to relé. Pro zastavování z jakéhokoliv napětí se relé dost dobře použít nedá, protože cívka relé je schopná otimálně sepnout při jednom napětí, ne ve velkém rozsahu. pak se musí použít nějaká elektronika.
Jinak zdroji by v podstatě nemělo vadit, jestli má na svorkách nějaké vnější napětí stejné polarity, je to podobná situace jako když na regulovatelný zdroj připojím velký filtrační elyt a pak sjedu s napětím dolů, taky zdroj neodejde a pokud ano, nebyl to zdroj ale šmejd
Pro seriózní funkci je ale fakt lepší použít napáječ pro ten účel se vší vybaveností a nevymýšlet ameriku.
Sendyx píše:Projekt zabývající se řízením motoru se snad řeší inteligentntě, a ne s nesmyslným omezením typu "zdroj á la místní obchod" a hlavně se to řeší se známými údaji a nikoliv s kupou neznámých po netu.
... problém je v tom že části (jako je zdroj a motor) byly jasně dány(nemohl jsem je vyměnit).....šlo o to dořešit to co jsem celou dobu psal...zamezit zpětnému napětí do zdroje...