Já jsem si, deset let zpátky, taky postavil třípásmovky z TESLy. Tehdá jsem ještě neměl internet, teprve jsem se pomalu učil se svým prvním počítačem (pořídil jsem ho v roce 2002)...
Zvuk není rozhodně nejideálnější, ale, popravdě, poslouchám na svoje reprobedny radši, než na slabší HiFi sluchátka Philips SHP 805. Mají sice čistší zvuk, asi menším nelineárním zkreslením, ale na některých kmitočtech pěkně vřískají- zřejmě tam budou výrazný peaky na přenosu. Kdežto moje bedny mají docela "vyvážené" zvuk.
Mají 50 litrů, zvenčí je laciná dřevotříska (16mm) a zevnitř 10mm betonu (chtělo by to víc), bassreflex je naladěný na asi 29Hz. Na nižších středech mají zvýraznění, lehce "bučijou", to pravděpodobně dělají ozvučnice, ale není to nic tak hroznýho- jak jsem psal, poslouchá se to líp než sluchátka. Dělicí kmitočty, pokud dobře vzpomínám, jsou 550 a 3500Hz. ARV104-00 by měl asi radši trochu vyšší dělicí kmitočet, při vyšších hlasitostech "zdrsní" vyšší středy. Jinak, kvalita padá hlavně na tom nelineárním zkreslení reprodukrorů obecně- všech, nejen ARV104. Tlumivky mám na vzduchu, ty pro basák jsou z 2mm měděnýho drátu, případně 2x4mm hliníkovýho. Pro střeďák a véškáč pak z 0,75mm. Kondíky jsou buď klasický elektrolyty (a je tam zdroj polarizačního napětí), nebo jsou tam svitkáče. U střeďáků a basáků jsou RLC kompenzace datasheetových peaků. Co víc dodat?
S odstupem času je to ale dobrá první zkušenost (nehledě na to, že to dodneška hraje a stálo to do třech tisícovek pár). Tak snad jednou budu mít víc možností, budu moct měřit, simulovat... ...a postavit něco fakt slušnýho na dalších deset let.
Zde je schéma výhybky k diskuzi (už nevím, u kterých dvou tlumivek jsem odvinul nějaký závity, protože to nesedělo elektricky, to jsem ještě změřit mohl):
http://www.fotoskladnik.cz/upload/origi ... 031713-Bez názvu.GIF
(komplet zkopírovat odkaz)
Ani se tím tak nevychloubám, neberu to jako něco k inspiraci ostatním, jako mně spíš jen tak napadlo, že jsem to vlastně ani nikde nikdy neukázal, nezveřejnil, nečetl názory. Klíďo se do mě pusťte.
Zdraví Jura