Příjem Prima ZOOM

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rysTR

#31 Příspěvek od rysTR »

Tím novým programem jsem myslel Fandu-když jsem to psal, musel jsem odejít a zaboha jsem si nemohl vzpomenout na název-(HOSIP funguje stopro)
Hille, ještě - myslíš , že by pomohlo navýšení zesilovače na 30 db,aby se tam Fanda uchytil, nebo by se to mohlo rozkmitat a bylo by to jen na potíže?(Proto jsem ven dal ten slabší.)Taky jsem to zkoušel přeladit ale nic v nabídce nebylo.Vysílá ho vůbec ta Javořice nebo Jihlava?
fredis

#32 Příspěvek od fredis »

Na Javořici Fanda nevysílá.
Hill
Administrátor

#33 Příspěvek od Hill »

Nevysílá. Už jsem psal, že vysílače MUX4 (tedy programů Fanda, Smíchov, Pohoda a dalších) patří jiné společnosti a nemohou tedy být na společném stožáru s vysílači Radiokomunikací.
Fandu a spol. můžeš chytit z Větrného Jeníkova. Je z Podklášteří směrem zhruba přes portál VOŠky. Ale výškový profil zrovna zázraky neslibuje.
Ale ostatní vysílače jsou na tom s podmínkami příjmu u vás ještě hůře.
Ten 30 dB zesilovač můžeš zkusit, v nejhorším to nepůjde vůbec.
scorpions-cz

#34 Příspěvek od scorpions-cz »

patří jiné společnosti a nemohou tedy být na společném stožáru s vysílači Radiokomunikací.

A jak je to např s vysílačem na Kleti ? Tam jsou všechny 4 MUX.
lumca

#35 Příspěvek od lumca »

Ne, muxy 1 až 3 se vysílají ze stožáru ČRa (pata UHF AS je ve výšce 160m a celková výška stožáru je cca. 180m) a mux 4 se vysílá z AS umístěného na boční stěně kamenné rozhledny na Kleti ve výšce cca. 25 - 30m, ale tady tu výšku nad terénem nevím přesně.
scorpions-cz

#36 Příspěvek od scorpions-cz »

Dík za vysvětlení.
fredis

#37 Příspěvek od fredis »

Já jsem slyšel, že o té Javořici a Jihlavě se jedná. Pokud to na tu Javořici nedají, tak se to bude muset dát tady v Třebíči na Kostelíček. A ten, podle těch chytrých pánů co vymýšleli digitalizaci, měl být už dávno zrušený! :wink:
lumca

#38 Příspěvek od lumca »

Vysílače MPX4, nebudou nikdy na stanovištích ČRa. To už vyplývá z podstaty věci (rozdílní majitelé a tím konkurenti)!!
Hill
Administrátor

#39 Příspěvek od Hill »

Na Javořici je ještě jedna nižší telekomunikační věž, neslouží ani jako rozhledna.
Jestli však také patří Radiokomunikacím, jako že asi ano, tuším, že je na stejném pozemku a oplocená, tak ani tam z toho nic nebude.
Prostě někdo jen vyslovil zbožné přání, aby MUX4 byl šířený z Javořice také, a nápad začal být pokládaný za hotovou věc. Nebo došlo jen k chybě v geografickému označení. Vysílač Javořice se označuje podle okresu také "Jihlava", ačkoli je od centra Jihlavy třikrát dál, než od Telče nebo Počátek...

Také jsem loni v říjnu dostal informaci, že nemá smysl lovit signál MUX4 z kóty Chlum Bojiště 1866, když od prosince bude tento multiplex na Krásném. Není a nebude. Šlo zřejmě jen o chybnou interpretaci: starší servisáci totiž pořád ještě říkají "chytat Hradec", protože tak se dlouhá léta říkalo vysílači Krásné, ačkoli je až u Nasavrk na jižním okraji Pardubického kraje. Dnes se mu říká "Východní Čechy" nebo rovnou "Krásné", zatímco dnešní "vysílač Hradec Králové", ze kterého se MUX4 vysílá, je severozápadně od Hradce Králové na rozhledně na vrchu Chlum přímo nad muzeem bitvy u Hradce 1866. Mezi vysílačem Krásné (tedy dříve "Hradec") a vysílačem Chlum (dnešní "Hradec") je 51km vzdušnou čarou... omluvte tak trochu OT...
Jako vysílací stanoviště pro MUX4 totiž slouží především rozhledny, případně věže některého z mobilních operátorů (pokud tedy vůbec nepatří někomu jinému).
lumca

#40 Příspěvek od lumca »

Ten nízký stožár v objektu ČRa Javořice, je torzo původního vysílacího stožáru, ze kterého se vysílalo na kanálech R11 a K25, než se vybudoval současný stožár, což se událo v letech 1986 až 88. MPX4 (potažmo firma DB, coby, jeho provozovatel) umisťuje svoje TXy na stožáry GSM sítě TO2, protože zde jsou i mezinárodně koordinované, původně, totiž tato vysílací síť, patřila Českému Telecomu, který byl následně prodán španělské Telefónice. Kleť s rozhlednou je vyjímka, tady totiž mux4 neměl vůbec vysílat, původní koordinace byla 100% na jinou (nižší) kótu a jiný vysílací kanál než je ten použitý K25.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“