rád bych Vás požádal o pomoc při opravě výše uvedeného rádia. Mám tu celkem tři kusy, z toho jeden ve zcela bídném stavu - určený na ND pro zbývajíci dvě.
O co se jedná - na žádném z rozsahů nelze naladit žádnou stanici, NF část funguje. Vyměnil jsem vadné svitkové kondenzátory (testováno pomocí Megmetu PU371) , všechny elektrolyty jsou vpořádku.
Při měření jsem zjistil, že anodová napětí některých lamp neodpovídají předepsaným, konkrétně u těchto:
E3 - 6F31, -2V (místo 159V dle servisního manuálu)
E8 - 6CC41 a1=117V , a2=93,6V ( má tam být 50V, a1,a2 je myšleno napětí na anodě 1 a 2)
E9 - 6CC41 - velmi podobné hodnoty, jako E8
Anoda E3 je napájená přes cívku L35 (dle manuálu jde o součást mf. transformátoru pro 10,7MHz) , která je přerušená.
Zkontroloval jsem ostatní cívky L31 - 44, a jsou v pořádku, stejně jako ty na dílu s klávesami a ladícím kondenzátorem - nevím, jak se ta část správně nazývá..
Celý mf. transformátor mám navíc z třetího rádia, ale mám strach ho tam jen tak dát, aniž bych znal příčinu poškození toho minulého, ta cívka je navíc přerušená v obou rádiích, což mě ještě víc znepokojuje - jednu z nich jsem sice zapnul, než jsem kondy vyměnil, podvedl mě totiž prodejce, který tvrdil, že je funkční, u druhé jsem si už dal pozor a svitky jsem vyměnil, později jsem přesto zjistil, že cívka je přerušená - možná to strčil do zásuvky někdo předemnou.. ale to jen spekuluji o příčinách)
Mohl to způsobit vadný kondenzátor? (měnil jsem v jejím okolí C66, C65 a C74)
Mohl bych namísto cívky připojit ampérmetr, abych zjistil, jestli jí z nějakého důvodu neprotékal příliš velký proud - nepoškodím tím nic?
Mám bohužel pouze multimetr a megmet, co se týká starých rádí, jsem začátečník, budu moc rád za jakoukoliv radu
Do přílohy dávám schema, ať je po ruce