Základní regulační obvod

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Fredy00

Základní regulační obvod

#1 Příspěvek od Fredy00 »

Ahoj, dole je obrázek se dvěma verzema, ta zelená je moje, nakreslená podle školního výkladu, a podtím je další, z internetu.

Který systém značení veličin je dnes aktuálnější/používanější, jak nazvat ten druhý uzel (dole) a jaké hodnoty přiřadit k té spojnici mezi ním a RS?

Děkuji.

PS: budu rád, když mi to někdo přeloží do nějaké jazyka, ty slova tam... plánuju to pak nahrát na Wikipedii, ještě tam žádné schéma ZRO není.
Přílohy
ZRO.PNG
(58.69 KiB) Staženo 248 x
Prochy

#2 Příspěvek od Prochy »

Nejmenuje se to nijak, jak to propojení, tak ani ta suma, je to prostě místo, kde vstupuje do obvodu porucha. Co se týče, co se víc používá, tak to nevim, ale myslim, že hodně lidí používá různé blokové schémata, ale v podstatě vypadají stejně, jen to mají jinak natočený.

Jinak, co se týče wikipedie, doporučiji ti to tam neházet. Pokud tomu opravdu nerozumíš, tak to nedělej. Tohle je chyba wikipedie, že ji nikdy nemůžeš pořádně věřit, jelikož obsah tam může hodit kdokoliv a kdokoliv ho může změnit. Proto např. náš učitel na fyziku, hned pozná, že sme se učili z wikipedie, jelikož to tam není přesný a není to tam správně popsaný, jelikož to tam většinou hodí nějakej student střední školy a pořádně to nezná.
Fredy00

#3 Příspěvek od Fredy00 »

Tak je to jenom nákres, že.... hele, já měl na mysli to, jaké značení veličin se používá častej, zda to moje, nebo to z druhého nákresu.
Prochy

#4 Příspěvek od Prochy »

Značení znám teda to druhý na tom menším obrázku.
Fredy00

#5 Příspěvek od Fredy00 »

A je to obstarožní značení nebo je moderní?
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

Fredy, řekni po pravdě, co kouříš?
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Nejspíš durman.
Fredy00

#8 Příspěvek od Fredy00 »

Ne fakt, který značení se dnes více užívá a je "modernější"?
MetalGod

#9 Příspěvek od MetalGod »

Michal objevil houbičky :roll:.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Fredy00

#10 Příspěvek od Fredy00 »

Hmmm... takže nikdo neví?
Prochy

#11 Příspěvek od Prochy »

Myslim si, že to dost lidí tady ví, jen jim s tebou už došla trpělivost, po těch stupidních dotazech. Jsem pro názor, že se používají hlavně symboly na tom zmenšeném obrázku, jelikož mě to učili dva semsetry s tím na VŠ a většinou, když sem hledal pomocný materiály, tak se tam objevovaly tyto symboly. Prostě bych neřešilo, co je modernější, používej na to, co si zvyklý, ale myslim si, že ty nejsi zvyklý na nic.
WLAB

#12 Příspěvek od WLAB »

Obdivuji nadseni a sebevedomi, ale prosim Te, radeji nikam nic nedavej....
Nebo pred tim nekde absolvuj par semestru automatizace.

A co bys jako v clanku o zpetnovazebni regulaci zamyslel napsat (preci tam nedas jen obrazek...)?

Jinak ten spodni obrazek alespon neni nesmyslnej.... ale jeho edukativni hodnota je mizerna. Co vsichni maji s tim akcnim clenem? Z pohledu zakladni zpetnovazebni regulacni smycky patri do soustavy. To same ten snimac...

Proste tvoje ZRO jsou ve skutecnosti dve skatulky - Regulator a Soustava, doplne rozdilovym clenem, jakakoliv chyba se da prepocitat na chybu na vstupu regulatoru (za predpokladu linearity, dosazitelnosti a pozorovatelnosti soustavy (regulatoru taky, ale tam se to predpoklada) ), takze ji lze pricist v tom rozdilovo souctovem clenu. Takze dve skatulky a jeden "kolacek"....
Jedno z obvyklych znaceni:
w(t)...pozadovana hodnota
e(t)...regulacni odchylka
u(t)...vystup regulatoru/vstup sosutavy
y(t)...vystup soustavy
d(t)...porucha, ale ta se znaci dost ruzne.

Nekdy se soustava popisuje s oznacenim velicin x a y, ale pak v tom muze vznikat gulas, ponevadz je celkem rozsireny uzus znacit x vnitrni stavy systemu.
de omnibus dubitandum est
Fredy00

#13 Příspěvek od Fredy00 »

WLAB píše:Obdivuji nadseni a sebevedomi, ale prosim Te, radeji nikam nic nedavej....
N

Ten zelený obrázek je přímo to, co nám ve třeťáku nakopírovali k vlepení. Jak bys to teda nakreslil ty?
WLAB

#14 Příspěvek od WLAB »

A v jakem ustavu vam tohle nakopirovali ve tretaku?

No podivuhodne je treba to, ze ze snimace vystupuje (dle uvedeneho popisu) regulacni odchylka, ackoliv by z nej mela vystupovat hodnota odpovidajici regulovane velicine a ta by po sumaci/rozdilu s pozadovanou hodnotou mela teprve vytvorit regulacni odchylku.... poruchova velicina vstupuje na dost netypickem miste, navic ta scitacka, do ktere porucha vstupuje, z neznamych duvodu otaci znamenko prenosu cele smycky....

Jednoducha zpetnovazebni regulacni smycka by mela vypadat tak, jak jsem psal vyse. Popis velicin tam mas taky.
de omnibus dubitandum est
Fredy00

#15 Příspěvek od Fredy00 »

WLAB píše:A v jakem ustavu vam tohle nakopirovali ve tretaku?

No podivuhodne je treba to, ze ze snimace vystupuje (dle uvedeneho popisu) regulacni odchylka, ackoliv by z nej mela vystupovat hodnota odpovidajici regulovane velicine a ta by po sumaci/rozdilu s pozadovanou hodnotou mela teprve vytvorit regulacni odchylku.... poruchova velicina vstupuje na dost netypickem miste, navic ta scitacka, do ktere porucha vstupuje, z neznamych duvodu otaci znamenko prenosu cele smycky....

Jednoducha zpetnovazebni regulacni smycka by mela vypadat tak, jak jsem psal vyse. Popis velicin tam mas taky.

Pokud je ten černobílý nákres dobře, tak budži. Pokud není,. tak prosím uprav ten můj zelený.

Pokud bys měl jo čas, uprav ten můj zelený tak, aby byl, jak má být... jde totiž o to, abych se měl z čeho kvalitně učit.

Díky, pokud to uděláš.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“