Základní regulační obvod
Moderátor: Moderátoři
Základní regulační obvod
Který systém značení veličin je dnes aktuálnější/používanější, jak nazvat ten druhý uzel (dole) a jaké hodnoty přiřadit k té spojnici mezi ním a RS?
Děkuji.
PS: budu rád, když mi to někdo přeloží do nějaké jazyka, ty slova tam... plánuju to pak nahrát na Wikipedii, ještě tam žádné schéma ZRO není.
- Přílohy
-
ZRO.PNG- (58.69 KiB) Staženo 248 x
Jinak, co se týče wikipedie, doporučiji ti to tam neházet. Pokud tomu opravdu nerozumíš, tak to nedělej. Tohle je chyba wikipedie, že ji nikdy nemůžeš pořádně věřit, jelikož obsah tam může hodit kdokoliv a kdokoliv ho může změnit. Proto např. náš učitel na fyziku, hned pozná, že sme se učili z wikipedie, jelikož to tam není přesný a není to tam správně popsaný, jelikož to tam většinou hodí nějakej student střední školy a pořádně to nezná.
Nebo pred tim nekde absolvuj par semestru automatizace.
A co bys jako v clanku o zpetnovazebni regulaci zamyslel napsat (preci tam nedas jen obrazek...)?
Jinak ten spodni obrazek alespon neni nesmyslnej.... ale jeho edukativni hodnota je mizerna. Co vsichni maji s tim akcnim clenem? Z pohledu zakladni zpetnovazebni regulacni smycky patri do soustavy. To same ten snimac...
Proste tvoje ZRO jsou ve skutecnosti dve skatulky - Regulator a Soustava, doplne rozdilovym clenem, jakakoliv chyba se da prepocitat na chybu na vstupu regulatoru (za predpokladu linearity, dosazitelnosti a pozorovatelnosti soustavy (regulatoru taky, ale tam se to predpoklada) ), takze ji lze pricist v tom rozdilovo souctovem clenu. Takze dve skatulky a jeden "kolacek"....
Jedno z obvyklych znaceni:
w(t)...pozadovana hodnota
e(t)...regulacni odchylka
u(t)...vystup regulatoru/vstup sosutavy
y(t)...vystup soustavy
d(t)...porucha, ale ta se znaci dost ruzne.
Nekdy se soustava popisuje s oznacenim velicin x a y, ale pak v tom muze vznikat gulas, ponevadz je celkem rozsireny uzus znacit x vnitrni stavy systemu.
No podivuhodne je treba to, ze ze snimace vystupuje (dle uvedeneho popisu) regulacni odchylka, ackoliv by z nej mela vystupovat hodnota odpovidajici regulovane velicine a ta by po sumaci/rozdilu s pozadovanou hodnotou mela teprve vytvorit regulacni odchylku.... poruchova velicina vstupuje na dost netypickem miste, navic ta scitacka, do ktere porucha vstupuje, z neznamych duvodu otaci znamenko prenosu cele smycky....
Jednoducha zpetnovazebni regulacni smycka by mela vypadat tak, jak jsem psal vyse. Popis velicin tam mas taky.
WLAB píše:A v jakem ustavu vam tohle nakopirovali ve tretaku?
No podivuhodne je treba to, ze ze snimace vystupuje (dle uvedeneho popisu) regulacni odchylka, ackoliv by z nej mela vystupovat hodnota odpovidajici regulovane velicine a ta by po sumaci/rozdilu s pozadovanou hodnotou mela teprve vytvorit regulacni odchylku.... poruchova velicina vstupuje na dost netypickem miste, navic ta scitacka, do ktere porucha vstupuje, z neznamych duvodu otaci znamenko prenosu cele smycky....
Jednoducha zpetnovazebni regulacni smycka by mela vypadat tak, jak jsem psal vyse. Popis velicin tam mas taky.
Pokud je ten černobílý nákres dobře, tak budži. Pokud není,. tak prosím uprav ten můj zelený.
Pokud bys měl jo čas, uprav ten můj zelený tak, aby byl, jak má být... jde totiž o to, abych se měl z čeho kvalitně učit.
Díky, pokud to uděláš.