Lineární regulátor proudu 12V, do 100 mA

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
VirtualMan

Lineární regulátor proudu 12V, do 100 mA

#1 Příspěvek od VirtualMan »

Zdravím vás přátelé.

Předesílám, že jsem opravdu dlouho hledal po netu odpovědi na pokládanou otázku. Ale nebyl jsem úspěšný. Lineární regulace asi už není v kurzu, a všichni spínají.... Takže dost řečí a k věci....

Potřebuju udělat nastavitelný proudový omezovač/regulátor, který by mi při 12V dokázal omezovat proud do zátěže řekněme v rozsahu 20 - 100 mA.
Našel jsem třeba toto:
http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/3092fb.pdf
Ale těch bych tam musel naskládat 5 a to se mi nezdálo být rozumné ani levné řešení..

Jsem přesvědčený, že by to mělo jít udělat nějak úplně jednoduše pomocí nějakého běžného NF zesilovače - treba
http://www.gme.cz/dokumentace/313/313-2 ... -273.1.pdf
a k regulaci využít jeho zpětnou vazbu, ale nevím si s tím moc rady. Jsem jen tupý programátor, a co je analogové, z toho mám panickou hrůzu.

Nechci po vás abyste mi počítali odporové děliče ani nic podobného, ale moc by mi pomohlo nějaké základní schéma a já už bych si to nějak dopočítal a přiohnul.

Díky moc za váš čas, bez vás se asi dál nehnu. :(
KUBO

#2 Příspěvek od KUBO »

Možno by stačila 317
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
monterjirka

#3 Příspěvek od monterjirka »

Regulovatelné omezení proudu?
Proč nepoužít to, co se v minulosti osvědčilo?
Zdroj se stabilizátorem 723 má možnost regulace (omezení) proudu, rozsah 20 - 100mA naprosto v pohodě
Stabilizátor L200 by to měl zmáknout taky
Kvicala_r

#4 Příspěvek od Kvicala_r »

Proč nepoužít právě tu 317? K nastavení stačí jeden odpor vhodného výkonu (případně přidat trimr k dalšímu donastavení). Nevýhodou může být drop kolem 2,5V. Jestli bych zvolil DC/DC záleží na odebíraném proudu a předpokládaném výstupním napětí - čili na výkonové ztrátě na straně LM...

Co tím chceš napájet?
VirtualMan

#5 Příspěvek od VirtualMan »

Díky za první nakopnutí.
Ztráta 2.5V by nevadila, co jsem tak měřil, tak mi při té proudové regulaci stejně napětí na zátěži nevylezlo přes 9V a napájení mam 12.

Bude tím napájený malý elektromotor. Proudové omezení má nahradit třecí spojku pro nastavení kroutícího momentu. To znamená - když začnu motor přibržďovat k nižším otáčkám, měl by kroutící moment na hřídeli být pokud možno konstantní.
Bez této regulace když hřídrl začnu přibržďovat na nižší otáčky tak se zvyšuje odběr proudu a kroutící moment stoupá.
Zkoušel jsem proudovou regulaci pomocí mého laboratorního zdroje a chovalo se to přesně jak potřebuju. Když motor zpomalím a zachovám max proud, tak napětí na motoru jde dolů a kroutící moment zůstává téměř konstantní. I motor to dobře snáší, protože když spadne napětí a proud je stejný, jede vlastně s nižším výkonem.

Vladimír
milous2

#6 Příspěvek od milous2 »

Myslim,že se debata teprve rozjede,po této úvaze.
breta1

#7 Příspěvek od breta1 »

Když ti to vyhovuje podle toho měření na laboratorním zdroji s omezením proudu, klidně použij LM317.
Celkový úbytek ale bude větší naž 2,5V, dropout 2,5V plus 1,25V na odporu, tedy 3,75V. Ale když se podíváš do katalogu, je např. pro proud 200mA dropout jen 1,75V, takže pro tento případ bude celkový úbytek 3V, což ti bude vyhovovat.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“